[159] aux

Ja w Brerze wyprowadziłem kabel w szczelinie boczku na wysokości ręcznego od strony pasażera. Dzięki temu kabel jest niewidoczny, a ja mam w naturze wkładać telefon między ręczny a konsolę środkową bo tam jest pod ręką ale też się nie majta jak w schowku, więc tak mi było najlepiej. Jak kabel jest nieużywany to zrzucam go między fotel a konsolę, więc nie wchodzi mi w paradę jak go nie używam :)

Ja zrobiłem sobie gniazdko w radiu więc jak chcę słuchać przez AUX to podpinam kabel, a jak nie to mi nigdzie się nie majta.

Ja w Brerze wyprowadziłem kabel w szczelinie boczku na wysokości ręcznego od strony pasażera. Dzięki temu kabel jest niewidoczny, a ja mam w naturze wkładać telefon między ręczny a konsolę środkową bo tam jest pod ręką ale też się nie majta jak w schowku, więc tak mi było najlepiej. Jak kabel jest nieużywany to zrzucam go między fotel a konsolę, więc nie wchodzi mi w paradę jak go nie używam :)
Mam tak samo. Dodatkowa zaleta jest taka że jak telefon mam w uchwycie na kratce nawiewu powietrza to kabla też mi starczy.

Wysłane z mojego Apollo Lite przy użyciu Tapatalka

Z lektury tego posta wynika dla mnie, że albo B&M albo jack. To chyba jednak pozostanę przy B&M i muzyce z pendrive'a, bo jack oznacza również koniec sterowania muzyką z kierownicy.
A może ktoś poleci jakiś kombajn 2 DIN, który możnaby obsługiwać z kierownicy oraz z obsługą streamingu BT z telefonu? Rozumiem, że straciłbym integrację audio z wyświetlaczem pomiędzy zegarami, ale jestem w stanie zrezygnować w zamian za te dwa "feature'y".

Witam, chciałbym doposażyć swoje radio w bluetooth w celu strumieniowania muzyki. Posiadam w samochodzie Blue&me, więc adapter pod aux odpada. Z tego powodu zastanawiam się nad kupnem emulatora zmieniarki CD. Czy jest ktoś kto używa takiego rozwiązania? Jak z jakością audio? Czy emulatorem da się sterować z kierownicy multifunkcyjnej(przełączanie utworów)? Możecie polecić mi jakiegoś konkretnego producenta/model? Radio to Blaupunkt 939.

Witam, chciałbym doposażyć swoje radio w bluetooth w celu strumieniowania muzyki. Posiadam w samochodzie Blue&me, więc adapter pod aux odpada. Z tego powodu zastanawiam się nad kupnem emulatora zmieniarki CD. Czy jest ktoś kto używa takiego rozwiązania? Jak z jakością audio? Czy emulatorem da się sterować z kierownicy multifunkcyjnej(przełączanie utworów)? Możecie polecić mi jakiegoś konkretnego producenta/model? Radio to Blaupunkt 939.

symulator zmieniarki z bt zalatwi sprawe. jakosc dzwieku taka sobie ale jest. przyciski z kiery dzialaja. w giulietcie mam dension lite bt (w giulietcie narzekam troche ale w 159 ludzie pisali ze dziala dobrze) a w 159 mialem starego xcarlinka bez bt i do niego dokladalem takiego pendriva bt z alledrogo za 27zl i zapetlalem go na we jack xcarlinka. sa jeszcze yatoury z bt.

Cześć. Chcę odgrzać temat, mam radio z MP3 ( z przyciskiem MUTE). Mogę wymusić źródło AUX, auto bez B&M. Czy cyfrowa zmieniarka będzie działać, będę musiał wymuszać tryb zmieniarki?

bedzie, ale aux ci do tego niepotrzebny, podlaczasz sie niebieska wtyczka mini iso. jak radio zobaczy zmieniarke to pojawi ci sie ona po przy przelaczaniu zrodel

