[159] czujnik ciśnienia doładowania

znacie kogos kto chce sprzedac uzywke bo moj czujnik dogorywa niestety :) ?

Witam mam problem a minowicie,jede dzisiaj sobie spokojnie i nagle jakby mi przerywało turbo tzn. wciskam gaz i nic sie nie dzieje a po 2-3 sekundach czuć jak wciska w fotel...albo jade 100km/h i trzymam pedał jednakowo,delikatnie i nagle jakby przerwało turbo i auto zwalnia i po chwile znów auto idzie...co może sie dziać?

Witam, mam dokładnie to samo w moim aucie, to wina tego czujnika ??

prosze o kontakt na PW jesli ktos bedzie mial do sprzedania owy czujnik , z gory dzieki ........

Witam Panowie (i Panie -jeśli takie są). Podpinam się pod temat. Jestem po wymienie turbiny (wciągnięciu przez nią kawałka gumy) i w czym rzecz, odebrałem auto ale wydawało mi się że wskazówka doładowania turbiny nigdy mi nie zamykała skali 1,6, ale teraz (dzisiaj odebrałem auto) przy depnięciu gwałtownym zamyka licznik (doładowania) co prawda raczej na chwile ale nie mam pojęcia czy tak może być czy raczej nie. Przy normalnej jeździe stabilizuje się na około 0,8 i tak sobie śmiga raz wyże niżej. Panowie jeśli by wystąpiło przeładowanie to co się może stać. Auto moje to 2,0 jtdm 170 km. Co o tym sądzicie???

Ci co szukają czujnika doładowania polecam poszukać po numerze na nim napisanym, czujniki pasują min z opla vectry który jest dużo tańszy na allegro, tylko numer musi się zgadzać.

Witam Panowie (i Panie -jeśli takie są). Podpinam się pod temat. Jestem po wymienie turbiny (wciągnięciu przez nią kawałka gumy) i w czym rzecz, odebrałem auto ale wydawało mi się że wskazówka doładowania turbiny nigdy mi nie zamykała skali 1,6, ale teraz (dzisiaj odebrałem auto) przy depnięciu gwałtownym zamyka licznik (doładowania) co prawda raczej na chwile ale nie mam pojęcia czy tak może być czy raczej nie. Przy normalnej jeździe stabilizuje się na około 0,8 i tak sobie śmiga raz wyże niżej. Panowie jeśli by wystąpiło przeładowanie to co się może stać. Auto moje to 2,0 jtdm 170 km. Co o tym sądzicie???

Mam ten sam silnik i u mnie też wskazówka dochodzi do końca przy mocnym przyspieszeniu. W identycznej alfie służbowej wskazówka też chodzi tak samo - czy to jest OK czy trzeba się zacząć martwić?

Wskazówka powinna dochodzić prawie do maxa, jakieś 1,6 bara chyba.
To, że dochodzi do końca i odbija na dół, później znowu rosnąc jest normalnym objawem nieczipowanego auta.

W takim razie nie martwię się tym wcale. Na turbine mam 12 miesięcy gwarancji. Ps. Przestrzegam wszystkich, uczulcie mechaników na to jak wam zakładają rury dolotowe do turbiny, jeśli wykonują jakąś naprawe która wymaga ich demontażu, w jednej z nich znajduje się gumowa uszczelka która jeśli się nią niedokładnie włoży potrafi wpaść do turbiny ( dokładnie jej niewielki fragment) a to wystarczy aby było po turbinie.

jednej z nich znajduje się gumowa uszczelka która jeśli się nią niedokładnie włoży potrafi wpaść do turbiny ( dokładnie jej niewielki fragment) a to wystarczy aby było po turbinie.
Która rura ? Z dołu czy z góry ? Zdejmowałem te dwie rury i nic takiego nie widziałem.

Duża plastikowa rura, bezpośrednio wchodząca do turbo od góry zasysająca powietrze. Nie wiem jak w innych wersjach silnikowych ale w 2,0 jtdm w jej wewnętrznym obwodzie znajduje się duża uszczelka na którą trzeba uważać - co prawda jest ona na stałe przytwierdzona ale w moim przypadku przez niedokładne założenie węża bądź odklejenie się jej (częściowe) - turbina do wymiany. Na pamiątkę został mi kawałek uszczelki.

czujnik doładowania

witam mam pytanie jeżli zapalę samochód i na postoju wcisnę pedał gazu to czujnik pokazuje mi 1.6 bara czy tak powinien dochodzić jak pedał jest w podłodze czy do 0.8 ???????????????:girl_wacko:

witam mam pytanie jeżli zapalę samochód i na postoju wcisnę pedał gazu to czujnik pokazuje mi 1.6 bara czy tak powinien dochodzić jak pedał jest w podłodze czy do 0.8 ???????????????:girl_wacko:
Jak nie wciskasz pedału to 0,8 a jak wciskasz do podłogi to pompuje 1.6

nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem o co chodzi kumpel ma taka samą silnik taki sam tylko on jak wciśnie pedał gazu do końca na postoju gdzy samochód jest na luzie to na wskaźniku turbo pokazuje mu 0,8 i dalej wskazówka się nie podnosi a u mnie dochodzi do 1,6 bara o co tu chodzi

Pytanie do osób które wymieniały czujnik. Czy czuliscie lekkie szarpniecia przy jednostajnym lekkim dodawaniu gazu? Szczególnie na niskich obrotach?

