[Giulia] Chiptuning

Epsonix, jak ktoś umie totanlnie nie cisnąć do deski to pewnie można.
Shimmy, no właśnie silnik steruje zapłonem ale po wykryciu stuku. Z tego co rozmawiałem z tunerem, to tą automatyczną zmianę widać w trakcie pomiaru i po tym widzi czy już jest na krawędzi. Pewnie ktoś tu zaraz wyjaśni.
Ciekaw jestem kiedy silnik próbuje jechać ponownie z zapłonem jak w mapie (tzn rezygnować z ostrożniejszego ustawienia włączonego po stuknięciu). Po otwarciu korka wlewu? Po kożdym starcie silnika?

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

W sumie nie zależy mi aby z tego silnika wycisnąć wszystkie soki, czy strojenie na benzynie 95 nie ma sensu?
Powiedz cinkowi to co napisałeś to wystroi ci na 95 ,będzie mniej i tyle.
Ciekaw jestem kiedy silnik próbuje jechać ponownie z zapłonem jak w mapie (tzn rezygnować z ostrożniejszego ustawienia włączonego po stuknięciu
To się dzieje w czasie rzeczywistym.
Jest stuk to sterownik się broni i zmienia zapłon.
Brak stuku sterownik wraca do zadanych.
To tak mocnym skrócie.

a i [MENTION=81906]vincent[/MENTION] robiliśmy u tego samego tunera fzień po dniu, na 95 i 98, odpowiednio. zarówno moment jak i moc była wyższa na 98. Ja mam 280/450 a on 290/490 chyba.

U mnie dokładnie wyszło 287/460 (przy czym moment mógł być wyższy ale nie chciałem zbyt gwałtownego przyrostu). Ale między naszymi jest jeszcze różnica w rocznikach, ja np. nie mam już chłodnicy egr. Pewnie na 95 miałbym gorszy wynik niż Ty.

Jeśli chodzi o 95 i spalanie stukowe to 1. myślę że można polegać na sterowniku, który w razie potrzeby wyprzedzi zapłon (w instrukcji każdego auta które jest fabrycznie przystosowane do 98 jest informacja że można tankować 95), 2. nie cisnąć maksymalnie przez cały czas (np. jechać maksem dziesiątkami km po autostradzie). 3. są dodatki do benzyny podnoszące liczbę oktanową. Ja na następny wyjazd zaopatruję się w millers petrol power ecomax. Butelka pol litra starcza na 10 pelnych tankowań. Może nie zrobi nominalnie 98 z 95, ale zawsze to minimalizacja zagrożenia.

U mnie dokładnie wyszło 287/460 (przy czym moment mógł być wyższy ale nie chciałem zbyt gwałtownego przyrostu). Ale między naszymi jest jeszcze różnica w rocznikach, ja np. nie mam już chłodnicy egr. Pewnie na 95 miałbym gorszy wynik niż Ty.

Jeśli chodzi o 95 i spalanie stukowe to 1. myślę że można polegać na sterowniku, który w razie potrzeby wyprzedzi zapłon (w instrukcji każdego auta które jest fabrycznie przystosowane do 98 jest informacja że można tankować 95), 2. nie cisnąć maksymalnie przez cały czas (np. jechać maksem dziesiątkami km po autostradzie). 3. są dodatki do benzyny podnoszące liczbę oktanową. Ja na następny wyjazd zaopatruję się w millers petrol power ecomax. Butelka pol litra starcza na 10 pelnych tankowań. Może nie zrobi nominalnie 98 z 95, ale zawsze to minimalizacja zagrożenia.

Hej. A twoja Giulia, z którego rocznika jest? Moja 04-2019, czyli już z GPF, ale i trochę okrojona z osprzętu, zauważyłem że nie ma przepływomierza zaraz za filtrem powietrza, który jest w większości tych silników, ale widziałem już nawet takie okrojone 280 konne wersje i zastanawiam się od czego to zależy.

Hej. A twoja Giulia, z którego rocznika jest? Moja 04-2019, czyli już z GPF, ale i trochę okrojona z osprzętu, zauważyłem że nie ma przepływomierza zaraz za filtrem powietrza, który jest w większości tych silników, ale widziałem już nawet takie okrojone 280 konne wersje i zastanawiam się od czego to zależy.

2018 euro 6 (bez gpf). O przepływomierzach nic nie wiem niestety.

Tylko stosujcie takie, które nie mają MMT w składzie.

Dzięki za zwrócenie uwagi :) Przeszukałem specyfikację Millersa po MMT i Mangan i nic nie wskazuje żeby zawierał.

...Przeszukałem specyfikację Millersa po MMT i Mangan i nic nie wskazuje żeby zawierał.

