[159] aux

przyciski dzialaja zawsze

Witam.
Podepnę się pod temat i zapytam o wyjście liniowe z radia. Wyszukiwarka na forum średnio działa a szukam informacji, czy do radia oryginalnego cd bez navi można podłączyć wyjście liniowe na wzmacniacz? Zdaje sie niebieska wtyczka z chinchami i pobudzeniem wzmacniacza.
Oryginalne głośniki tak sobie grają i chciałbym dołożyć "trochę basu".

niebieski wtyk to akurat wejście ze zmieniarki. coś mi gdzieś świta że nie ma wyjścia audio tylko jest konwerer z normalnych wyjść głośnikowych - coś takiego przynajmniej gdzieś na forum czytałem. najlepiej na początek sprawdzić to zaglądając do schematów w eLearnie dla konfiguracji z Bose, zobaczyć jak wzmak jest podpięty. do eLearn gdzieś sa linki na forum.

EDIT. a rzuciłem okiem z ciekawości do eLearna. tak jak pisałem sygnały do wzmacniacza wychodzą przez te same złącze przez które konfig bez Bose zasila głośniki. Pytanie tylko czy we wzmaku z Bose jest odpowiednia konwersja, czy radio trzeba przełączyć na tryb jak dla Bose i wtedy przełączy się wyjście radia na wyjścia sygnałowe. Więc rzuciłem okiem do MESa, w Proxi jest opcja Bose amplifier a w niej opcje Present i Not present. Opis jest taki:
This function allows to enable/disable the Bose/external amplifier output.

Mi to wygląda że ta opcja w proxi przełaczy wyjścia w tryb wyjść sygnałowych i nie trzeba będzie stosować żadnych konwerterów czy wzmacniaczy działających z wyjść głośnikowych tylko normalnych działających z sygnałem/wyjściem liniowym.

Ostatnia edycja:
niebieski wtyk to akurat wejście ze zmieniarki. coś mi gdzieś świta że nie ma wyjścia audio tylko jest konwerer z normalnych wyjść głośnikowych - coś takiego przynajmniej gdzieś na forum czytałem. najlepiej na początek sprawdzić to zaglądając do schematów w eLearnie dla konfiguracji z Bose, zobaczyć jak wzmak jest podpięty. do eLearn gdzieś sa linki na forum.

EDIT. a rzuciłem okiem z ciekawości do eLearna. tak jak pisałem sygnały do wzmacniacza wychodzą przez te same złącze przez które konfig bez Bose zasila głośniki. Pytanie tylko czy we wzmaku z Bose jest odpowiednia konwersja, czy radio trzeba przełączyć na tryb jak dla Bose i wtedy przełączy się wyjście radia na wyjścia sygnałowe. Więc rzuciłem okiem do MESa, w Proxi jest opcja Bose amplifier a w niej opcje Present i Not present. Opis jest taki:
This function allows to enable/disable the Bose/external amplifier output.

Mi to wygląda że ta opcja w proxi przełaczy wyjścia w tryb wyjść sygnałowych i nie trzeba będzie stosować żadnych konwerterów czy wzmacniaczy działających z wyjść głośnikowych tylko normalnych działających z sygnałem/wyjściem liniowym.

Nie mam eLearn, musze go poszukać i zainstalować. Póki co mógłbyś wkleić zrzut, schemat które piny to wyjście liniowe oba kanały i czy jest zasllanie "pobudzenie" wzmacniacza z radia.
Pozdrawiam

- - - Updated - - -

Znalazłem coś takiego, w opisie jest Alfa 159, powinno pasować: https://natcar.pl/pl/p/AUX-ALFA-FIAT-LANCIA-MINI-ISO-ZOLTE-RCA/14572

Ostatnia edycja:
to co wkleiles to jest kabel do wejscia (do radia a nie wyjście z) aux i zadziala w tych radiach ktore maja w zlaczu obsadzone piny i aktywowane w proxi, no i nie maja blue&me z mediaplayerem bo on zajmuje to wejscie.

co do schematow to przecież napisałem wyraźnie ze wyjście na wzmacniacz w konfiguracji bose jest przez wyjscia glosnikowe. czytales? piny standard z resztą masz opis na naklejce na radiu. a jak potrzebujesz schemat to ściągnięcie elearna to szybsza sprawa niz przygotowanie tego co prosisz, z reszta pisze z komorki.
nie kojaze sygnału do pobudzania wzmaka.

USB/AUX do radia

Witajcie,

Mam radio, które ma możliwość podpięcia AUX (dwukrotnie kliknięcie na CD powoduje pojawienie się napisu AUX na wyświetlaczu), jednak nie mam wyjścia na gniazdo w aucie.

Widziałem w innym temacie, że wystarczy kupić kabel Mini Iso <-> Jack i wpiąć go w tył radia i już AUX działa.
Ale mam inne pytanie,
czy można jakimś sposobem zrobić USB w tym radio?

Niestety USB nie dodasz. Ten adapter tutaj nie zadziała.
Wejście AUX to analogowe wejście liniowe, pod które musisz podać sygnał podobny jak na słuchawki.

Ostatnia edycja:
58373628_2022220464555959_9129906109610459136_n.jpg

Czy do takiego radia można podpiąć usb?

Załączniki

• 58377657_791536434561436_6513545765283954688_n.jpg
    58377657_791536434561436_6513545765283954688_n.jpg
    59.6 KB · Wyświetleń: 53
Tak, symulatory zmieniarek do Fiat/AR - moga być z USB,SD,BT (telefon + streaming),jack, np chyba chwalą od Yatour - to na niebieską wtyczkę, działa nawet sterowanie z kierownicy - są tematy o tym poszukaj. Ja miałem xCarLink-a (z 2010r taki USB/SD/Jack) ideał to nie był, choc potem rozbudowałem go o BT za 30zł z allegro taki co bierze z USB zasilanie, a ma wyjście jack które zapętliłem do xCarlinka - coś tam grało ze Spotify przez niego.

Do tego po fakcie narysowanych pinów na naklejce, masz też wejście aux obsadzone (żółta wtyczka - pewnie AUX masz wybieralne przełączając wejścia?) - mógłbyś wtedy przełączając się na tą żółtą wtyczkę i podpiąć sobie jakiegokolwiek grajka przez np jack-a. Kabelek parę zł w necie.

No i jest trzecia droga - dołożenie Blue&me, no ale tu już trzeba wiązki rzeźbić, aktywować w proxi i zdobyć działający moduł - sam robiłem, są tematy o tym. w tym rozwiązaniu dostajesz system ori z wyświetlaniem info na zegarach, komendami głosowymi np do obsługi telefonu po BT, ale nie ma streamingu BT (stąd oprócz B&M miałem xCarlinka z poprzedniej 159, i do niego BT który robił tylko za BT dla streamingu muzy)

Tak, mam (po dwukrotnym kliknięciu na CD) opcję w radio AUX.
Myślę, że najlepszą opcją dla mnie będzie zakup tego kabelka i podpięcie go pod żółtą wtyczkę. Ale w niej jest już jeden kabelek, co z tym zrobić?

Polecacie jakieś przejściówki, które nie obniżają znacznie jakości dźwięku?

ten 1 kabelek to o ile kojarze masa (z komorki nie sprawdze), nie wiem po co - u mnie chyba nie bylo

A ja zadam pewnie głupie pytanie no ale coz.
Czy w Alfie 159 wejscie aux wystepowalo fabrycznie np. w schowku ?

wg mojej wiedzy, z fabryki nic takiego nie wychodziło.

Witam wszystkich, obok portu USB w schowku mam naklejkę z napisem „Designed for Windows Mobile”. Może gdyby podpiąć do USB telefon z Windows Mobile to dałoby radę odtworzyć muzykę ? Próbował ktoś ?

Panowie, jaki najtańszy adapter zmieniarki CD aby mieć AUX (lub BT, aby taniej) przy B&M?

A może da się po prostu podpiąć samym kablem pod wybrane piny zmieniarki?

Ostatnia edycja:
Cześć,

Mam pytanie dotyczące podłączenia AUX do radia. Mam AR 159 2006r, radio z nawigacją i zmieniarką płyt. W jaki sposób najprościej do tego zestawu podłączyć aux? Przejdzie kabel z żółtą końcówką mini ISO i na końcu normalny JACK? czy trzeba kombinować? Słyszałem też ostatnio o pomodułach BT podłączanych w podobny sposób, ma ktoś coś takiego i działa jakoś sensownie?

Proszę o jakieś informację, jestem kompletnie zielony w temacie

Amortyzatory
Powrót