• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Czego Giulia nie ma a powinna

• Autor wątku Autor wątku azar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No tak, bo przecież J-turn to podstawowy manewr przy parkowaniu w centrum. To pokaż mi J-turn w jakimś mercedesie czy innym BMW z segmentu Giulii. Trochę ponosi was fantazja z tym Cuore Sportivo. Kup sobie jeden z drugim Giulię Q w manualu to będziecie mieć "kontrolę nad autem" i robić zakręty 180 stopni nawet bez ręcznego. Jeszcze tylko Andersona brakuje żeby tu wpadł i napisał "a ja swoją mazdą pod biedronką robię codziennie J-turn żeby zająć miejsce parkingowe".

Ale to nie o to chodzi, nigdzie nie piszę, że to podstawowa sprawa. Tylko polemizuję z "automat daje pełną kontrolę", bo moim zdaniem nie daje. Bo taki argument padł w dyskusji, że AT8 daje taką kontrolę nad autem jak MT. Więc nie ma co płakać za brakiem MT.

Szczerze to nawet było w oderwaniu od Giulii, tylko ogólnie AT vs MT. Problem Mesia czy Bety jest ten sam, bez MT nie zrobisz. Ogólnie w AT brakuje dowolności wrzucania biegów w dowolnym momencie, aby była pełna kontrola nad autem. I znowu, ja nie zmuszam nikogo do jazdy MT6.

Zresztą, skoro mogę zrobić J-turn Giulią w dyzlu z MT6, to czemu benzyna jest pozbawiona tej możliwości. :(

PS: Jak wątek będzie nam się tak rozrastać to kwestia czasu aż Anderson wpadnie :D Albo jjkocha. Albo jeszcze był inny troll, z jakimś chyba 3 literowym nickiem wielkimi literami, którego nie mogę sobie przypomnieć. :D :D --- wiem, KRS! :D

Ostatnia edycja:
No to jest ta pełna kontrola czy nie w tym automacie? :D [MENTION=64069]anAlfaBeta[/MENTION]

.... Tylko polemizuję z "automat daje pełną kontrolę", bo moim zdaniem nie daje. Bo taki argument padł w dyskusji, że AT8 daje taką kontrolę nad autem jak MT. Więc nie ma co płakać za brakiem MT....

Jak nie daje ? skoro jest szybciej na automacie to daje, jeśli wolniej - nie daje , to proste akurat, a raczej wszędzie we współczesnych wozach na automacie i łopatkach jest szybciej jednak. Więc daje kontrolę i do tego lepszą - szybsze wykonanie tego co łącznik biologiczny chce.
Poza tym daje kontrole nad startstopem - jest to kontrola czy nie ? :) (tzn w Giulii niekoniecznie skoro startstop nie zależy od siły nacisku na hamulec, no ale potencjalnie tu prędzej niż w manualu taka kontrola jest możliwa w jakiejś kolejnej wersji czy liftingu - częściej używana przez kierowców Alfy Romeo jednak niż ten turn jakiśtam )

[MENTION=3383]Andrzejsr[/MENTION] czujesz różnicę między szybciej a dokładniej?
Nie mogę się zgodzić z niczym co napisałeś.

1. Na łopatkach wolniej się przyśpiesza bo nigdy nie wcelujesz na pole przed odcinką tak jak automat. Szczególnie na 1 i 2 w automacie z 8 przełożeniami.
2. Kontrola nad Start & Stop w automacie jest na pedał hamulca a w manualu na pedał sprzęgła. Jedno i drugie do dupy. Najlepiej jak masz znak stop ale widzisz, że nic nie jedzie i musisz się na 1 sek zatrzymać więc silnik zgaśnie totalnie bez sensu i z 1 sek robią się 3 bo zanim zgaśnie i potem zanim się odpali. Tylko w maździe jest to mądrze zrobione bo uwaga.... może tym sterować człowiek i uwaga... daje mu to większą kontrolę :D

[MENTION=3383]Andrzejsr[/MENTION] czujesz różnicę między szybciej a dokładniej?
Nie mogę się zgodzić z niczym co napisałeś.

