• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[159] Byla sobie Alfa ....

Wyrok dotyczył również zwrotu VAT z AC. Dopytaj w swoim ZU lub kogoś kto jest na bieżąco i na tym sie zna.
Przeczytałem artykuł "od dechy, do dechy", nie ma w nim żadnego odniesienia do ubezpieczenia w zakresie AC, które, powtarzam to z uporem godnym lepszej sprawy - jest dobrowolną umową cywilno-prawną, ergo wolą obydwu stron. Jeśli w tejże będzie zapisane, że zwrot będzie liczony netto, to będzie on tak liczony, jak podpiszesz umowę, że ubezpieczyciel ma Ci zwrócić dwukrotną wartość, to będzie miał obowiązek to zrobić, zgodnie z zasadą "Pacta sunt servanda". Prawo może w takowe ingerować tylko wówczas, kiedy są one z nim niezgodne.

Ostatnia edycja:
Taki zapis
"Jeśli w tejże będzie zapisane, że zwrot będzie liczony netto, to będzie on tak liczony", byłby właśnie klauzula abuzywną o ile ubezpieczony byłby z wartościa brutto.

Ze strony Rzecznika Ubezpieczonych:

z AC z podatkiem VAT Odszkodowanie z autocasco powinno uwzględniać podatek VAT- podkreśla "Dziennik Gazeta Prawna" (Nr z 01.02.2011 r.), przypominając o karze nałożonej przez UOKiK na Generali za stosowanie w umowach ubezpieczenia AC zapisów wpisanych do rejestru klauzul niedozwolonych. Albowiem prawo mówi, że odszkodowanie powinno obejmować sumę cen części zamiennych i usług koniecznych do wykonania naprawy z uwzględnieniem podatku -podaje "DGP". Jak pisze gazeta, postępowanie w tej sprawie wszczęte po informacji uzyskanej od konsumentów wykazało, że ubezpieczyciel stosuje w umowie niedozwolone zapisy. Konsumenci, którzy zdecydowali się na wycenę ubezpieczyciela do wyliczenia odszkodowania, otrzymywali odszkodowanie pomniejszone o VAT. Natomiast decydujący się na zwrot kosztów na podstawie faktury po dokonaniu naprawy, dostawali odszkodowanie w pełnej wysokości.

Ostatnia edycja:
Poniewaz dyskusja odbiegla troche od tematu więc powracam z nia na właściwe tory.
Dzis byłem sprawdzic jak Alfa sie miewa i okazuje sie, ze juz jest gotowa. Maja jeszcze jakies drobne poprawki zrobic ale z zewn. wyglada jak nowa :)
ImageUploadedByTapatalk1338416582.252467.jpg ImageUploadedByTapatalk1338416604.410940.jpg ImageUploadedByTapatalk1338416619.490659.jpg

Zobaczymy co bedzie jesli chodzi o wlasciwosci trakcyjne, spasowanie wszystkich elementow (zwlaszcza drzwi) i jak wyglada w srodku (z tylu polowa byla rozkrecona).
Poniewaz wymieniany byl drazek kierowniczy i czesc wahacza z tylu (byly wygiete) w zwiazku z tym musze przejechac sie i sprawdzic czy nic nie drga i jak sie prowadzi.
Ale faktycznie - z zewn. wygada jak nowa. No moze poza jakas dziwna plama na srodku maski - ale to musze wyjasnic.

No i Alfa juz w domu. Po wstępnych oględzinach (20 min) wyglada na to, ze Viamot odwalil kawał niezłej roboty. Auto wyglada jak nowe, wszystko ladnie pasuje (poza jedna rzeczą - o tym pozniej), drzwi ladnie przylegają i zamykają sie jak przed remontem, w silniku wszystko na swoim miejscu i wymienione tak jak miało byc.
Chłodnice nowe, akumulator nowy. Blotniki i maska wymienione, dobrze i rowno przykrecone, brak szczelin i nierówności. Tak samo zderzaki i przednie lampy. Tylny, ktory byl wycinany, tez zrobiony ladnie - nie ma śladu po zgrzewaniu i spawaniu.
Lakier jak nowy bez śladów i przebarwien, odcień identyczny na całym samochodzie.
Testowalem tez jazdę i nie ma do czego sie przyczepić. Ladnie jedzie, nic nie szarpie, przy 160 mozna puścić kierownicę i jedzie jak po sznurku, nic nie bije. Szumow dziwnych nie ma, a po dziurach jedzie jak wczesniej.
Jedynym mankamentem jest nie do konca spasowana szyba w tylnym blotniku (zdjecia). Podjade z reklamacja choc nie wiem czy to nie bedzie juz czepiactwo. Ale lubię jak wszystko jest perfekt. :)
ImageUploadedByTapatalk1338621979.544599.jpg ImageUploadedByTapatalk1338622004.847356.jpg ImageUploadedByTapatalk1338622018.580764.jpg

Ostatnia edycja:
...faktycznie-ale to spierdzielili !

Żart, ja tam nic nie widzę ale jak podrzucisz lepsze zdjęcie i faktycznie coś będzie, to mogę poprawić na Photoshopie;).Pozdrawiam.

Jedynym mankamentem jest nie do konca spasowana szyba w tylnym blotniku (zdjecia). Podjade z reklamacja choc nie wiem czy to nie bedzie juz czepiactwo. Ale lubię jak wszystko jest perfekt.

Nie bardzo widać gdzie ten mankament. Masz na myśli podwiniętą uszczczelkę ramki drzwi tylnych? Chyba że chodzi ci o to że profil dolnej części uszczelki szyby wystaje bardziej na zwenątrz od uszczelki drzwi

Ostatnia edycja:
oczywiście że widać - źle wklejona szyba i sterczy "parapecik" - nie trzyma linii z drzwiami !!!

Dokładnie. Chodzi o ostatnie zdjęcie gdzie linia tej gumowej uszczelki nie jest zachowana. Po drugiej stronie gdzie nie było robione jest idealnie.

Hmmm, wielkiej różnicy to wg mnie nie ma...ale jak Ciebie razi to jedź i reklamuj. (Mam podobną sytuację z maską - nie bita, sprawdzana, a lewa szczelina jest węższa od prawej - ponoć ten "typ tak ma, że ma niespasowane elementy" powiedział z uśmieszkiem Pan w ASO)

Aha i ten biały kolor się pięknie prezentuje

No wygląda pięknie, co do tej uszczelki, to jak powyżej, jeśli Ci wadzi to reklamuj. BTW czyżby jakiś gołąb ochrzcił Ci Alfę, która dostała drugie życie? :)
Pozdrawiam.
- Rafał

hahaha alces chyba faktycznie na szczescie poleciala bomba od golabka:).Ja nie widze roznicy pomiedzy lewa i prawa strona a jezeli juz jest to naprawde musi byc minimalna

Niejeden mi zrobił chrzciny :)
A co do szyby to na zdjęciach zdecydowanie lepiej wychodzi niz jest rzeczywiście. Różnica jest. Podjade i zobaczymy co powiedzą.

czyli co?auto po spotkaniu z tramwajem a wszystkim sie podoba:)no i tak trzymac chlopaki:)

Amortyzatory
Powrót