• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Chiptuning

Wiec tak to wyglada, spoko jakby było większe , więcej możliwości

Załączniki

• 4D41DA4A-D408-42F8-96E5-151ADB460C59.jpg
    4D41DA4A-D408-42F8-96E5-151ADB460C59.jpg
    114 KB · Wyświetleń: 47
  • 6C0293AC-8223-44CB-ABC4-85A372482DEC.jpg
    6C0293AC-8223-44CB-ABC4-85A372482DEC.jpg
    112.5 KB · Wyświetleń: 40
Ono seryjnie dmucha ponoć 0.14b więcej niż starsze 280tki. Więc po wyjęciu Gpf powinno dać więcej koni niż 280tka że zwykłym katem.

Update.

Wychodzi na to że starsze bez Gpf mają gtb 1446vZ a nowsze gtb2056kfz. Spora różnica.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Dla tych co zastanawiają się czy robić mapę czy chip w wersjach 200KM:
Miałem robić mapę, ale za namową Kozaka wsadziłem RaceChipa. Szybko, bezboleśnie i macie w pytkę szybsze auto o zupełnie innej charakterystyce. Różnica jest KOLOSALNA, szczególnie powyżej 100km/h

Auto ma nieco ponad 3 lata, było 4 razy upalane na torze, w tym 2x całkiem ostro na hotlapach. Chipa wsadziłem niedawno, jak na razie nic się nie dzieje.
Biorąc pod uwagę prostotę instalacji, totalną wygodę logistyczną (chip przyjeżdża do Ciebie a nie Ty do niego jak w przypadku mapy) to dla osób, które nie chcą nic ponad 260-280KM to jest to imo najlepsza opcja. Wypiąć to można w każdym momencie, wyłączyć działanie z poziomu apki w trakcie jazdy, czego chcieć więcej.

Chip ma w sobie kilka map, w moim przypadku najszybsza jest mapa 5 i daje 5.5sec do setki (paliwo 95). Różnice między stockiem w przyśpieszeniach np 100-180 idą już w srogie 9-11sec różnicy. Tak. Auto przyśpiesza o ok 10sec szybciej. Przepaść.

Już ponad dwa lata korzystam z RC i jestem przekonany, że znacznie większy przyrost niż na mocy mamy na momencie. Stąd świetna elastyczność z boxem. Prawie zapomniałem o planach remapu do 280hp tym bardziej, że przy grzebaniu w ECU mam większe szanse że coś się nie uda.

Ono seryjnie dmucha ponoć 0.14b więcej niż starsze 280tki. Więc po wyjęciu Gpf powinno dać więcej koni niż 280tka że zwykłym katem.

Update.

Wychodzi na to że starsze bez Gpf mają gtb 1446vZ a nowsze gtb2056kfz. Spora różnica.

W sumie logiczne, jak dołożyli gpf ustrojstwo ktoro utrudnia wylot spalin i żeby utrzymać serie 280km, musieli podciągnąć moc elektronicznie bądź mechanicznie. Jedyny chyba plus z tych modyfikacji to ta wydajniejsza turbina

Czasem dobrze jest sobie przeliczyć cenę 1 KM i 1 Nm w poszczególnych boxach:

S - 12,20 zł za 1 KM, 6,76 zł za 1 Nm
GT - 18,34 zł i 10,24 zł
GTS - 27,48 zł i 15,27 zł

Odwrotnie niż w handlu: im więcej tym drożej.

GTS ma możliwość zarządzania mapami z apki na telefonie podczas jazdy, ale w sumie przydaje się to tylko do pierwszych testów. GT chyba najbardziej opłacalna opcja, ale podkusił mnie GTS.

Rozmawiałem z moim znajomym o tych power boxach. Użytkował GTS w swojej BMW, nie wypowiadał się zbyt pochlebnie, mówił że od czasu do czasu sypało błędami, wywalało choinkę na desce i narzekał też na współprace automatu z boxem tj. pooszarpywało podczas gwałtownych manewrów jakby skrzynia się gubiła. Po pól roku pozbył się boxa i auto zawirusował. Problemy ustąpiły. Zaciekawiony ta negatywną opinia przeszukałem forum BMW i jego opinia powielała się wielokrotnie na forum wśród innych osób. Auto BMW 5 F10 LIMUZYNA FACELIFTING 528I 245KM. Możecie się odnieść do tego?