1. Na łopatkach wolniej się przyśpiesza bo nigdy nie wcelujesz na pole przed odcinką tak jak automat. Szczególnie na 1 i 2 w automacie z 8 przełożeniami.
2. Kontrola nad Start & Stop w automacie jest na pedał hamulca a w manualu na pedał sprzęgła. Jedno i drugie do dupy. Najlepiej jak masz znak stop ale widzisz, że nic nie jedzie i musisz się na 1 sek zatrzymać więc silnik zgaśnie totalnie bez sensu i z 1 sek robią się 3 bo zanim zgaśnie i potem zanim się odpali. Tylko w maździe jest to mądrze zrobione bo uwaga.... może tym sterować człowiek i uwaga... daje mu to większą kontrolę :D

No ja o startstopie mazdy piszę, ale nie sądzę aby to był patent mazdy. W zasadzie sądziłem że to powszechne w automatach ze S&S, a tu się okazuje że nie , hmm. Jednak jest to nierozerwalnie związane z automatem - nie da tej kontroli manual - nie wciśniesz sobie lekko sprzęgła raczej tylko aby nie aktywować stopu.
Co do 1 - skoro coś jest szybsze, to jest lepsze. Z tym że nie wiem chyba do końca co przeciw czemu tu występuje - czy skrzynia automatyczna z możliwością przejęcia łopatkami tej _kontroli_ versus klasyka - sprzęgło + lewarek. Czy automat pełny bez możliwości wpływu na niego łopatkami czy lewarkiem. Ale tak czy siak, w obu eliminuje się lewą nogę co już jest ogromną zaletą, niektórzy używają jej do hamowania w takim układzie (ja nie, ale cholera wie czy to jednak nie lepsze przy założeniu wyczucia tej lewej nogi) plus automat jednak wie które obroty są dla osiągów a które dla ekonomii i "wie" jak akurat jedziemy więc lepiej do tych obrotów dobierze biegi. Zwłaszcza gdy jest ich 8 a nie 6. Czy nie pozwoli na redukcję która powodowałaby wskoczenie obrotów na 10 tysięcy i papa silniku.
A i do przyczepy też jest lepszy - nie da się sprzęgła spalić. Co można w automacie w Giulii zepsuć że nawet przyczepy nie zaleca się ciągnąć (przecież wystarczyłoby DMC przyczepy odpowiednie dobrać - nawet odpowiednio mniejsze, a nie takie zastrzeżenia pisać, które mocno podważają zaufanie do wytrzymałości przeniesienia napędu. Przyczepy to nie tylko z węglem czy campingowe kolosy.
Akurat automatu w Giulii to jednak nie ma się co czepiać. No poza tą wtopą z przyczpą...

Giulia z przyczepą - chciałbym to zobaczyć.

Nie no, po prostu potwarz, ona do wyższych celów jest stworzona :) hmm
Giulia z kimś poza kierowcą -"chciałbym to zobaczyć" parafrazując lekko kąśliwie :) No też nie wypada, auto dla kierowcy, tak niezwykłe :) a tam jakieś łepki z tyłu brrrr... na stos kierowca od razu :)

Swoją drogą, przepraszam, a jak się motocykle wozi, skutery, żaglóweczki lekkie, nie wspominając o samochodowych zabawkach torowych czy innych aktywnościach poza skręcaniem kierownicą ?

Giulia z przyczepą , chyba mniej by mnie zdziwiła (gdyby mogła ją ciągnąć, no bo z takim wpisem w instr chyba mało kto zaryzykuje) niż Giulia robiąca wspomniane wyżej wygibasy-turny .

Dobrze że instrukcja nie ostrzega przed wożeniem 4 osób. Niezła reklama wytrzymałości, naprawdę. A tu jakieś mrzonki o gwarancji dłuższej czy obejmującej torowy użytek, podczas gdy marnej tony producent nie zaleca ciągnąć, ech.

