Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Witam
Panowie szukam kogoś z okolic Wielkopolski kto mógłby wgrać mape albo zmodyfikować serię na podniesienie mocy. mam jakieś gotowce ale wolałbym żeby ktoś to ocenił.
mój silnik to 2,4 jtd 136 KM cf2
oczywiście nie za darmo
Pokaż załącznik 88046
dzięki
sam sie zorientuje ze na nic w momencie jak ktos go zapyta, albo znajdzie jakis wpis gdzie pisza o WOT, BTDC, ATDC czy nawet histerezach i linearyzacjach itd.
a juz na pewno nauczy sie w momencie jak zrobi kosmiczne EGT albo za duzo/w zla strone SOI ruszy![]()
Ale co Ci po tym, jak i tak podstawą do wszelakich działań związanych z chiptuningiem jest bardzo dokładne zrozumienie zasady działa silnika spalinowego, procesów termodynamicznych w nim występujacych itd itp...
nikt tu nie mowi o awarii po zmianie programu :>
mowie tylko ze patrzac na ta mape wyglada ze grupa fiata to nie jest "jego" architektura, która mu dobrze wychodzi
Moim skromnym zdaniem:
- powinien przeskalowac osie turbo zmiast podkrecac pol mapy
- smoke limiter - to co wyżej
- torque limiter - za nisko, szkoda sprzagła, a gora ma jeszcze potencjal - mozna podkrecic zeby bylo w razie potrzeby skorzystania z tego (np. wyprzedzanie)
- limiter temperaturowy - nietknięty, wysterował smoke limiter i torque limiter tak, aby zalewało 70mm3 paliwa w zakresie maks. momentu obrotowego, ale przez to że nie zmidyfikował temp iq limiter-a to zaleje maksymalnie 65mm3
- map duracyjnych nie rozkalibrowal wiec program nie jest zly, torque limiter miesci sie w zakresie przeliczonych osi
- z tego co pamietam to w tym silniku byly tez limitery biegowe, w stilo one ostro ograniczaly, tutaj nie pamietam, a teraz nie mam jak sprawdzic (wczesniej zapomnialem zerknac czy cos blokuja, ale na pewno nie zmienial ich bo roznic nie bylo
- zeby poprawic spalanie MOIM zdaniem powinien ruszyc takze poczatek wtrysku (SOI/BOI) i gorny zakres raila
- z tego co widze to cos tam ruszyl jedna z map VNT, ale druga zostawiona tak jak była, logował to w czasie hamowania? nie bylo skokow na wykresie?
- EGR można wyłączyć na 3 sposoby - switch (jeśli jest w programie), histerezy (jeśli są w programie), wypełnienie mapy Desired air quantity (tzw. EGR) najwyższą wartością która jest tam dostępna (EDC15, zazwyczaj wywołuje p0404 i nie jest to specjalnie dobry sposób na pozbycie się EGRa)
....
efekt placebo mysle ze zrobi wieksza robote![]()
Wiesz jak jest - jak by do mnie przyjechał ktoś z JTD i narzekał na 6.2l/100km to wiadomym byłoby, ze jeździ w dolnym zakresie obrotów i to tam skierowałbym strumień nowych cyferekKlyent nać Pann
![]()
Przeczytalem caly watek i powiem wam ze nawet gdyby chciało mi sie nauczyc jak wgrywac mapy to bym tego nie zrobil.To tak w WIELKIM skrócieto zapraszam w lutym/marcu do cinka na grupowy - będzie temat na forum