Chip tuning - Mapy

• Autor wątku Autor wątku Kayrol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jakieś konkretne urządzenie jest do podnoszenia sterownika? warsztatowo wiele kosztuje taka przyjemność?

Programator pamięci + adaptery do układów pamieci stosowanych w sterownikach + stacja lutownicza HotAir.

Pokaż załącznik 87795:)

- - - Updated - - -

No panowie chyba już wiem gdzie mi uciekło 20 km. Znalazłem na necie że nie jestem sam jeśli chodzi o spadki mocy. Do czyszczenia idzie kolektor ssący. Potrafi zabrać 20 km a nawet 35km. Chłopak po czyszczeniu odzyskał 35 km potwierdzone na hamowni. Przy okazji kupowania wszystkich filtrów, mam nadzieje że i najlepszych lub chociaż bardzo dobrych olei, kupiłem militec-1 i sprawdzę przed zmianą jakie są różnice na hamowni. Będzie wiadomo chociaż ile dają nowe płyny filtry i militec.

czytałem już tego PDF-a :) nazwy map też już sobie ogarnąłem sam :)
czemu ssący miałeś zabrudzony ? od EGR ?

Pewnie tak. Zaślepiony był przez poprzedniego właściciela ale raczej nie pomyślał aby wyczyścić kolektor. Tyle ile mogłem wyczyściłem sam a żeby głębiej wyczyścić będzie trzeba zdjąć lub pod machine dać do czyszczenia. To co sam wyciągnąłem to dosłownie smoła z piaskiem.

mamproblem z galeciakiem, niby pisze że urządzenie aktywne a tak naprawdę lipa nie chce odczytać danych z ECU pisze że otwarcie portu niemożliwe, zmieniłem liczę bitów na 300 i odbior/transmisji na 64 oraz czasopóźnienia na 1sek czy jakoś tak i nie działa coś źle zrobiłem ?

też się przymierzam do czyszczenia kolektora (w zasadzie to już dwa razy się przymierzałem do jego zdemontowania).
Ma ktoś może jakiś patent jak to ustrojstwo zdjąć bez rozbierania rorządu i innych gratów ??

Druga sprawa to czy ktoś ma może mocniejszy soft do:
2,4 jtd 340_752 ??
Pozdrawiam

Załączniki

• komputer.JPG
    komputer.JPG
    92.9 KB · Wyświetleń: 427
Ostatnia edycja:
Witam

Panowie szukam kogoś z okolic Wielkopolski kto mógłby wgrać mape albo zmodyfikować serię na podniesienie mocy. mam jakieś gotowce ale wolałbym żeby ktoś to ocenił.
mój silnik to 2,4 jtd 136 KM cf2
oczywiście nie za darmo :)
soft.jpg
dzięki

Ostatnia edycja:
Witam

Panowie szukam kogoś z okolic Wielkopolski kto mógłby wgrać mape albo zmodyfikować serię na podniesienie mocy. mam jakieś gotowce ale wolałbym żeby ktoś to ocenił.
mój silnik to 2,4 jtd 136 KM cf2
oczywiście nie za darmo :)
Pokaż załącznik 88046
dzięki

no to ja zapodam te co mam gotowce i sprawdz czy się czymś róznią czy nie :)

Załączniki

• 787.rar
    787.rar
    579.4 KB · Wyświetleń: 104
Ma ktoś mapy do 156 1.9 JTDm 140 KM we Wroo ? I za ile robocizna :) ?

Koszt ok 1000zł AFAIR, jak coś to priv. Normalne mapy a nie jakiś gotowy syf z internetu.

Polecam ecuconnections można dużo poczytać na temat tego co siedzi w mapach i jak je odróżniać które są od czego itp .