Masz jakieś specyfikacje Millersa? Od lat go używam w innych samochodach, a wkrótce się przerzucam na Millersa i w Stelvio (od następnej wymiany oleju) - ale problem z nim od zawsze jest taki, że nawet % PAO w bazie nie można się doszukać w dokumentach, nie mówiąc o dokładnym składzie...

Masz jakieś specyfikacje Millersa? Od lat go używam w innych samochodach, a wkrótce się przerzucam na Millersa i w Stelvio (od następnej wymiany oleju) - ale problem z nim od zawsze jest taki, że nawet % PAO w bazie nie można się doszukać w dokumentach, nie mówiąc o dokładnym składzie...

Mówię o dodatku do benzyny Millers Petrol Power Ecomax do podnoszenia liczby oktanowej - o tym jest dyskusja od paru postów :) Specyfikacja jest na brytyjskiej stronie Millersa.

Mea culpa, przeoczyłem... A już się ucieszyłem że są specyfikacje olejów Millersa :D

Witam. Jako że już Pojeździłem trochę seria, chciałbym ją trochę podciągnąć. Wiem że z 280 wiele nie wskóram ale zawsze jakiś mały efekt będzie. Teraz pytanie czy lepiej zainwestować w boxa racechip czy zrobić program w firmie która zajmuje się chipowaniem? Co polecacie.

Dzwoniłem do firmy która mam tutaj w regionie od chiptuningu i powiedzieli mi że robili już takie i będzie to około 300/310 koni i około 470 nm. Myślicie ze to dobry wynik? Powiedział że pod 500 nm nie da rady bo osprzęt itp. Cena 1200.

Dzwoniłem do firmy która mam tutaj w regionie od chiptuningu i powiedzieli mi że robili już takie i będzie to około 300/310 koni i około 470 nm. Myślicie ze to dobry wynik? Powiedział że pod 500 nm nie da rady bo osprzęt itp. Cena 1200.
Tak te auta się robi. Cena spoko.

Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka

Hej, mi firma z Poznania robiła z 200km na 307.5 km dokładnie wyszło na silniku mocy, rekord udało mi się na zimowych oponach 5,2 do setki, ogólnie powinno robić 5,5 -5,6s do sety ale mam letnie trochę już podjechane wejdą nowe laczki to będzie dobrze się zrywał. Z autem nic się nie dzieje olej wymieniany co 8-10 tysięcy, jeżdżony tylko na 98 i czasami shell 100. Ważna uwaga jak chcesz jeździć po chipie na 95 to szkoda zachodu bo się silnik psuje od gorszej ilości oktanów.

Jeżeli stroi na 95 to może jeździć na 95. Wyniki będą minimalnie mniej spektakularne niż na 98/100 ale nic silnikowi nie będzie. Grunt to nie stroić na 98/100 a później jeździć na 95.

Tak mówili mi właśnie żebym zalał takie paliwo na jakim chce potem jeździć to mi pod takie wystroja. Jaka może być różnica pomiędzy strojniem na 95 a na 98 bo nie ukrywam że teraz cały czas tankowałem sobie 95 bo na orlenie w mojej mieścinie nie ma nawet 98. 98 jest u mnie tylko na stacji moya ale nigdy tam nie tankowałem.

Ostatnia edycja:
Hej, mi firma z Poznania robiła z 200km na 307.5 km dokładnie wyszło na silniku mocy, rekord udało mi się na zimowych oponach 5,2 do setki, ogólnie powinno robić 5,5 -5,6s do sety ale mam letnie trochę już podjechane wejdą nowe laczki to będzie dobrze się zrywał. Z autem nic się nie dzieje olej wymieniany co 8-10 tysięcy, jeżdżony tylko na 98 i czasami shell 100. Ważna uwaga jak chcesz jeździć po chipie na 95 to szkoda zachodu bo się silnik psuje od gorszej ilości oktanów.

Gorsza ilość organów... No no...

5,2 sekundy do 100 km/h to rewelacyjny wynik osiągany tylko przez naprawdę mocne auta, tylko w takich samochodach taka prędkość osiągana jest już po stu kilkudziesięciu metrach a auta się dalej rozpędzają i bywa że ten który został w tyle na początku zaczyna np. po 200 metrach tego drugiego doganiać i wyprzedzać...Ciekawe jaki czas wyszedłby przy rozpędzaniu np. od 100 km/h do 200 km/h. Ja trochę bym się bał zwiększać moc o 50% (200 a 300 KM), jeśli coś takiego nie wpłynie na żywotność to oznacza że Alfa zaczęła robić naprawdę rewelacyjnie trwałe samochody.

Amortyzatory
Powrót