Witam,
Fabrycznie mam Blue&Me i port USB w schowku. W złączu USB jest zasilanie - tel Huawei pokazuje ładowanie, niestety IPhone nie. Niestety nie mogę się przełączyć w tryb AUX na radio poprzez przycisk CD. Pytanie czy coś robię nie tak, np kolejność podłączenia tekl przed uruchomieniem samochodu czy jakieś inne zależności? Samochód z 2008 więc ccyba radio powinno mieć możliwość odtwarzania muzyki. Byłbym wdzięczny za pomoc bo w instrukcji nic nie znalazłem na ten temat

no bo B&M zajmuje port AUX radia. jeśli chciałbyś koniecznie aux to musisz odpiąć B&M, zmienić ustawienia w Proxi przez OBD i zrobić Proxi.
najprostsze rozwiązanie to zbudować sobie choćby jakiś kabelek z przełącznikiem wpiąć w to pomiędzy podłączenie B&M do AUX i przełączać manualnie (radio na Media Player bo on uruchomi sygnał z wejścia AUX, a przełącznikiem tylko sygnał inne źródło podawać) - w przypadku rozmowy telefonicznej, przełączasz się na B&M przełącznikiem i po sprawie. nie jest to idealne rozwiązanie, ale jakieś jest.

a lepiej jeszcze z bluetoothem dodatkowo to bedziesz mial zestaw glosnomowiacy do telefonu, streming muzy itp.

Panowie Szlachta,

Prośba o podanie nr seryjnego lub innego nr który wskazał by że radio ma możliwość podłączenia zmieniarki. (Chodzi mi o zwykłe radio, nie stacja)
Jednocześnie odtwarza płyty z muzyką MP3, bo już jedno kupiłem na OLX i oddałem (gościu wstawił zdjęcie poglądowe, radia z MP3).
Mam możliwość kupna innego radia, ale nie jestem wstanie ustalić czy to akurat radio które mnie interesuje.

Panowie Szlachta,

Prośba o podanie nr seryjnego lub innego nr który wskazał by że radio ma możliwość podłączenia zmieniarki. (Chodzi mi o zwykłe radio, nie stacja)
Jednocześnie odtwarza płyty z muzyką MP3, bo już jedno kupiłem na OLX i oddałem (gościu wstawił zdjęcie poglądowe, radia z MP3).
Mam możliwość kupna innego radia, ale nie jestem wstanie ustalić czy to akurat radio które mnie interesuje.
Jak chcesz mam swoje radio z navi plus zmieniarka i panel dekor/ komplet Alu

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Witam,
Odkopie temat jeśli można jako nowy użytkownik:

chciałbym zapytać o dołożenie AUX'a do radia które mam u siebie. Czy w ogóle jest taka możliwość do tego systemu który mam ja?
Przegrzebałem kila różnych tematów łącznie z tym na forum i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. A też nie chciałem zakładać osobnego tematu więc zaryzykuje tutaj :)
Auto to Brera z 2009 (temat dotyczy 159 więc wole to zaznaczyć) Radio mam chyba najprostsze z możliwych bo płyty nie czytają mp3 :/ ale samochód mam wyposażony w Blue&Me. Port USB fabrycznie jest w schowku. Po podpięciu pendrive działa muzyka. Radio również jest z Nawigacją. Choć tu dziwna rzecz bo przycisk do NAVi mam na podsufitce i do auta dostałem płytkę z mapami włoch :D
Samo radio wygląda tak:
317.jpg

Więc pytanie: czy da sie np wymontować B&M a na jego miejsce dołożyć kostkę z AUX'em i jakoś aktywować te opcje w radiu z nav?
Czy musiałbym wymienić na inne fabrycznie oferowane radio? Zaznaczam że na funkcjonalności B&M czy tej dziwnej nawigacji mi kompletnie nie zależy ale na AUX do telefonu już mocno tak :) no i może trochę na CD żeby działało z nagrywanymi własnoręcznie płytami mp3.
No, chyba, że jest jakieś sprawdzone radio z androidem które też ma taką możliwość AUX lub BT? Bo w innym temacie doczytałem, że są różne szerokości tego radia i to się wiąże z wymianą całego panelu. I u pytanie czy ja z tym swoim osprzętem radia z Nav wystarczy, że wymienię radio na takie z androidem czy akurat trafił mi sie przypadek że musze wymienić do tego cały panel?
Pozdrawiam Zajcu

jak jest B&M to zajmuje z tyłu ten port który jest przeznaczany na AUX w autach bez B&M.