Ale co Ci po tym, jak i tak podstawą do wszelakich działań związanych z chiptuningiem jest bardzo dokładne zrozumienie zasady działa silnika spalinowego, procesów termodynamicznych w nim występujacych itd itp...

sam sie zorientuje ze na nic w momencie jak ktos go zapyta, albo znajdzie jakis wpis gdzie pisza o WOT, BTDC, ATDC czy nawet histerezach i linearyzacjach itd. :P
a juz na pewno nauczy sie w momencie jak zrobi kosmiczne EGT albo za duzo/w zla strone SOI ruszy :P

sam sie zorientuje ze na nic w momencie jak ktos go zapyta, albo znajdzie jakis wpis gdzie pisza o WOT, BTDC, ATDC czy nawet histerezach i linearyzacjach itd. :P
a juz na pewno nauczy sie w momencie jak zrobi kosmiczne EGT albo za duzo/w zla strone SOI ruszy :P

hehe , wiesz to po sobie chyba :)

Podałem nazwe forum do tych co chcą zgłębić tajemnice robienia map , kto to ogarnie na swoim aucie będzie mega ucieszony jak pojedzie na hamownie a tam wzrost jakiś mocy będzie , gorzej jak komuś sterownik pójdzie ale trzeba się z tym liczyć .

Ale co Ci po tym, jak i tak podstawą do wszelakich działań związanych z chiptuningiem jest bardzo dokładne zrozumienie zasady działa silnika spalinowego, procesów termodynamicznych w nim występujacych itd itp...

Nie skończyłem szkoły fryzjerskiej czy innej pokroju cukiernika dlatego też znam zasady działania silnika spalinowego
dziękuje dobranoc

Ma ktoś mapy do 156 2.4jtd 136KM w mazowieckim?a może ktos się tym zajmuje? oczywiście nie za darmo.pozdrawiam

nikt tu nie mowi o awarii po zmianie programu :>
mowie tylko ze patrzac na ta mape wyglada ze grupa fiata to nie jest "jego" architektura, która mu dobrze wychodzi :)

Moim skromnym zdaniem:
- powinien przeskalowac osie turbo zmiast podkrecac pol mapy
- smoke limiter - to co wyżej
- torque limiter - za nisko, szkoda sprzagła, a gora ma jeszcze potencjal - mozna podkrecic zeby bylo w razie potrzeby skorzystania z tego (np. wyprzedzanie)
- limiter temperaturowy - nietknięty, wysterował smoke limiter i torque limiter tak, aby zalewało 70mm3 paliwa w zakresie maks. momentu obrotowego, ale przez to że nie zmidyfikował temp iq limiter-a to zaleje maksymalnie 65mm3
- map duracyjnych nie rozkalibrowal wiec program nie jest zly, torque limiter miesci sie w zakresie przeliczonych osi
- z tego co pamietam to w tym silniku byly tez limitery biegowe, w stilo one ostro ograniczaly, tutaj nie pamietam, a teraz nie mam jak sprawdzic (wczesniej zapomnialem zerknac czy cos blokuja, ale na pewno nie zmienial ich bo roznic nie bylo :)
- zeby poprawic spalanie MOIM zdaniem powinien ruszyc takze poczatek wtrysku (SOI/BOI) i gorny zakres raila
- z tego co widze to cos tam ruszyl jedna z map VNT, ale druga zostawiona tak jak była, logował to w czasie hamowania? nie bylo skokow na wykresie?
- EGR można wyłączyć na 3 sposoby - switch (jeśli jest w programie), histerezy (jeśli są w programie), wypełnienie mapy Desired air quantity (tzw. EGR) najwyższą wartością która jest tam dostępna (EDC15, zazwyczaj wywołuje p0404 i nie jest to specjalnie dobry sposób na pozbycie się EGRa)
....

efekt placebo mysle ze zrobi wieksza robote ;)

Wiesz jak jest - jak by do mnie przyjechał ktoś z JTD i narzekał na 6.2l/100km to wiadomym byłoby, ze jeździ w dolnym zakresie obrotów i to tam skierowałbym strumień nowych cyferek ;) Klyent nać Pann ;)

po przejechaniu 5tys km średnie spalanie wg licznika 5,3L/100km, natomiast wg obliczeń (za każdym razem tankowany do pełna, wyjeżdzany do rezerwy i znowu do pełna) wychodzi 5,6-5,8 (tankowane na Orlen, Lotos, Bliska)
więc spalanie spadło można powiedzieć o ponad 0,5L (ponieważ wcześniej ciężko było uzyskać to 6,3, na ogół wychodziło 6,5-6,7) bez zmiany stylu jazdy (a nawet na więcej sobie pozwalam niż wcześniej), aktualnie testuje jak się zachowa na Vervie Orlenu

Amortyzatory
Powrót