No jeszcze na TAXI z LPG. A tak poważniej, to mam wrażenie, że auto aspirujące do pojazdu o charakterze usportowionym (bo na pewno nie typowo sportowym) jest konstruowane tak aby można było nim dosyć szybko powozić. I do tego Giulia się nadaje. A nawroty na ręcznym, J-turny i inne Aaltoneny to jazda figurowa. Nie przeczę, że dobrze jest potrafić ale nie znaczy, że na podstawie tych możliwości oceniać auto i jego predyspozycje do szybkiej jazdy. Lauda kiedyś powiedział, że szybko to jedzie ten, kto mniej hamuje i mniej się ślizga. Podobne zdanie mam na temat dywagacji, jak szybko ruszyć automatem - czy najpierw rozkręcić obroty na N i zapiąć D, czy trzymać hamulec na D i piłować, puścić. Jeżeli ma mi to przynieść 0,2 sek. zysku to pytam, jaka jest nagroda? Bo jakiś bilans musi być, a wolałbym żeby plusy były po mojej stronie. Tak dla jasności, naprawiałem kiedyś skrzynię AT więc wiem najlepiej ile to kosztuje.

Ostatnia edycja:
Ale ten argument padł odnośnie do automatycznej skrzyni biegów a nie Giulii jako takiej. I tak jest najszybsza w swojej klasie.
Rozmowa dotyczyła możliwości wyboru, którego obecnie fiat nie daje.

Nie jest to jedyna marka, w której nie ma wyboru AT/MT. W zasadzie coraz więcej aut ma narzuconą konfigurację. Od Smarta przez Ferrari, po Bugatti. Wybierasz auto i masz tak jak producent uważa. A prawda jest też taka, że AT wypierają manuale, może tego nie widać w autach niższych klas ale już tak od wartości 100 kzl coraz więcej aut ma AT i koniec. Ten sam dylemat, o którym my tu dyskutujemy mają klienci np. Opla. Insignia w szybszych benzynach - tylko AT.

Argument trochę słaby że jeśli ktoś inny tak ma to znaczy, że to dobra droga. Owszem Lamborghini nie ma manuali ale chyba nie da się porównać lambo do Alfy :D Trochę nie ten klient. W sąsiednim wątku narzekają na sprzedaż. Myślę, że dołożenie manuala to chyba by przysporzyło więcej klientów.

Na prawdę nie wiem dlaczego nie ma manuala. Nie zdążyli dopasować do tego silnika? Czy to tak nieziemsko trudne i niemożliwe do wykonania? Czy marka na tym by ucierpiała bo Lambo też nie ma manuala? Robią to od 2015 a mamy marzec 2018!

Nie zgodzę się, że coraz więcej aut ma narzuconą konfigurację. Właśnie odwrotnie. W BMW masz golasy i dobierasz opcje np za 50tys. Jest w czym wybierać. Nawet te głupie fotele z masażem. Masz wybór.

Tu fiat lepiej wie czy mają mi się składać lusterka czy nie i jak wsiadam do samochodu zaparkowanego równolegle do jezdni i chcę z niego wysiąść nie uruchamiając to nie zobaczę w lusterku czy nie jedzie inny samochód i czy mogę drzwi otworzyć bezpiecznie.
btw po ch.. w ogóle składać te lusterka? Jeżdżę już kilkanaście lat po miastach i NIGDY nie było mi to potrzebne nawet w ciasnych miejscach.

Myślę, że dołożenie manuala to chyba by przysporzyło więcej klientów.
No, pewnie z pięciu w skali naszego kraju. Co oznacza ogromne straty dla producenta (projekt, testy, wykonanie, szkolenia, zaplecze części itd itp).

