• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] czujnik ciśnienia doładowania

Tak sobie wymyślam, że może to i ma sens. Jeśli wylączony programowo zawór zatrzymuje się w pozycji nie całkiem zamkniętej, albo i tak coś tam przepuszcza, to wskazówka może się wychylić, bo przecież nadciśnienie mierzymy w kolekotrze, zaraz za erg. W takim wypadku pełne i szczelne zaślepienie powinno rozwiązać problem calkowicie, ale to tylko gdybanie. Życie i praktyka mądrzejszych wyjaśni sytuację. :)

Niestety, to raczej nie powinno mieć związku z zaślepieniem EGR. Sporo osób (większość?), ma częściowo zaślepiony i wskazówka zachowuje się normalnie. Szukał bym gdzie indziej przyczyny, albo testowo wyciągnął kryzę z EGR-a i sprawdził zachowanie bez niej.

Jednak może mieć związek, w którymś z tematów czytałem ostatnio, że przy wyłączonym programowo EGR , trzeba założyć pełną zaślepkę. Jeśli jest częściowa, auto może zmulać itp. Pewnie jak chłopaki założą to będzie wszystko okej :)

Ja mam wywalony proramowo EGR i niemam zadnej zaslepki,wskazowka na 0,niezamula,czy to blad ze niemam zaslepki?

kurde, nie wiem w którym to temacie czytałem, ale pisał to ktoś z naszych forumowych speców. Coś tam było o nieszczelności jak nie ma zaślepki.

EDYCJA:

znalazłem, pisał Tomek_KRK

quote_icon.png
Napisał losdamianos
Tomek, żadnej blachy nie włożyłem a to źle?

Załóż, bo jak masz nie do końca domknięty, albo nieszczelny EGR, to auto będzie zmulone i może mieć dziwne objawy podczas jazdy.

Ostatnia edycja:
@klimucho @adolvo.. Zaślepka nie pomoże na wskazówkę ale oczywiscie warto zaślepić. Różnica w doładowaniu jest delikatna. Na pewno nie taka jak miał misiek (pierwsza kreska czyli +200mbar), wynosi średnio 30-60mbarów i tylko na jałowym. Po wyłączeniu EGR'a ze względu na zmienione położenie przepustnicy jednym się delikatnie unosi drugim nie .

Jeżeli mielibyście nieszczelny EGR to ciśnienie było by mniejsze.

Zaślepka EGR po usunięciu jest zalecana ale nieobowiązkowa.

Ostatnia edycja:
Oczywiście. Każda nieszczelność w układzie dolotowym (rury, ic, egr, klapy) powoduje spadek mierzonego ciśnienia doładowania, a nie wzrost

Witam wszystkich,
U mnie tez pojawil sie problem z czujnikiem doladowania. Wskazowka odchylila sie z poziomu 0. Duzo nie myslac kupilem nowy czujnik Boscha na allegro. Jednak po przeczyszczeniu starego okazalo sie ze odczyt wrocil do normy:))) Wiec mam teraz do sprzedania ten zakupiony czujnik...oczywiscie na gwarancji. Ktos chetny? Jest to do przedlifta nr: Bosch 0281002437. Mnie kosztowal dokladnie 250 zl. Sprzedam za 150+przesylka. Prosze pisac na priva.

Witam wszystkich,
U mnie tez pojawil sie problem z czujnikiem doladowania. Wskazowka odchylila sie z poziomu 0. Duzo nie myslac kupilem nowy czujnik Boscha na allegro. Jednak po przeczyszczeniu starego okazalo sie ze odczyt wrocil do normy:))) Wiec mam teraz do sprzedania ten zakupiony czujnik...oczywiscie na gwarancji. Ktos chetny? Jest to do przedlifta nr: Bosch 0281002437. Mnie kosztowal dokladnie 250 zl. Sprzedam za 150+przesylka. Prosze pisac na priva.
Nie zaśmiecaj wątku - takie ogłoszenia w dziale bazar.

OK. Wrzuce i tam. Z doswiadczenia wiem, ze jak ktos ma problem z doladowaniem i potrzebuje tego czujnika to szuka w tym watku.
Pozdr

Witam wszystkich,

A ja nie polecam awaryjnego 0 281 002 437. Właśnie dlatego, że za często się psuł został wymieniony na 0 281 002 845.
Poza tym jak inni wspomnieli, nie ten dział.

A ja nie polecam awaryjnego 0 281 002 437. Właśnie dlatego, że za często się psuł został wymieniony na 0 281 002 845.
Poza tym jak inni wspomnieli, nie ten dział.
Dlatego właśnie kupuje nowe części z gwarancja:)
Poza tym kolego post wyżej napisałem, ze faktycznie nie ten watek i umieszczę w dziale Bazar.
Pozdr

Kolego a z jakiego korzystasz programu przy diagnozie???

Proponuję zrobić logi. Sprawdzić wężyki - to najprostsze.

Amortyzatory
Powrót