• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Chiptuning

Bez korekcji GPS, już bardziej wiarygodny ten wynik.

145.jpg

Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka

I w PL zrobią coś takiego?:

Programujemy różne poziomy momentu i mocy w pozycji A, N i D.

A = 230 KM / 380 Nm
N = 280 KM / 430 Nm
D = 320 KM / 485 Nm

+ wyłączenie na stałe StartStop w cenie, jeśli się nie mylę

690 euro

https://www.squadra-tuning.nl/chiptuning/alfa-romeo/giulia/2-0-turbo-200-pk/
Ale po ci 3 tryby mocy? Wciskasz mniej gazu i masz to samo.

SS kupujess dongla i też wyłącza...

690e plus paliwo... IMHO bez sensu

Jeśli będę robił chiptuning, to tylko z opcją zmian w poszczególnych trybach. Może być np. seria w N i 300KM w D. Zakładam, że 200KM będzie mniej paliło, a do miasta większa moc mi niepotrzebna.

Jeśli będę robił chiptuning, to tylko z opcją zmian w poszczególnych trybach. Może być np. seria w N i 300KM w D. Zakładam, że 200KM będzie mniej paliło, a do miasta większa moc mi niepotrzebna.
Fanaberia i tyle [emoji6] pod prawa noga masz "spalanie"...

Jak się nauczysz dobrze operować gazem to 300 KM będzie paliło mniej ;) podstawa to nauczyć się jeździć na odpuszczonym gazie i dzieją się cuda.
Poza tym jak pojeździsz chwilę 300 konnym to 200KM już nie włączysz

Jak się nauczysz dobrze operować gazem to 300 KM będzie paliło mniej ;) podstawa to nauczyć się jeździć na odpuszczonym gazie i dzieją się cuda.
Poza tym jak pojeździsz chwilę 300 konnym to 200KM już nie włączysz
Dokładnie, a jak będziesz chciał wyprzedzić to będziesz przełączal na D?

Na pewno spalanie spadnie jeśli będziesz korzystał z wyższego zakresu obrotów, kiedy pracuje turbosprężarka.

Mniejsze ciśnienie doładowania -> mniejsza dawka powietrza -> mniejsza wymagana dawka paliwa -> niższe spalanie.

W zależności od stylu jazdy różnice mogą ulec zmianie, ale 0.5-1.0 litr na sto kilometrów byłoby ok.

Sam bym u siebie coś takiego zrobił.
Ponadto, dzisiaj Squadra Tuning zamontowała w Giulii 2.0 tryb race, który wyłącza ESP (ABS dalej działa).

Na pewno spalanie spadnie jeśli będziesz korzystał z wyższego zakresu obrotów, kiedy pracuje turbosprężarka.

Mniejsze ciśnienie doładowania -> mniejsza dawka powietrza -> mniejsza wymagana dawka paliwa -> niższe spalanie.

W zależności od stylu jazdy różnice mogą ulec zmianie, ale 0.5-1.0 litr na sto kilometrów byłoby ok.

Sam bym u siebie coś takiego zrobił.
Ponadto, dzisiaj Squadra Tuning zamontowała w Giulii 2.0 tryb race, który wyłącza ESP (ABS dalej działa).

O tym właśnie pisałem wyżej (Race Mode).
Nie do końca rozumiem, wyższe obroty to mniejsze ciśnienie doładowania i niższe spalanie?

Wręcz przeciwnie, im wyższe obroty, tym szybsze obroty turbo i większe ciśnienie, ale w wersji 300 km turbosprężarka dostarcza do cylindra więcej powietrza, co wymusza zwiększenie dawki paliwa (w stosunku do analogicznego silnika 2.0t 200 ), co poskutkuje lepszymi osiągami. Zmniejszenie spalania o pół litra byłoby już dobrym osiągnięciem, ale znając życie, z braku mocy będzie się chętniej trzymało auto na wyższych obrotach i z całego oszczędzania nic nie wyniknie.

Z tego wynika cały bałagan z downsizingiem. Wszystkie te małe pierdziawki są ekonomiczne, póki nie rozkręcisz turbo, a jak dodasz gaz to robią wir w baku.

Ostatnia edycja:
Ja jednak chcialbym mieć serię przynajmniej pod A.
Czasem zdarzy się komuś innemu dać pokierować.
Poza tym, w korku jak się wlekę to nawet go lubię, nie muszę się męczyć prawą nogą co do milimetra.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Ale w A auto nie idzie jak 300ps...

Ja jednak chcialbym mieć serię przynajmniej pod A.
Czasem zdarzy się komuś innemu dać pokierować.
Poza tym, w korku jak się wlekę to nawet go lubię, nie muszę się męczyć prawą nogą co do milimetra.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
W korku to najlepsze ACC:) tylko jak całkiem się stanie na więcej niż 2 sekundy to trzeba delikatnie musnąć gaz.albo res wcisnac I samo jedzie ;)

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót