• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] aux

To jest najłatwiejsza opcja, podłącza wtyczkę i mu wszystko działa :)
Wiadomo, że nie najtańsza, ale jak się chce tanio to trzeba mieć wiedzę (ja się zbieram do podłączenia kamery cofania do nawigacji 2din (tej z telefonem), ale nie mogę czasu znaleźć aby płytkę odpowiednią przygotować) ;)
to jest opcja najlepsza i dlatego najpierw ją polecałem (zostaje też B&M), ale widać pytającemu nie odpowiadała. najłatwiejszą może okazać się to co poleciłem z przeróbką kabelka, z ori żółtej wtyczki wyjąć ten brązowy kabel booster i podpiąć do kabelka który dokupił i jego wpiąć w radio.

Bardzo możliwe, w alfach jest trochę zmieniony pinout względem pozostałych blaupunktów, jeśli jesteś na 100% tego pewien, to biorę swój błąd na klatę :)
może, nie siedzę w radiach innych, podłączałem się w 159 pod radio jak retrofitowałem B&M więc poznałem tylko ten konfig

Panowie dzięki wielkie za zainteresowanie. Ostatnio jestem mocno zarobiony ale jak tylko będę miał chwilę spróbuję opcje z przełożeniem kabelka. Tak jak kolega epsonix dobrze się domyśla w tym temacie jestem kompletnie zielony więc jeśli sobie z tym nie poradzę najprościej chyba będzie znaleźć osobę w okolicy która się zna i mi pomoże

Witam mam pytanie odnośnie AUX w AF 159 chodzi mi o to czy jest możliwość zmieniania utworów przyciskiem na radiu lub z poziomu kierownicy?

nie, przeciez aux to tylko wejscie analogowe. natomiast jak masz symulator zmieniarki i do niego masz pidpiete np usb z mp3 badz tel przez bt to tak

Kupilem na aliexpress za 30pln odbiornik bluetooth podpiołem i powiem wam ze śmiga aż miło, jakość CD=)

Podrzuć jakiś link do tego odbiornika

Witam, mam problem ze swoim radiem. Mam radio cd +usb. Niedawno rozbieralem konsole do malowania i id tamtego czasu po złozeniu zaczal mi mrugac przebieg, a jak chcialem odtworzyc muze z pena to mi wyskoczyło aux, a powinno media player. Wyjalem radio wpiāłem kabel aux okazalo sie ze dziala ale jak jest wyjete radio, bo jak z powrotem wsunąłwm na miejsce to wyskoczylo no suorce ... Wpiąlem z powrotem kabel od b&m i to samo no source. O co chodzi? Miał ktoś coś podobnego?

Witam napiszę tutaj bo nie chce zakładać nowego tematu a chyba ogólnie pasuje: mam radio z navi oryginalne, bez blu&me i chciałbym zamontować wejście aux i wyczytałem, że do tego trzeba mieć możliwość aktywowania go w radiu. Wykonałem operacje src+on i na dole pojawił mi się obok skrótu CD skroś CDC ale nie jest on podświetlony i teraz nie da się na niego przejść wciskając src. Czy on się aktywuje jak z tyłu będzie wpięta kostka? Załączam zdjęcie jak to teraz wygląda. Dodam, że przed operacją src+on nie miałem na wyświetlaczu CDC.
20.jpg

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Ja odkopię temat, bo rozkminiam jak u siebie mają już poliftową navi zrobić by mieć z telefonu spotify - no i nie robić tego przez transmiter.

Kupiłem usb dongle co łaczy się bluetooth i udaję, że puszcza jedną piosenke w radiu, a streamuje sobie jej zawartość na bieżąco z telefonu - nie działa.

Coś takiego spróbowałbym z wyjściem na jacka 3.5mm, może wtedy by poszło, tylko nie mogę nic znaleźć. Same karty dźwiękowe.

A w ogóle może już ktoś ma jakiś sprawdzony sposób aby do tej nowszej navi podpiąć aux/emulator od np yatoura? Bo chyba tak systematycznie co rok sprawdzam i nigdzie nie widzę na forach takiej opcji. Coś widziałem, ze w giullecie jakoś kombinowali. Tutaj koledzy pisali też o tym sygnale z boostera, to się tycz właśnie tego radyjka co ja mam?

