• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[166] Alfa Romeo 166 3.2 V6 - rain

• Autor wątku Autor wątku rain
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dziś klika zmian, zamontowałem nowe znaczki i wymieniłem szybkę lusterka.

Było i jest:

135.jpg

136.jpg

No i małe fotki z popisem lakiernika. Pomalowane wnętrza lusterek, pomalowane dysze spryskiwaczy i jeden z przykładów pobrudzonej uszczelki.

137.jpg

Lakiernik pierwsza klasa ;) Można wiedzieć od kogo masz przedni znaczek bo też mnie czeka wymiana.

Lakiernik pierwsza klasa ;) Można wiedzieć od kogo masz przedni znaczek bo też mnie czeka wymiana.

Na allegro za 24,50zł/szt kupiłem same blaszki. Pasują idealnie.

Mam pytanko do innych użytkowników 3.2, ewentualnie innych pojemności V6.

Czy delikatnie falowanie i szarpanie budą na biegu jałowym jest normalne dla tego silnika czy też jednak coś jest nie tak?

Obroty falują o 15-30 w nieregularnych odstępach i czuć wtedy delikatne szarpnięcia budy. W momencie kiedy auto się toczy bez gazu, czuć wyraźnie jak zmienia prędkość i obroty silnika.

Nie maiłem do czynienia z 3.2 w 166, ale nie pamiętam czegoś takiego z 2 GTA w których siedziałem i z Thesisów z tym silnikiem.

Ostatnia edycja:
Powinien chodzić aksamitnie.

Lusterko to mistrzostwo świata. Przeciez to wystarczy kawalek gazety wsadzic i po problemie. To jakis tłuk lakierował. Czyli była bita?

Daj link na PW do aukcji bo jak pasują idealnie to nie chce w ciemno kupować jeszcze trafie na jakieś buble.

Na allegro za 24,50zł/szt kupiłem same blaszki. Pasują idealnie.

Mam pytanko do innych użytkowników 3.2, ewentualnie innych pojemności V6.

Czy delikatnie falowanie i szarpanie budą na biegu jałowym jest normalne dla tego silnika czy też jednak coś jest nie tak?...

W mojej nie faluje i nie szarpie. Były szarpnięcia przy zmianie biegów ale z powodu poduszki górnej mocującej silnik.
Jednak spotkałem się z inną 3,2V6 FL gdzie właściciel miał problem z tym falowaniem , nie doszedł przyczyny. Może ustawienie rozrządu?

także walczyłem ,wymieniałem świece podmieniałem cewki i nic to nie dało

I w moim 3.2 na jałowym też różowo nie jest, czuć lekkie telepanie. Może w parę głów dojdziemy dlaczego bo widzę, że problem powszechniejszy :)

rain, mam parę identycznych bolączek u siebie jak Ty, mianowicie ściąganie przy przyśpieszaniu i migoczący xenon (prawy). Ogarnąłeś któryś z tych problemów?

Z tego co czytałem/słyszałem + z doświadczeń własnych to opcje w 90% przypadków są dwie:
- rozrząd
- układ zapłonowy (cewki/świece)
Z tym rozrządem w CF3 jest dużo gorzej niż w CF2, czyli koniecznie na ori blokadach i wybacza mniej błędów (czyt. nie wybacza żadnych) ;)
Zakładam, że w przypadku 3.2 jest mniej więcej tak, jak w innych V6 CF3.

Biorąc pracę silnika na wolnych na słuch, to IMO idealnie nie jest - pracuje jakby nieco nierówno/taktuje (słyszalne od strony wydechu, nie silnika - co dźwiękowo dodaje charakteru), ale na zegarach wskazówka od obrotomierza nie skacze i nie ma "potknięć" w pracy (wypadających cylindrów). Tak powinno być.

I w moim 3.2 na jałowym też różowo nie jest, czuć lekkie telepanie. Może w parę głów dojdziemy dlaczego bo widzę, że problem powszechniejszy :)

rain, mam parę identycznych bolączek u siebie jak Ty, mianowicie ściąganie przy przyśpieszaniu i migoczący xenon (prawy). Ogarnąłeś któryś z tych problemów?

Zamieniłem żarniki miejscami i na razie nic nie mruga. Ściągnie zostawiam kubicze do ogarnięcia. Dam znać co było przyczyną :)

Mówimy o twojej 3.0? Rozrząd też sprawdzałeś?
tak chodzi o 3.0 . Rozrządu nie miałem okazji robić bo jak kupiłem auto to był zrobiony już .A "telepawki" przyszły nagle i poza tym że były to nie było żadnych innych anomalii więc nie przypuszczam aby pasek mógł przeskoczyć.

Na pewno auto nie miało też żadnego lewego powietrza a jedyny błąd jaki towarzyszył mojemu użytkowaniu go to potencjometr pedału gazu ale to raczej bez związku

Ostatnia edycja:
Dziś mała przejażdżka. Trasa DK8 z Łagiewnik do Wrocławia.

Ktoś mi mówił że V6 dużo palą. Pozwolę się nie zgodzić :) Przyznaję że jechałem oszczędnie, ale nie 65 na 90, tylko normalnie. Ale za to hamowałem głównie silnikiem i zawczasu przed światłami, miejscowościami czy zatorami.

139.jpg

średnia prędkość wysoka ,ale takie spalanie nie osiągalne na dłuższym odcinku . Moje rekordy to poniżej 9 litrów na trasach 230-to kilometrowych. LPG będziesz montował?

Dziś jest silny wiatr, może z wiatrem takie spalanie ? ;)
W normalnej jeździe nieosiągalne - tu masz dystans z 40km, pewnie zapięta szóstka, STR off, silnik rozgrzany, zero redukcji i wyprzedzania, itd. itp. Nie łudź się że tak zostanie :)

Ja na odcinkach rzędu 200-300km od celu do celu z miastami to takie superminimalne coś koło 8-8,5 się trafiło kiedyś, ale t obyło w specyficznych warunkach psycho-drogowych powiedzmy :)
Natomiast faktycznie 3,2 w 166 pali ciut mniej niż2,5 w 156 - 3,2 jest niżej kręcony, wcześniej większy moment obrotowy i nie zachęca aż tak bardzo jak 2,5 do wysokich obrotów.

Amortyzatory
Powrót