Pytanie do osób które wymieniały czujnik. Czy czuliscie lekkie szarpniecia przy jednostajnym lekkim dodawaniu gazu? Szczególnie na niskich obrotach?

To raczej nie czujnik, spróbuj założyć i przejechać się z pełną zaślepką EGR-u, u mnie to wyeliminowało szarpania.

Jaką funkcje pełni czujnik doładowania? Jest on zamontowany tylko, aby pokazywać na desce ciśnienie ?

Mam problem związany z czujnikiem ciśnienia doładowania i może któryś z kolegów lub koleżanek mi pomoże. Moja Alfa ostatnio zaczęła tracić moc na wyższych biegach. Przy szybkim przyspieszaniu np. przy wyprzedzaniu na 4 lub 5 biegu ok. 3000-3500 obr. silnik nagle tracił moc na ok 2-3s . Pomyślałem, że odpowiadać za to może niesprawny zawór overboost. Wymieniłem wiec zawór, wężyki i przy okazji, jako że przy czyszczeniu kolektora ssącego dość intensywnie czyściłem również czujnik ciśnienia doładowania, postanowiłem wymienić na nowy i ten czujnik. Teraz mam dziwną sytuację bo po włożeniu kluczyka jak również na zimnym silniku wskaźnik ciśnienia doładowania w kabinie jest na 0. W momencie, gdy silnik się rozgrzeje wskaźnik ten na postoju nie dochodzi już do 0 lecz zatrzymuje się ok 2mm on tej wartości. Na starym czujniku wskazówka zawsze wracała na 0. Dodam jeszcze, że MES pokazuje różnicę w ciśnieniu doładowania oczekiwanego a zmierzonego (ok. 10 mBar) i ta różnica drastycznie rośnie w miarę dodawania gazu (przy 2000obr. jest już 250 mBar różnicy). Co może być przyczyną takiego zachowani belli?

Tymi 2mm różnicy to bym się raczej nie przejmował - 10mBar to żadna różnica (ok1% przy braku doładowania). Natomiast różnice przy większych obrotach jak 250mBar to już chyba za dużo - nie przypominam sobie żebym u siebie taką zaobserwował, choć może aż tak dokładnie się nigdy temu nie przyglądałem.
Przyczyn "dziury" w mocy może być wiele. Może blokuje Ci się geometria turbiny?Sprawdzałeś to? Kolektor masz już bez klap (mam na myśli brak nieszczelności na ośkach)?
U mnie po trochu czyszcząc i wymieniając różne elementy (kolektor bez klap, nowy czujnik ciśnienia) doszedłem do stanu że udało się polepszyć płynność przyspieszania i osiągi, ale ta "dzira" ciągle była, tylko mniejsza. bardzo dobrze to mam dopiero od tygodnia po strojeniu u Cinka nie tylko mam więcej mocy i momentu, ale również "dziura" zniknęła.
Wszystko widać na wykresach na hamowni przed i po. Z tego cowidziałem wiele innych egzemplarzy 159 ma tak samo, a po strojeniu jest już ładnie. Spójrz na wykres z mojej alfy w tym wątku - widać "dziurę" ok 2800 obr/min a po modyfikacjach jej już nie ma
http://www.forum.alfaholicy.org/tun..._chipowania_cinsoft_zapisy-5.html#post1120230
kolejne 2 posty to samo, trochę inne obroty, ale problem podobny a po strojeniu zniknął.

Turbo było sprawdzane rok temu przed wizytą u Cinka i wszystko było OK. W cinsofcie zrobiłem sobie pakiecik czyli DPF out, EGR off i sofcik. Auto po tym zabiegu zachowywało się elegancko. W listopadzie postanowiłem zabrać się za kolektor ssący (mam plastikowy) i usunąć klapy wirowe. Całe szczęście bo okazało się że dwie klapy trzymały się już tylko siłą woli. Wystarczyła lekką persfazja by odpadly. Po wyczyszceniu wszystkiego i poskładaniu auto przestało szarpać przy 2000 obr. i silnik płynie się wkrecał w całym zakresie obrotów. Ta sielanka trwała 2 miesiące i teraz zaczęły sie opisane wyżej problemy. Chyba będę musiał sprawdzić ponownie turbo.

Sent from my HTC using Tapatalk

Amortyzatory
Powrót