Na prawdę nie wiem dlaczego nie ma manuala. Nie zdążyli dopasować do tego silnika? Czy to tak nieziemsko trudne i niemożliwe do wykonania? Czy marka na tym by ucierpiała bo Lambo też nie ma manuala? Robią to od 2015 a mamy marzec 2018!
Proste, manual to przeszłość. Automat to przyszłość. Jedyne wyjście dla - stopniowo zmierzającego ku końcowi - rynku silników spalinowych. Manual to już w tej chwili nisza i fanaberia, a Giulia 2.0 jest (w założeniach) autem dla mas. Dlaczego diesel w Giulii ma manual, bo te diesle z manualem i lampami H7 to biedawersja dla biedaflot, 10k PLN taniej na skrzyni, 2k PLN taniej na lampach itd. a wtedy można napisać "Giulia już od 1299zł miesięcznie".

Tu fiat lepiej wie czy mają mi się składać lusterka czy nie
Bo AR to tylko nazwa a Cuore Sportivo to tylko marketingowe hasło i wymówka "co z tego że nie mamy połowy wyposażenia, które oferuje konkurencja? Cuore Sportivo, człowieku! Karbonowy wał! Wyścigowa spuścizna!". Gdyby Giulia naprawdę miała być "sportowa" to miałaby chociażby takie opcje jak Hyundai i30 N, gdzie możesz sam sobie ustawiać tryby silnika, skrzyni, zawieszenia, nawet wydechu, jak tylko Ci się podoba, osobno (czy jak Kia Stinger gdzie też możesz ustawić dosłownie wszystko). A w DNA masz wybór, D - jedzie tak jak powinno ale na krótką metę, bo nerwowo i szarpie skrzynia, N - trochę zamula, A - jedzie jak w limp mode a w sumie nie pali dużo mniej. A tu niestety, ESP nie wyłączysz, start&stop nie wyłączysz na stałe i w dodatku fotel Ci odjedzie spod dupy i dziecku nogi połamie a lusterka się poskładają nieproszone :D

Jak sam siebie słucham to coraz bardziej się zastanawiam po co ja kupiłem Giulię :D

No, pewnie z pięciu w skali naszego kraju.

Proponuję troche wystawić nosa s pl i pooglądać trochę testów na YT. Temat manuala cały czas się przewija.

Proste, manual to przeszłość. Automat to przyszłość.

A może elektryki to przyszłość. Wycofajmy zatem auta spalinowe i nie inwestujmy w nie bo to przeszłość. Absurd. Manual to wybór a nie przeszłość.

Akurat w skali naszego kraju 5 sztuk to dużo. W styczniu sprzedano 16 Giulii. Szesnaście. Więc sprzedaż każdej jednej sztuki to już ogromny sukces dla marki. Chociaż w salonach nie czuć tego, to prawda, zachowują się jakby sprzedawali co najmniej 16 dziennie. ;)

Podsumuję, manual ma zalety, m. in.
- jest tańszy w zakupie i naprawie,
- jest lżejszy i wreszcie...
- DAJE ogólnie większą kontrolę nad samochodem niż AT (co ustaliliśmy przez ostatnie 2 strony).

Oczywiście, AT też ma swoje plusy, ale żałuję, że FCA decyduje za klientów, które plusy są dla nich ważniejsze.

A rozważania, że coś jest przyszłością, a coś nie to proszę... odpuśćmy. Skrzynie automatyczne są obecne na rynku od dziesiątek lat, sam nie wiem od ilu, ale w latach 60 w Ameryce było porządkiem dziennym. Ponad 50 lat temu. I jakoś manuale nie zniknęły przez te 50 lat. Dlatego mówienie, że coś jest przyszłością to raczej swobodne zgadywanie i myślenie życzeniowe różnych grup producentów.

Tak samo dobrym pytaniem jest czemu w PL nie można kupić Veloce 280KM z napędem na ośkę (w USA jest). I co, dlaczego? Bo napęd na ośkę to przeżytek? Jasne, 4x4 ma swoje plusy (jak AT), ale co jak ktoś chce mieć 280KM i RWD? Moim zdaniem FCA zrobiło kilka głupot przy konstruowaniu opcji, i tyle.