Ale tu masz alfe nie BMW. Użytkuje racechip GTS od roku w Lexusie , 0 błędów.

Update.

Czy w takim przypadku wersje z GPF powinny mieć inaczej dostosowane mapy w boxach(RC,JB4)?

Ucieszył mnie fakt że moja 200konna w dość prosty sposób może zyskać dodatkowe koniki i niutki,ale mój zapał studzi poprzedni właściciel, twierdząc że veloce oraz super mają różne wtryskiwacze, podobno na dłuższą metę mogę uszkodzić motor stosując np RC. Czy ktoś w jakikolwiek sposób weryfikował teorię o wtryskach? Moja Giulia rocznik 2017 początek

Ma ktos może turbo z giulii/stelvio i może pożyczyć na 2 tyg na pomiary?

race chip rs box Giulia 2020

Witam wszystkich.
Jestem szczęśliwym posiadaczem Giulii 2020 TI 200km benzyna. Zamówiłem z pakietem performance z myślą o podkręceniu mocy i napędem na tył. Kupiłem Box RacechipRS. Niestety w nowej wersji Giulii, Piny nie pasują, tam gdzie poprzednio była wtyczka 4 pinowa jest 3 pinowa, natomiast tam gdzie powinna być 4 pinowa jest 3 pinowa. Po próbie wpięcia wyskakuje choinka błędów. Skończyło się na wizycie w ASO i resecie błędów. Podjechałem do warsztatu zajmującego się tunningiem gdzie twierdzą, że to nie ma prawa działać. W race chip twierdzą, że mam podłączyć odwrotnie tak jak pasują piny. Jako, że nie mam ochoty na powtórne wizyty w ASO mam pytanie czy ktoś miał podobny problem i czy udało się go rozwiązać.
Pozdr.

Witam wszystkich.
Jestem szczęśliwym posiadaczem Giulii 2020 TI 200km benzyna. Zamówiłem z pakietem performance z myślą o podkręceniu mocy i napędem na tył. Kupiłem Box RacechipRS. Niestety w nowej wersji Giulii, Piny nie pasują, tam gdzie poprzednio była wtyczka 4 pinowa jest 3 pinowa, natomiast tam gdzie powinna być 4 pinowa jest 3 pinowa. Po próbie wpięcia wyskakuje choinka błędów. Skończyło się na wizycie w ASO i resecie błędów. Podjechałem do warsztatu zajmującego się tunningiem gdzie twierdzą, że to nie ma prawa działać. W race chip twierdzą, że mam podłączyć odwrotnie tak jak pasują piny. Jako, że nie mam ochoty na powtórne wizyty w ASO mam pytanie czy ktoś miał podobny problem i czy udało się go rozwiązać.
Pozdr.
Czy masz jakiś schemat połączeń i oznaczenie jaka wtyczka idzie gdzie? Mogę porównać z boxem Noviteca Powerjet 4 i benzynową Giulią MY2019 jak to wygląda i czy kostki uległy zmianie przy lifcie (wiedząc, że u mnie pasowały). Zakładam, że Racechip i Novitec podpinane są pod te same sensory.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

tez miałem tak w swoim egzemplarzu, zwyczajnie kable A i B były odwrotnie oznaczone naklejką, czeski błąd.
Podpinaj tak jak wtyczki pasują i będzie śmigać :)

Podłączyłem zgodnie z pasującymi pinami. Wygląda na to że box jest po prostu uszkodzony, nie ma zasilania. Na razie zwróciłem do sprzedawcy.:(

Cześć,

Rozważam sprowadzenie auta z za oceanu, a mianowicie Giulie Q4 2.0 280 lub audi a4 b9 tfsi 2.0 262

Zdecydowanie jestem za tą pierwszą opcją, ale chciałbym na pewno podłubać troszkę,

Z tego co widzę mało kto bawi się w podnoszenie mocy w Giulii, jak to teraz wygląda ?
Program w okolice 315 km, jeśli chodzi o dp, zmiane wydechu itd.. Ktoś już to przerabiał ? Jak to wygląda w praktyce po zmianach ?

Amortyzatory
Powrót