• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa 155 reaktywacja =))

Kotlet

Nowy
Auto
najszybszy we wsi
Witam! Pochwalę się wreszcie.
W prawdzie nie jestem jeszcze pełnoprawnym kierowcą i mam mało lat ale od dzieciństwa kręciły mnie włoskie wozy. Trafiła się okazja i na 18 urodziny sprawiłem sobie Alfę od kolegi Mdx :agree: Jako, że pracuję tylko w niedziele ze względu na szkołę to niewiele zarabiam, więc auto musiało być rozbite.
Tutaj postaram się zdawać fotorelację z prac :) Dla niektórych zapewne będzie to wielkie zło i ciężki grzech bo nie używam jakichś profesjonalnych sprzętów i nie odbudowuję wszystkiego na cacy, ale przyjmę na klatę każdą krytykę :D

Chciałem też od razu podziękować wszystkim od których kupowałem części po atrakcyjnych cenach :agree:

Fotka zaraz po przywiezieniu:

Chwilę później:

A tutaj jak już zrobiło się cieplej:

Zabawa z lampami:

Demontaż foteli:

Przymierzamy wzmocnienie:

Wzmocnienie przymierzone i szczepione w kilku miejscach prowizorycznie, więc przymierzamy resztę gratów!

C.D.N. :dance3:

Pozdrawiam!

P.S. Oczywiście szczególne podziękowania dla kolegi Mdx za to, że sprzedał mi tą ślicznotkę za wartość silnika i skrzyni biegów! ;)

a tych wszystkich wzmocnien na silniku nie bedziesz poprawial? sam jestem mlody i wiem jak jest z kasa ale bezpiecznestwo najwazniejsze, wolalbym zeby samochod stal jeszcze te 4 miechy powiedzmy ale zeby cala blacharka byla naprawiona. przednie wzmocnienie chociaz porzadnie przyspawane?

Napiszę tylko że szacunek że robisz pewnie większosc sam, również grzebie osobiście przy swojej i jedno swoje auto też przywracałem do życia w przydomowym garażu, powodzenia w dalszym pracach :)

a tych wszystkich wzmocnien na silniku nie bedziesz poprawial? sam jestem mlody i wiem jak jest z kasa ale bezpiecznestwo najwazniejsze, wolalbym zeby samochod stal jeszcze te 4 miechy powiedzmy ale zeby cala blacharka byla naprawiona. przednie wzmocnienie chociaz porzadnie przyspawane?

Spokojnie, wszystko zostało wyprostowane, przyłożone i tylko w kilku miejscach zespawane żeby sprawdzić czy wszystko pasuje i nie ma jakichś wielkich szpar między elementami. Teraz jak już wiem, ze wszystko jest ok to dopiero rozbiorę i będę składał na gotowo :D

pozdrawiam :agree:

haha mialem okazje 2 lata temu podziwiac ta bestie w krakowie z tego co sie orientuje to mdx smiga teraz niebieska 155 :D a szczerze powiem ze ten bordo scigacz zapierdzielal fajnie :D:D powodzenia w naprawie :D

ooo jaaa to moja alfunia za którą bardzo tęsknie aż do dnia dzisiejszego!!! (kurcze nieźle ją rozwaliłem, ale co się dziwić jechałem ją wtedy 100km/h), w końcu naprawiona, muszę do ciebie przyjechać i sobie ją zobaczyć. Będziesz ją jeszcze malował?? nie zrób tego błędu co ja , bo auto ma niezłego kopa.

Wielki szacun, że auto nie poszło na żyletki :) Oby po ukończeniu napraw służyła Ci bezproblemowo :)

Oczywiście szczególne podziękowania dla kolegi Mdx za to, że sprzedał mi tą ślicznotkę za wartość silnika i skrzyni biegów!

Faktycznie był kupiec na silnik i skrzynię, ale gdy tylko dostałem informację od Ciebie, że jesteś zainteresowany naprawą tej 155 to decyzja mogła być tylko jedna!!
Cieszę się, że to auto trafiło w Twoje ręce. Jestem pewny, że będzie jej u Ciebie dobrze, za co ona na pewno się odwdzięczy!!

PS: mam nadzieję, że będę mógł w tym temacie śledzić dalsze losy tej ślicznotki :-)

Pozdrawiam!

Mdx możesz już chyba usunąć dopisek "R.I.P" z podpisu :)
Kotlet brawo, dobra robota trzymam kciuki za dalszą część prac :)

Życze powodzenia, żeby wszystko poszło jak należy

Wielki szacun że starasz się sam to wszystko ogarnąć gratuluję, czekamy na dalsze efekty, autko wygląda coraz lepiej :) niech ci jak najlepiej służy.

Możesz napisać i najlepiej pokazać jak i co robisz z podłużnicami? Jak je wyprostowałeś ?
pozdrawiam

Możesz napisać i najlepiej pokazać jak i co robisz z podłużnicami? Jak je wyprostowałeś ?
pozdrawiam

Podłużnice zostały obcięte za zagięciami powstałymi w wypadku na tyle na ile pozwalały mi na to inne mocowania i wspawany został cały nowy element z innej alfy. tzn wzmocnienie z kawałkami podłużnic.

Starałem się "nałożyć" nową część na stary kawałek żeby to wszystko było jak najrówniej i jak najtrwalej zrobione. Wzmocnienie już mam pomalowane, ale postaram się jakieś zdjęcia jutro wieczorem wrzucić. :D

Pozdrawiam ;)

Edit, fotki po borowaniu i plombowaniu ;)

Ruda :(

:)

Ostatnia edycja:
Ostatnio kupiłem chłodnicę klimy i od razu zabrałem się do montowania, ale nie miałem jej jeszcze okazji przetestować ;P Za to chłodnica wody jest ok, wszystko gro i bucy :D Udało się też odpalić Alfę na gazie... chodzi lepiej niż na benzynie :eek: cichutko i równiutko :cool: Wymieniłem sobie też płyn we wspomaganiu bo zrobiła się z niego czekolada i pompa zaczęła się odzywać.
Oczywiście jeszcze nie zacząłem jeździć, a już udało mi się połamać klamkę...:(

Jest OK
:thrasher:

Tak przy okazji, alfisti muszą sobie pomagać ;)

:P

Co to nowe ASO AR powstało na śląsku??:P Musisz być dobry - pełny plac:)

O ile dobrze pamiętam sam się zastanawiałem czy nie wziąć jej od mdx'a bo szkoda mi jej było strasznie, ale mam już swoją to ciężko było kasę wyskrobać. Bo mdx ma chyba teraz 146 ti. Fajnie, że jednak fura nie zamieni się w metalową kostkę zwłaszcza, że jest w ładnym stanie.

Kotlet, co do klamki, to jest to w pewnym sensie "standard" w tym modelu ;)

Jaki tam jest silniczek? Jakieś może szczegóły o nim.

A co do samego procesu "reanimacji", to gratulacje chęci i zapału!

Amortyzatory
Powrót