[166] Alfa Romeo 166 3.2 V6 - rain

Jeszcze nie. Na razie czekam aż kubicze da znać kiedy auto mam podstawić na zrobienie wibracji przy hamowaniu. Ale na połowę lutego umówiłem się do mojego znajomego doktora na przegląd "pozakupowy" i ma też na to falowanie zwrócić uwagę.

Autko dziś wróciło od doktora ;)

Co do falowania to zostałem uspokojony że chodzi jak należy i te silniki tak mogą mieć. :) Będę musiał się przyzwyczaić.

Z nowych rzeczy:
- do wymiany 3 wahacze, oba dolne na przedzie i górny z prawej strony, luzy na sworzniach
- jedna tuleja na tyle z prawej strony, wymieniona tuż przed moim zakupem, zaczyna się rozpadać
- można zastanowić się nad wymianą wieszaków tłumika ponieważ obecne na większych wybojach za bardzo się rozciągają i tłumik uderza w belkę z tyłu, nawet jest wyrobione miejsce
- no i potwierdziło się że jedna z przednich tarcz bije przy hamowaniu
- przedni czujnik ksenonów całkiem stracił ramię

Akurat wieszaki tłumika to prosta sprawa. Będzie wisieć na najtańszych prosiakach :)

Rain posiadam taki czujnik aczkolwiek dzwignia nie przesuwa czujnika w środku coś się Odkrecilo. Posiadam nowy także ten na części mogę Ci odstąpić

Ale czujniki chyba przed i po FL są inne. Tak przynajmniej słyszałem jak kupowałem swój, tak więc zwróćcie na to uwagę.

Akurat wieszaki tłumika to prosta sprawa. Będzie wisieć na najtańszych prosiakach :)

Wisieć będzie nawet na drucie, oryginał jest twardszy, kosztuje po 8 zł za sztuke i wtedy tłumik wyglada jak trzeba:P

Dodano po 2 minutes:

Autko dziś wróciło od doktora ;)

Co do falowania to zostałem uspokojony że chodzi jak należy i te silniki tak mogą mieć. :) Będę musiał się przyzwyczaić.

Z nowych rzeczy:
- do wymiany 3 wahacze, oba dolne na przedzie i górny z prawej strony, luzy na sworzniach
- jedna tuleja na tyle z prawej strony, wymieniona tuż przed moim zakupem, zaczyna się rozpadać
- można zastanowić się nad wymianą wieszaków tłumika ponieważ obecne na większych wybojach za bardzo się rozciągają i tłumik uderza w belkę z tyłu, nawet jest wyrobione miejsce
- no i potwierdziło się że jedna z przednich tarcz bije przy hamowaniu
- przedni czujnik ksenonów całkiem stracił ramię

Padła Ci ta tuleja w zwrotnicy?? to nówki TRW są, przejechałeś chociaż 1000 km??

Sworznie sprawdzone po rozpięciu czy na złożonych??

Ostatnia edycja:
No to czas na aktualizację małą :)

Ostatnio zrobione rzeczy:
- przetoczenie tarcz: autko hamuje już tak jak trzeba, bez żadnych wibracji :)

Co jeszcze do zrobienia z mechaniki:
- wymiana spryskiwaczy lamp: już zakupione nówki sztuki, jak przyjdą to będę wymieniał i może jakiś manual zrobię dla innych
- wymiana sprężyn przód: jednej ostatnio się pękło, nowe już zakupione
- naprawa fotela kierowcy: nie działa regulacja lędźwi, coś tam buczy silniczek i delikatnie wypycha, ale w porównaniu do pasażera to praktycznie nic się nie rusza, no i regulacja wysokości siedziska, tylna zębatka sobie strzela uroczo
- regeneracja odbłyśników, wraz z wymianą żarników
- wymiana/naprawa czujnika poziomowania świateł
- wymiana sprzęgła: już kupiłem co prawda nowe, ale poczekam z wymiana do końca wiosny
- zdiagnozowanie przyczyn ściągania auta na obciążeniu: tocząc się na drugim biegu 20km/h i naciskając w glebę pedał gazu, auto zaczyna ściągać na prawo w zakresie maksymalnego momentu obrotowego, efekt jest ten sam na wysokich biegach np sprint od 60km/h do 150km/h na 5 biegu, ale nie tak odczuwalny jak na niskich

