[166] Alfa Romeo 166 3.2 V6 - rain

Ale to wynik z kompa czy z kalkulatora?
W każdym razie gratulacje, ja w swoim teesie wczoraj pobiłem mój rekord i wciągła mi 13.5 litra. :D

W Excelu prowadzę zestawienie. :P

Ten kolektor to dla wyglądu czy inne ma mieć zastosowanie?

Wygląd i wstęp do dalszych modyfikacji , ale warunek jest taki że będę miał kasę i auto nie będzie się psuło :>

Ale to wynik z kompa czy z kalkulatora?
W każdym razie gratulacje, ja w swoim teesie wczoraj pobiłem mój rekord i wciągła mi 13.5 litra. :D

W 166tce komputer, w odróżnieniu od 156 nie zaniża, prawdę pokazuje :)
12-13 litrów z mieszanych jazd dla V6 przez lata, to i moje spostrzeżenie, ale podkreślam - mieszanych, z udziałem również i spokojnych leniwych przejazdów jednostajnych. Miasto to hoho.
Przez kilka lat równoległego użytkowania 1,6TS (jnne TSy ponoć tak samo palą) i 2,5V6 (3,2 podobnie) - widzę, że średnio 3-4 litry więcej Vka spala niż TS (przy czym TS użytkowany do niewiele podnaprzepisowych prędkości, ale za to więcej w mieście).

Twoja też niczego sobie ;)
Muszę taki porządek pod maska zrobić jak u Ciebie bo na razie to wstyd pokazywać :P

To mi 9l po mieście ale jazda na emeryta ;)

No to u mnie komputer jak po mieście się włóczę nie schodzi poniżej 17. Chyba że w nocy. No ale na razie po samym mieście nie jeżdżę więc nie mam jak obliczyć faktycznego spalania w mieście, przy mojej dość lekkiej nodze.

Fajna Alfa. A jaki ma przebieg??

W tym momencie ~189000.

Mam pytanko do innych użytkowników 3.2, ewentualnie innych pojemności V6.

Czy delikatnie falowanie i szarpanie budą na biegu jałowym jest normalne dla tego silnika czy też jednak coś jest nie tak?

Obroty falują o 15-30 w nieregularnych odstępach i czuć wtedy delikatne szarpnięcia budy. W momencie kiedy auto się toczy bez gazu, czuć wyraźnie jak zmienia prędkość i obroty silnika.

Zalezy jakie falowanie masz na mysli , jesli masz jak na moim filmiku to jest ok , obroty na kompie mogą sie wahać o 20 obr/min

http://youtu.be/3pbe1acp7fE

Twoja też niczego sobie
Muszę taki porządek pod maska zrobić jak u Ciebie bo na razie to wstyd pokazywać

Jeszcze i tak nie jest tak jak ma być, w kwietniu pooglądamy;)
Co do falowania tez mam, tyle ze na wskazówce nic sie nie rusza... ale po wydechu słysze i czasem szarpie, a zwłaszcza na ciepłym. Po adaptacji w MES'ie przestało, ale tylko na chwile.

Jak na wskazówce nie faluje to połowa sukcesu :) jak na zimnym ok a po rozgrzaniu wypada zapłon to cewki , jak odwrotnie to gdzies jest nieszczelność przed przepustnicą albo za...

W temacie alfy, nic nowego na razie się nie dzieje ;)

Kupiłem i zamontowałem śrubę od koła zapasowego, kupiłem gaśnice w końcu i zrobiłem porządek w bagażniku. Dziś odebrałem stały dowód rejestracyjny i udało mi się zerwać nalepkę niemiecką i nakleić w jej miejsce numer rejestracyjny.

Miałem dziś kurs do Zielonej Góry i patrząc na ich ceny paliw nie omieszkałem zatankować :)
Spalanie z kalkulatora od ostatniego tankowania wyszło 10,92, natomiast komputer twierdził że 9,5.

No i wyszła nowa wada, odcinek lędźwiowy się nie reguluje, o ile silniczek działa to nie wypycha oparcia.

Urwało się mocowanie linki do tego plastikowego stelaża. A może masz farta i tylko odczepiło się.

"U nas" lpg zbliżyło się do magicznej bariery 2zł :D a pb poniżej 2,3 :D

Lata `90-siąte wracają :dance3:

W Mielcu idzie LPG i za 1.80 zatankować niestety ON już nie tak kolorowo :(

ludzie się cieszą, że w Polsce tanieje paliwo, ja 2 tygodnie temu w Niemczech tankowałem ropę po 1,06 euro, a zarobki mają "trochę wyższe":) i paliwo lepsze

Wczoraj lpg tankowałem po 1.78 na prywatnej gdzie tankuje regularnie, ale nawet na Lotosie obok było po 1.88 i malo co wjazdu nie przestrzeliłem przez to jak sie zapatrzyłem :P

Amortyzatory
Powrót