• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[166] Bordowa Alfa Romeo 166 3.2 V6 Busso 2005 (nawkrzy)

Ja w swoim poprzednim aucie (156 2.5 v6) wymieniłem cały wydech. Pojechałem do dobrych tłumikarzy, założyli mi oba tłumiki i katalizator, nie wiem nawet jakiej firmy, prosiłem, żeby dobrali coś co będzie dobre jakościowo.
Wyglądało to jak najtańsze dostępne części, wydech brzmiał bardzo ładnie, nie było żadnych problemów. Możesz zrobić podobnie, podjechać, zapytać czy coś by mieli, za ile, być może polecą coś dobrego w niezłych pieniądzach ;)

Imasaf nie w ostatnich kilku latach tylko chyba zawsze marny. Ja pierwszy w 2010 kupiłem i nie wiem 2 czy 3 lata wytrzymał.

mam polmostrów u siebie w 156 w 2.0 i brzmi naprawdę świetnie :) bardzo polecam

Nie wiem czy są obecnie oferowane/dostępne ale po kilku imasafach założyłem ASSO i zapomniałem o wydechu. Tylko nie ma chromowanych rurek. Za to działa i jeść nie woła.

Tak, były swego czasu i nikt na nie nie narzekał. Ale jakoś zniknęły ze sprzedaży.....

Też gdzieś trafiałem na ASSO, ale już nie będę szukał i decyduje się na ten zestaw z Ostrowa. Co to by nie było i tak będzie lepsze niż to co mam obecnie. A właśnie, ktoś chce wydech Remusa? :cool:

Dzisiaj zrobiłem pełne zabezpieczenie antykorozyjne w firmie Krown. Przy okazji, jak samochód był na podnośniku, mogłem zrobić trochę zdjęć jak podwozie i zawieszenie wygląda "przed" nałożeniem zabezpieczenia. Po już nie robiłem, bo raz, że nie mieli już wolnego podnośnika, a dwa, jeszcze kapał preparat. Koszt takiej usługi w przypadku 166-tki to 950 złotych. Wrzucam kilka zdjęć i od razu nasuwa się kilka refleksji :D

Pokaż załącznik 285260 Pokaż załącznik 285261 Pokaż załącznik 285262

Jak myślicie, tłumik środkowy kwalifikuje się do wymiany? Mocno go ruda wzięła, szczególnie na łączeniu z końcowym.
Łączniki elastyczne raczej jeszcze są w porządku?
Wreszcie udało mi się spojrzeć na osłonę silnika, która jest pęknięta w kilku miejscach. Oryginalna nowa lub używka jest jak święty gral, więc pewnie kupię jakiś zamiennik i w najbliższych dniach założę.
[lang=en]On my 166, I changed the exhaust flange at the mechanic because it was rusted, later I put copper grease on the new flange to protect against corrosion.[/lang]

Ok, jedna decyzja do przodu - tłumik środkowy i końcowy zamówiony! Tak jak wcześniej pisałem, zdecydowałem się na zestaw z Ostrowa.

Alfa pojechała do Kuby na grubszy serwis. Nazwijmy go "przedmalunkowy" :cool: Do zrobienia było kilka rzeczy, ale przede wszystkim sprawa dotyczy silnika. Ogólnie rzecz biorąc trzeba było go uszczelnić w okolicy wału, sprawdzić wypadanie zapłonu, bo pokazywał błędy, posprawdzać przewody i na koniec wyczyścić i upiększyć :) Razem z samochodem pojechał też nowy tłumik końcowy i środkowy przelotowy, ten z Ostrowa.

Chciałem też przed zimą odświeżyć felgi zimowe, ale przeliczyłem to wszystko i wyszło, że rozsądniej będzie jak kupię nowe. Takie same jak miałem, ale nowe, jak na zdjęciu poniżej. Za malowanie musiałbym dać ok. 800 złotych, a fabrycznie nowe z dekielkami kupiłem za 1300 złotych. Zatem, jeśli ktoś ma możliwości i chciałby tanio kupić "bazę" do malowania, to będę miał na zbyciu moje poprzednie używane 17-tki, 4 stówki i się dogadamy :D

felga-alfa.jpg

Widzę, że działasz :D Co do felg - mówisz starych telefonach, identycznych jak nowe, które pokazujesz, tak? Kolega szuka jakichś alu, w tym momencie ma szprychy ze 159, dziurowce jakoś bardziej do niego przemawiają. Zapytam, czy byłby chętny na nie :)

A jakie ma te szprychy? bo ja bym może coś do brerki ładniejszego przygarną

Widzę, że działasz :D Co do felg - mówisz starych telefonach, identycznych jak nowe, które pokazujesz, tak? Kolega szuka jakichś alu, w tym momencie ma szprychy ze 159, dziurowce jakoś bardziej do niego przemawiają. Zapytam, czy byłby chętny na nie :)
Tylko pamiętaj, że 166 ma inny rozstaw śrub 5x108 (to nie problem), ale ma też sporo mniejszy otwór centrujący, bo 58.1mm, a w 159 jest 65.1. I to już może być problem.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Tylko pamiętaj, że 166 ma inny rozstaw śrub 5x108 (to nie problem), ale ma też sporo mniejszy otwór centrujący, bo 58.1mm, a w 159 jest 65.1. I to już może być problem.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Wszystko będzie dobrze, felgi nawkrzy są od 166 i mają pójść do 166 :) Kolega jeździ na felgach ze 159, są one dopasowane śrubami i pierścieniem centrującym, ale to wymysł poprzedniej właścicielki. Wolałby mieć oryginalny oryginał :D

Marku, znajdę zdjęcie jego wozu i podeślę Ci!

Ok, jedna decyzja do przodu - tłumik środkowy i końcowy zamówiony! Tak jak wcześniej pisałem, zdecydowałem się na zestaw z Ostrowa.

Hej, wrócę jeszcze do wymiany tłumików - też mnie to czeka, Alfa jest u mechanika i właśnie wychodzą wszystkie braki.
Środkowy jest jeszcze ok ale ostatni muszę wymienić.

Na stronie POLMOstrów nie ma dedykowanego do 166, od której dobrałeś?

Na stronie POLMOstrów nie ma dedykowanego do 166, od której dobrałeś?

W moim przypadku Alfa też jest jeszcze u mechanika. Jak pamiętam, Kuba wspomniał, że robił już kilka tych tłumików i któryś element był za krótki. Ja brałem tłumik z ogłoszenia z OLX i kontaktowałem się ze sprzedawcą, by ustalić szczegóły (głośność, wysyłka).

Amortyzatory
Powrót