Do zrobienie estetyka i inne pierdółki:
- malowanie zacisków: farby i szablony już idą
- w końcu muszę znaczek 3.2 V6 24V przykleić
- zamontować nowe nakładki na pedały
- telepiący się zagłówek pasażera zamordować
- wyczyścić klapkę tylnego schowka (klei się)
- montaż DSP i wymiana głośników
- piaskowanie i malowanie pokryw zaworów
- malowanie listwy wtryskowej

A to wszystko do 1 maja na Guinnessa ;)

O, a ja myślałem, że zaciski są seryjnie pomalowane bo u mnie są czerwone :P
Tak z ciekawości, ile Twoja pali w mieście benzynki?

O, a ja myślałem, że zaciski są seryjnie pomalowane bo u mnie są czerwone :P
Tak z ciekawości, ile Twoja pali w mieście benzynki?

No ja mam oryginalne malowanie, tylko trochę się już zużyło.
Co do spalania to szczerze mówiąc nie wiem. Nie wyjeździłem na razie ani jednego baku tylko po mieście. Średnie wychodzi mi 11,5l.

jakie sprężyny planujesz na przód? i mam prośbę jak zmienisz to zmierzył byś odległość od ziemi do nadkola i od rantu felgi do nadkola. Chce u siebie dorobić na zamówienie ale nie wiem ile siadły obecne, a bez tego nic nie zrobię.

jakie sprężyny planujesz na przód? i mam prośbę jak zmienisz to zmierzył byś odległość od ziemi do nadkola i od rantu felgi do nadkola. Chce u siebie dorobić na zamówienie ale nie wiem ile siadły obecne, a bez tego nic nie zrobię.

Takie sprężynki: producent Kayaba, fi zwoju 13,5mm/ 8 zwojów/ h-380mm / fi sprężyny 125/90mm
Jak założę to pomierzę.

Co to za szablony na zaciski zamówiłeś? Też planuję malowanie u siebie i chętnie podglądnę :P

Co to za szablony na zaciski zamówiłeś? Też planuję malowanie u siebie i chętnie podglądnę :P

W zasadzie to naklejki a nie typowe szablony i niby można naklejać i jeździć, ale mi posłużą jako szablony. Jak zrobię to się pochwale i polecę bądź odradzę :P ;)

Jeśli to dobre naklejki to szkoda zabawy z szablonowaniem, u mnie na brembo w 156tce naklejone od roku, kilka wyjazdów na trackdaye , drugi komplet tarcz na tych zaciskach, myjki itd. itp. i leżą ładnie całe. Czcionka i wielkość identyczna jak oryginalne na 166tce 3,2 - zamawiane z allegro, nie pamiętam nazwy sprzedającego, szaro-białe lekko matowe, na aukcji o ile pamiętam zdjęcie tej naklejki na lusterku.

Też miałem i mam naklejki. Nic nie złazi.

Miałbym do ciebie jeszcze jedną poźbę jak byś również zmierzył tą wysokść od ziemi do rantu błotnika przed wymianą sprężyn. I czy ewentualnie stare będą ci potrzebne bo bym je oddał jako wzór na dorobienie nowych, bo nie chciałbym unieruchamiać swojego auta na długi czas.

Dziś ładna pogoda to i mała aktualizacja.

W końcu zamontowałem mały gdzie który cieszy oko :) Czyli znaczek 3.2 V6 24V. Linijka, marker do tablic, poziomica i jest git :D Chociaż wydaje mi się że V6 za bardzo odsunąłem od krawędzi błotnika niż jest oryginalnie.

attachment.php

Dodatkowo byłem u szwagra, który zajmuje się klimatyzacjami i wyszło że miałem tylko połowę czynnika. Teraz pytanie: czy na ostatnim serwisie klimy, zostało nabite tylko tyle byle coś chłodziło i się sprężarka załączała, czy też jest nieszczelność? No zobaczymy z czasem, nabite oczywiście czynnikiem z barwnikiem. Sprawdzimy.

Załączniki

• IMG_20150317_155723068.jpg
    IMG_20150317_155723068.jpg
    41.9 KB · Wyświetleń: 162
Amortyzatory
Powrót