[159] czujnik ciśnienia doładowania

Spalanie masz normalne a co masz nagrzebane w kompie to kto ma wiedzieć jak Ty nie wiesz? :) Czujnik możesz podmienić na inny i zobaczyć, ew. zobaczyć jaki jest odczyt z niego w kompie, może wskaźnik źle pokazuje. Słyszałem już o takich magikach co robili tuning przestawiając auto na ciągłe wypalanie DPF :D ale spalanie Twoje jest normalne więc chyba aż takich zaklęć tam nie masz.

Ja parę dni temu wyczyscilem czujnik ciśnienia doładowania w 156.
Byl zawalony sądzą tak, że zrobił się czop.
Po czyszczeniu spalanie spadło o około 1,5l/100 km.

Witam,
Prawdopodobnie mam ten sam problem, po włożeniu kluczyka/odpaleniu wskazówka turbo jest na środku pomiędzy 0 a a pierwszą kreską. Teraz pytanko czy to tylko złe wskazywanie czujnika czy idą za tym większe problemy ? Jeżeli tak, to jakie ? Serio to może podnosić spalanie ?
AR 159, 1.9, 150 km, 16V

Odkopuje temat. Dziś patrze na wskaźnik i był cały czas na 1 kresce wiec przyjechałem do domu maska w gore. Odkrcilem śrubke i próbuje wyjąć czujnik z kolektora i niestety ulamala się ta końcówka i została w kolektorze. Mam zamiar wkręcić w nią wkręta i wyjąć. 2 pytania czy mogę jeździć bez tego czujnika i jeżeli by ta końcówka wpadla mi przypadkiem do środka to czy może grozić jakimiś konsekwencjami jak np.urwana klapa wirowa itp?

- - - Updated - - -

Być może urwała się bo kolektor był nagrzany?

Ostatnia edycja:
Oj tam czujnik jeden w tą czy we tą,nawalili tego jak głupole.
A resztką się nie przejmuj przecież to tylko może uszkodzić silnik.
Silników na aledrogo jest tyle ,że jest w czym wybierać.[emoji3]

resztke wyjac bo zassa do cylindra i bedzie kuku w silniku. czujnik bosch o numerze 0281006076 jest idento a kosztuje 80zl wygoogluj np autoczesci zielonki bralem od nich i kilku innych forumowiczow tez wiec jest sprawdzone zrodlo.

resztke wyjac bo zassa do cylindra i bedzie kuku w silniku. czujnik bosch o numerze 0281006076 jest idento a kosztuje 80zl wygoogluj np autoczesci zielonki bralem od nich i kilku innych forumowiczow tez wiec jest sprawdzone zrodlo.

Wiem ze wyjąć tylko czy mogę z tym przejechać 20 km do kolegi?

Postaraj się najpierw wyciągnąć wąskimi szczypcami. Prawdopodobnie został tylko plastikowy koszyczek - obudowa.
Jeżeli na starym został oring i czujnik w miarę cały to załóż i te parę km podjedziesz. Inaczej będzie zasysało/uciekało powietrze.

Dobra dojechałem i wyjelismy. Założyłem inny z używki i tez jest wychylona wskazówka. Pod kompem pokazuje za wysokie ciśnienie nawet na zgaszonym silniku. O co tu lotto? Wina tylko czujnika czy coś grubszego?

generalnie te czujniki padają w większości przypadków w ten sposób, że pokazują wyższe ciśnienie spoczynkowe albo druga opcja to działają z opóźnieniem - podejżewam że wewnątrz coś sie tak zasyfia i stąd takie hece i takie coś doświadczasz na starym i na "nowym" (też starym) czujniku. jedyna inna opcja to że u Ciebie jest jakiś problem z instalacją elektryczną i jest zły odczyt - nie słyszałem jednak nigdy o takim przypadku jeśli chodzi o MAP.
weź kup czujnik nowy, numer który Ci podałem (bo ori numery są drogie ok 200+ a ze ten pozmianowy oficjalny to ok 350) i zobacz. tylko 80zł + wysyłka. jak dalej będzie źle to wtedy się będziesz martwił. zanim tego nie sprawdzisz na pewnym czujniku szkoda Twojego i naszego pisania.

Czy ten czujnik BOSCH pasuje też do 2.4 JTDm ?

Czy ten czujnik BOSCH pasuje też do 2.4 JTDm ?

Mam u siebie i działa. (Ten którego numery podawał epsonix)
W tym czujniku liczy się zakres pracy i sposób odwzorowania 'sygnalu'.
Komputery, zakres doładowania etc. są takie same dla 1.9 i 2.4

Pytałem o ten czujnik. Z tym numerem co mój stary ponad 300 zł, zamiennik coś ponad 200 zł jakiejś włoskiej firmy. Z końcówka 076 - 100 zł. Ja zamówiłem za 87 zł. Kumpel mi zalatwil

Witam odświeżę temat, a mianowicie wskazówka od doładowania trzymała mi się powyżej 0 na zegarze po włożeniu kluczyka do stacyjki. Postanowiłem wymienić map sensor na nowy. Zakupiłem z boscha o nr 0 281 006 028. Po zainstalowaniu wskazówka trzyma się na 0, ale zauważyłem, że auto ma takie skoki doładowania polegające na tym, że do 2k obrotów auto w miarę jedzie, ale za to powyżej tych obrotów dostaje takiego coś w rodzaju drugiego kopa i ciągnie już dalej normalnie. Pytanie brzmi czy przyczyną tego może być zakupiony przeze mnie czujnik map sensor i czy jest jakaś różnica między czujnikiem o nr 0 281 006 028 a 0 281 002 845 oprócz wyższej ceny tego drugiego?

Jak teraz czytam te posty to mogłem ;), ale w momencie zakupu nie zapoznałem się z nimi i wyszukałem na allegro taki, który pasował by do mojego modelu samochodu ( co prawda w tytule był fiat doblo, ale w wymienionych modelach samochodu, do których pasuje wymieniona też była alfa 159 1.9 jtdm 150 KM). Teraz pewnie bym zakupił ten, który polecacie i pewnie tak zrobię, a no i cena tego który kupiłem wynosiła 69 zł, a ten polecany teraz widzę że jest po ok 150 zł :D. Co do turbo to według komputera działa jak należy. Ewentualnie rury gumowe od turbiny.

podsuwam Ci pod nos - przecież w podlinkowanym poście masz link do sklepu za 87zł tego z końcówką 076 który wg datasheeta jest idento jak te do 1.9 czy 1.75, nie musisz na allegro płacić 150. może ten co kupiłeś tez jest OK, a przyczyna gdzie indziej, tyle że datasheeta do niego nie mam wiec nie odpowiem. googluj może znajdziesz, ja gdzieś tu na forum wrzucałem pdfy od tamtych

Dzięki wielkie za odpowiedź epsonix. Kupię pewnie ten czujnik i zobaczę czy coś się zmieni ew. będę dalej szukał przyczyny.

Amortyzatory
Powrót