Wrzucam fotke dla jasności jakie navi mam (ukradzione z google, ale chyba nawet z tego forum :D)

16.jpg

Witam. Co mam zrobić po podłączeniu kabla aux do tego radia? Nigdzie nie widzę opcji aux.
Czy w ogóle jest możliwość podłączenia kabla aux do tego modelu radia?
Pozdrawiam s-l300.jpg

Witam, Mam radio z blue&me i chciałem założyć taki emulator zmieniarki na bluetooth, po podpięciu telefon widzi urządzenie ale radio juz nie, moge zmienić miedzy CD a USB ale zmieniarki nie widzi, może ktoś przerabiał taki problem i ma jakiś pomysł co z tym zrobić?

https://www.amazon.de/dp/B07CJKY1MR/ref=cm_sw_r_cp_apa_i_HTurFbZRV310S
Zgadaj się z kimś z forum i sprawdźcie pod innym radiem. Miałem dwa adaptery od tego sprzedawcy i oba zadziałały od razu po podłączeniu.

Ja odkopię temat, bo rozkminiam jak u siebie mają już poliftową navi zrobić by mieć z telefonu spotify - no i nie robić tego przez transmiter.

Kupiłem usb dongle co łaczy się bluetooth i udaję, że puszcza jedną piosenke w radiu, a streamuje sobie jej zawartość na bieżąco z telefonu - nie działa.

Coś takiego spróbowałbym z wyjściem na jacka 3.5mm, może wtedy by poszło, tylko nie mogę nic znaleźć. Same karty dźwiękowe.

A w ogóle może już ktoś ma jakiś sprawdzony sposób aby do tej nowszej navi podpiąć aux/emulator od np yatoura? Bo chyba tak systematycznie co rok sprawdzam i nigdzie nie widzę na forach takiej opcji. Coś widziałem, ze w giullecie jakoś kombinowali. Tutaj koledzy pisali też o tym sygnale z boostera, to się tycz właśnie tego radyjka co ja mam?

Wrzucam fotke dla jasności jakie navi mam (ukradzione z google, ale chyba nawet z tego forum :D)

Pokaż załącznik 270963

Ktoś, coś?

Może jest jakiś chinol z androidem co pasuję do tej deski - albo chociaż ktoś ma link do zestawu z ramką i samym radiem który będzie pasował plug and play w miejsce tego ori navi?

Od razu przyznam się, że nie chciało mi się czytać całego tematu.
Mam w 159 radio bez nawigacji z aux włączanym przyciskiem cd dwa razy. Jednak nie zawsze działa ta kombinacja. Np zostawiam radio na aux. Następnego dnia radio jest na cd bez możliwości włączenia aux. Następnego dnia aux włącza się normalnie.
Ktoś wie gdzie może być przyczyna?

Ja miałem właśnie taki problem, że telefon widział a radio nie.
Podłączyłem urządzenie bluetooth dedykowane do af159 na niebieską kostkę (zmieniarka CD)

Co ciekawe rozwiązanie było proste, wyjęcie bezpiecznika i podpięcie. Ale nie pamiętam który, pewnie odpięcie akumulatora też by pomogło.

Ja mam navi, blue&me, bose. Zmieniarki nie mam, więc to była jedyna opcja. AUX pod żółtą nie da rady, bo zajęte.
Przyciski na kierownicy wszystkie działają, bo to urządzenie po prostu udaje zmieniarkę CD.

Minus tylko taki, że jak jestem podpięty przez bluetooth to rozmowy kieruje przez to urządzenie, a nie przez blue&me.

Napisał piotr9134
Może gdyby podpiąć do USB telefon z Windows Mobile to dałoby radę odtworzyć muzykę ??
Nie, bo nie zostało to do tego zaprojektowane.

Podpiąłem iphona do tego gniazda i normalnie mogę puszczać muzę z yt czy spotify, spotify steruje z kiery, mało co a bym nowe radio wstawił..

Ostatnia edycja:
Cześć czy dało by radę u mnie podłączyć Aux w jakiś sposób ? Mam Alfę 2008 polift z Blue and me oraz USB na pendrive. Żółta kostka jest podłączona domyślam się że właśnie na USB. Układ kostek wygląda tak jak na zdjęciach. Jeśli odepnę blue and me wtedy pojawia się opcja aux gdy nacisnę przycisk cd lecz jeśli jest podłączone to nie pojawia się. Tak poza tym słyszałem ze ktoś podłączył iPhone’a do wyjścia USB w schowku i działa muzyka przez to. Czy to w ogóle możliwe ? Pozdrawiam.
IMG_9302.jpg
IMG_9303.jpg

Amortyzatory
Powrót