tak możesz wywalić B&M, zostawiasz radio jakie masz, w proxi zmieniasz parametry własnie tego wejścia i o ile pamietam jeszcze wyświetlacza i jest jak bez B&M. tyle że B&M to też telefon po BT, książka telefoniczna, wybieranie głosowe, przyciski z kierownicy do telefony -raczej szkoda rezygnować.

ja w swojej TBI najpierw dołożyłem B&M, ale potem podpiąłem jeszcze syulator zmieniarki z Bluetoothem (jest wolne gniazdo w każdym radiu, no chyba że masz zmieniarkę CD) i o ile pamietam rozmowy/książkę/smsy miałem zezwolone na BT w komórce w sparowaniu z B&M, ale streaming audio (tu szło wszystko nawigacja z komórki, MP3, Spotify) miałem puszczone przez ten symulator zmieniarki po BT. NIe pamietam już czy musiałem ręcznie sobie przełączać połączenie BT w telfonie z czym się łączę czy to szło z dwoma naraz - totalna dziura w pamięci jeśli o to chodzi.

tyle że B&M to też telefon po BT, książka telefoniczna, wybieranie głosowe[...]
Kompletnie z tego nie korzystam jeśli chodzi o podłączenie telefonu tym bardziej że B&M nie przesyła muzyki tylko samą rozmowę. A z tego wogóle nie korzystam będąc szczerym. W poprzednim aucie był ten sam temat. w Bravo była opcja albo AUX albo B&M. Więc wole sobie podpiąć telefon i mieć swoją muzykę.

Mówisz o takim kablu: allegro.pl/oferta/zlacze-aux-alfa-romeo-159-fiat-grande-lancia-hgt-6573614537 ?

[...]przyciski z kierownicy do telefony -raczej szkoda rezygnować
No ale zmieniając z B&M na AUX to tracę tylko przyciski z prawej strony (strzałki do zmiany utworów) ale te z lewej do pogłaśniania/ściszania zostają? Czy kompletnie wyłączy się cała kierownica?

Ostatnia edycja:
Kompletnie z tego nie korzystam jeśli chodzi o podłączenie telefonu tym bardziej że B&M nie przesyła muzyki tylko samą rozmowę. A z tego wogóle nie korzystam będąc szczerym. W poprzednim aucie był ten sam temat. w Bravo była opcja albo AUX albo B&M. Więc wole sobie podpiąć telefon i mieć swoją muzykę.
jak wolisz jack, Twój wybór. ja bym zostawił B&M a dołożył symulator zmieniarki z BT dla samego streamingu - zamiast kabla. koledzy chwalili chyba Yatour-a z BT, OK 300zł pod Fiat/AR. Ja miałem jeszcze Xcarlinka bez BT, ale wpiąłem do niego taki moduł BT->jack (do USB tylko brał zasilanie) zapętliłem do Xcarlinka i do niego się łączyłem z komórki ze streamingiem, natomiast telefon to było BT/przyciski na kierownicy itp

Mówisz o takim kablu: allegro.pl/oferta/zlacze-aux-alfa-romeo-159-fiat-grande-lancia-hgt-6573614537 ?
jeśli chcesz zrezygnować z B&M całkowicie to tak

No ale zmieniając z B&M na AUX to tracę tylko przyciski z prawej strony (strzałki do zmiany utworów) ale te z lewej do pogłaśniania/ściszania zostają? Czy kompletnie wyłączy się cała kierownica?
moim zdaniem strata telefonu po BT, przycisków sterowania, wybierania głosowego z B&M to bardzo duża strata.
aha, wielu narzeka na jakość mikrofonu w 159 - że rozmówcy ledwo rozumieją co się mówi - temat przerabiałem, metodą prób i błędów zmieniłem sam mikrofon w module z jego wzmacniaczem, miałem 4 różne, jeden był rewelacyjny (a kosztował ok 3.50zł). jeszcze raz - naprawdę szkoda B&M, załóż yatoura.

do wyjmowania radia musisz kupić takie druty w kształcie U z wycięciami na końcach - ja kupowałem docelowo jako takie do wyjmowania radia w Oplu. Tzn można samemu zrobić (nawet pierwszy raz sam robiłem bo potrzebowałem na szybko - 2 wieszaki do kurtek poświęciłem), ale za dużo kombinowania więc lepiej za wczasu zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria do wyjęcia radia.

Amortyzatory
Powrót