Tak samo dobrym pytaniem jest czemu w PL nie można kupić Veloce 280KM z napędem na ośkę (w USA jest). I co, dlaczego? Bo napęd na ośkę to przeżytek? Jasne, 4x4 ma swoje plusy (jak AT), ale co jak ktoś chce mieć 280KM i RWD? Moim zdaniem FCA zrobiło kilka głupot przy konstruowaniu opcji, i tyle.

Dokładnie. Tych różnic wyposażenia między USA a EU to już zupełnie nie czaję. Powinni jeszcze sprzedawać w UK z kierownicą z lewej a w Polsce wyłącznie z prawej bo tak :D W Wrocławiu tylko białe a w Warszawie zielone z szyberdachem bez klimy w dni parzyste.
Włosi :D

Proponuję troche wystawić nosa s pl i pooglądać trochę testów na YT. Temat manuala cały czas się przewija.n

A może elektryki to przyszłość. Wycofajmy zatem auta spalinowe i nie inwestujmy w nie bo to przeszłość. Absurd. Manual to wybór a nie przeszłość.

manualne skrzynie krytykoeali testerzy zarowno w quadrifoglio jak i w giuli, do tego mala sprzedaz mt6 i do 2.0 juz jej nie wprowadzili. ja z zadowoleniem zamowilem giulie z automatem, taka wlasnie chcialem.
[MENTION=29400]MiLykie[/MENTION] ci nieliczni ktorzy w PL wybraliby 280hp rwd zawsze moga kupic super doposazona w siedzenia/wnetrze veloce i podjechac do tunera, wiec jakues tam rozwiazanie jesy, choc zgodze sie ze to odraniczenie wyboru, opcji, wymuszenia itp sa przesadne w przypadku giulii

Ostatnia edycja:
Dlaczego diesel w Giulii ma manual, bo te diesle z manualem i lampami H7 to biedawersja dla biedaflot, 10k PLN taniej na skrzyni, 2k PLN taniej na lampach itd. a wtedy można napisać "Giulia już od 1299zł miesięcznie".
Jeśli Sergio przez chwilę myślał, że tania Giulia w dyzlu i z manualem będzie autem flotowym, w stylu Paska 1.9 TDI, to chyba to się nazywa schizofrenia. A w Polsce, ktoś pisał w którymś wątku, największe zamówienie "flotowe" Giulii to chyba było 5 sztuk... i to różnych. Nikt u nas nie kupił 10 dyzli dla przedstawicieli handlowych, a Paski w TDIku schodzą jak ciepłe bułeczki.

Rozumiem, że manual (który był) w Q, to tez biedawersja, jak ktoś chce skutwić 10k na samochodzie za 400k. W dyzlu to dla biedaflot. A w 2.0 nie ma, bo 2.0 kupują rozrzutni. :D

manualne skrzynie krytykoeali testerzy zarowno w quadrifoglio jak i w giuli, do tego mala sprzedaz mt6 i do 2.0 juz jej nie wprowadzili. ja z zadowoleniem zamowilem giulie z automatem, taka wlasnie chcialem.

[MENTION=29400]MiLykie[/MENTION] ci nieliczni ktorzy w PL wybraliby 280hp rwd zawsze moga kupic super doposazona w siedzenia/wnetrze veloce i podjechac do tunera, wiec jakues tam rozwiazanie jesy, choc zgodze sie ze to odraniczenie wyboru, opcji, wymuszenia itp sa przesadne w przypadku giulii

Ludzie już różne rzeczy krytykowali... Jedni lubią to, inni tamto. Mała sprzedaż - w ogóle Giulii sprzedaż jest mała.

A propos RWD 280 - co mają zrobić Amerykanie, którzy chcą mieć 280 w 4x4?

Natomiast bardzo się cieszę, że zamówiłeś taką jaką chciałeś. Uważam, że w każdej wersji Giulii powinno być prawo wyboru skrzyni. Fajnie by było jakby w mocniejszych było też prawo wyboru napędu (od 280KM wzwyż) RWD vs. 4x4.

Amortyzatory
Powrót