Alfa 155 reaktywacja =))

Mała aktualizacja ;]
Pochwalę się, że Alfa od pewnego czasu zaczęła tracić na mocy i wyszło szydło z worka. Wczoraj zmierzyłem ciśnienie na cylindrach i okazało się, że 3 cylinder umiera, a 4 już zdechł. Tak, więc w weekend zabieram się za remont mojej ósemki :)

A tu taka fotka strzelona rano jeszcze w wakacje z okna zaraz po przebudzeniu.

Uploaded with ImageShack.us

Mała aktualizacja ;]
Pochwalę się, że Alfa od pewnego czasu zaczęła tracić na mocy i wyszło szydło z worka. Wczoraj zmierzyłem ciśnienie na cylindrach i okazało się, że 3 cylinder umiera, a 4 już zdechł. Tak, więc w weekend zabieram się za remont mojej ósemki :)

A tu taka fotka strzelona rano jeszcze w wakacje z okna zaraz po przebudzeniu.

Uploaded with ImageShack.us
No co Ty? JUŻ? :eek:

Przebieg około 370 tyś. Ciśnienie na 3 garze to 7 barów a na 4 garze tylko 4 bary. Przypomnę tylko ze auto na gazie chodzi

no to p. Żyła się nie popisał grzebiąc przy tym silniku :( Zapewniał, że będzie chodził minimum 150 tyś km po tym jego zabiegu.

A jaki to był zabieg?

Może tylko pierścienie do wymiany...

wrzucam zdjęcie faktury z operacji jaka została wykonana

Dodam, że na silnik przed tą robotą nie narzekałem zbytnio. Moc była, oleju popijała ok 1l na 2 500km także w normie ;)

Na remont namówił właśnie wyżej wymieniony mechanik bo podobno panewki było strasznie słychać.

No z pierścieniami nić nie robił za to pierdyknął szlif utwardzanego wału...

Może ci tylko gniazda w głowicy nadpaliło bo tak naprawdę nie wiesz co było w tej regeneracji.

Ktoś mi powie czy inżynierzy Alfy to pajace i w każdej 155 hamulce to jedna wielka kupa ? czy po prostu ja mam nie fart ? Dzisiaj zaparkowałem w grande punto. Tak więc przy okazji naprawy silnika będę składał auto. ;/ Ma ktoś może na sprzedaż 155 na części ze śląska ? ehh

Idę się napić. pozdro

nie robil nic z pierscieniami tak wiec Mdx nie dziw sie ze auto z takim przebiegem ma taka kompresje a wracajac do hamulcow w 155 kotlet to ja nie narzekam mikoda + ferodo premier klocek + plyn ferodo 5.1 i auto hamuje bardzo dobrze

nie martw się ja też jakiś tydzień temu wjechałem kolesiowi w tył. Mi na szczęście skończyło się na pogniecionej rejestracji, a VW kolesia ma porysowany zderzak.

Ktoś mi powie czy inżynierzy Alfy to pajace i w każdej 155 hamulce to jedna wielka kupa ? czy po prostu ja mam nie fart ? Dzisiaj zaparkowałem w grande punto. Tak więc przy okazji naprawy silnika będę składał auto. ;/ Ma ktoś może na sprzedaż 155 na części ze śląska ? ehh

Idę się napić. pozdro

No to nie fart:(

A co do hamulców to może spróbuj zaadaptować z 2.0 16V, są większe

Dodam, że na silnik przed tą robotą nie narzekałem zbytnio. Moc była, oleju popijała ok 1l na 2 500km także w normie ;)

Na remont namówił właśnie wyżej wymieniony mechanik bo podobno panewki było strasznie słychać.

Myślę, że bez tego remontu Alfa chodziła bez większych problemów po dziś dzień. Nadgorliwość gorsza od faszyzmu, takie moje zdanie. Sam się przekonałem o tym nie raz na własnej skórze, puki maszyna chodzi dobrze nie ma sensu jej poprawiać, po prostu można przedobrzyć. Powodzenia w składaniu 155, szkoda żeby taki egzemplarz się zmarnował.

Nic się nie zmarnuje. Jutro zabieram się za rozbieranie. Ale na te hamulce jestem wkur**ony, bo to kupa nie hamowanie.

Nic się nie zmarnuje. Jutro zabieram się za rozbieranie. Ale na te hamulce jestem wkur**ony, bo to kupa nie hamowanie.

Faktem jest, że hamulce w słabszych wersjach nie należą do najlepszych. U mnie hamowanie zdecydowanie poprawiło się po zaaplikowaniu nowych tarcz Mikoda i klocków Remsa. Wcześniej nie raz nogi mi drętwiały, a włos jeżył się na głowie przy nagłym hamowaniu w mieście, na szczęście nigdy nie wjechałem nikomu w tyłek. Teraz takie wrażenie należą do przeszłości.

żeby nie było że nie kocham i zaniedbuje :) idzie mi to jak krew z nosa, szczerze się przyznam :P
Przy okazji reflektory poszły w czerń i będzie atrapa po FL :)
Bleh, może do końca tyg. skończę. Później zabieram się za silnik ;/

Amortyzatory
Powrót