[Giulia] Alfa Giulia- 2015

No właśnie! Teraz tylko pytanie dlaczego? Czy jest tak dlatego że wygląda tak jak wygląda, czy raczej dlatego, że po prostu nie jest to Audi A6 (lub cokolwiek innego z segmentu E).

Gwoli już takiego komentarza na boku naszej dyskusji: jeśli już miałbym na poważnie zmieniać markę na coś kompletnie innego (nie wliczając w to szalone pomysły typu Holdena VXR8), to poważnie można sie zastanawiać nad Teslą. Mrzonki? - niekoniecznie, bo Elon Musk zapowiada rewolucję w samochodach elektrycznych. Źródłem sukcesu ma być rzekomo nowa bateria, która ma się ładować znacznie szybciej niż dotychczasowe ... a jeśli to prawda to chętnie się na to załapię. 100km 6-7 razy tańsze od benzyny, cena samochodu porównywalna do innych w swoim segmencie a przyspieszenie podstawowego modelu porównywalne do obecnych sportowych wersji samochodów osobowych.

Ciekawe jaką rewolucję (czy może raczej "rewolucję") szykuje nam Elon Musk.

Ostatnia edycja:
Może lekko nie na temat ale.... . Ogłoszono, że prezydentem Ferrari od 13 października zostaje Sergio Marchionne. Jednocześnie ma być zaprezentowany program dla poszczególnych składników FAC.
Ciekawą opinię usłyszałem w Bologne -"Alfa nie będzie z nikim konkurować ona ma być inna. To na niej będą wzorować się projektanci i basta". Ciekawe co z tego wyjdzie.

Ostatnia edycja:
Może lekko nie na temat ale.... . Ogłoszono, że prezydentem Ferrari od 13 października zostaje Sergio Marchionne. Jednocześnie ma być zaprezentowany program dla poszczególnych składników FAC.
Ciekawą opinię usłyszałem w Bologne -"Alfa nie będzie z nikim konkurować ona ma być inna. To na niej będą wzorować się projektanci i basta". Ciekawe co z tego wyjdzie.

Ciekawe. Jeszcze wczoraj czytałem, że nie planuje obsadzić siebie na tym stanowisku. Tutaj oficjalne oświadczenie.

AR, mam nadzieję, że będzie inna i że na niej będą wzorować się projektanci - ale jeśli chodzi o design i związane z nim rozwiązania. Poczekamy, zobaczymy :)

139.jpg

PS Bologne czy Bologna? :)

Dziś w Bolonii odbyła się prywatna aukcja starych samochodów, było kilka perełek. Ciekawostką była wystawiona nowa 159 sw (12km). Poszła za 80k Euro. Sam nie wiem co o tym sądzić.
W Modenie zaś widziano, jak przyjechały w stelażach, nowe nie zidentyfikowane karoserie. Coś zaczyna się kręcić koło nowej alfy, mówią tu na miejscu, że dawno nie było tak aby wszystko trzymać w tajemnicy.

Wątpię, zeby ktoś to kupił i miał jeździć. Auto raczej zostanie schowane głęboko w ciepłym i suchym magazynie... a za kilka/kilkanaście lat ktoś zarobi grubą kasę na takim rarytasie.
No pytanie tylko, czemu nie kupił takiego auta 3-4 lata temu jak było za połowę tej kwoty :D

Ale wiecie... równie dobrze mogę się mylić, bo przecież kto bogatemu zabroni?

a za kilka/kilkanaście lat ktoś zarobi grubą kasę na takim rarytasie.

Ale jaki to rarytas? Bartonki można kupić za 100 tys. zł z dużym spokojem, to myślę, że 159 może nigdy do takiej ceny nie dobić... 164 V6 potrafią teraz kosztować po 5 tys. zł.

Hmmm, z ciekawości zerknąłem na autoscouta i za 80 tys. EUR można mieć w tej chwili Giulię SS:
http://www.autoscout24.eu/Details.aspx?id=255407352&cd=635415474970000000&asrc=st

159 raczej nigdy nie wyląduje w tych rejonach.

Ostatnia edycja:
159sw o której napisałem była czystą nówką, pewnie ktoś przegapił czas i nie kupił do kolekcji. Coś mówili o 75 z Holandii, ale jeden z gości bardzo ją krytykował mówił coś o blachach (może to o tej). Współczesne samochody nie staną się takimi perełkami jak te lat 50/60-tych. [Ciekawe (dla mnie oczywiście) było to iż za żadnego z kolekcjonerów nie dał bym 5 złotych. Miałem okazje zobaczyć jedną z kolekcji w "piwnicy" 16 m pod ziemią, 80 samochodów a "facet" do miasta jeździ pandą (kanciastą) z 85 roku.] W kuluarach mówili o pokazie GULII jeszcze w 2014 i sprzedaż pod koniec 2015 roku. Nie ma oficjalnych komunikatów, więc trzeba opierać się na plotkach.

Na mobile.de mozna znalesc kilka "nówek" 159 z przebiegiem do 100km i cena okolo 30 tys € i wyzej.

Sent from my Iphone using Tapatalk

Z ciekawości zainteresuję się dlaczego była taka cena. Tu są lepsi fachowcy niż ja. Co do Gulli to mówi się o nowym silniku benzynowym do 2.0. Pod zakładami w Modenie koczują paparazzi, w sobotę podobno mają wieść prototypy na tor.

Marek156 w jakich ty kręgach się obracasz, że masz tak urozmaicone życie :)

Mam tą samą chorobę co Ty a ponad to trzeba coś na "starość" robić. Jak nie można samemu mieć kolekcji to trzeba mieć przyjaciół.

Amortyzatory
Powrót