[75] 75 ex Nurburgring

wydech zmontowany. Jes gnuj, jakby to młodziaki powiedziały. Spróbuję uchwycić ;-) Z tyłu zostało wyregulować zaciski i odpowietrzyć sprzęgło. Z przodu jeszcze nie miałem czasu zmontować stabilizacji.

[spam]156 do zabrania: https://www.olx.pl/oferta/alfa-156-v6-q2-sedan-CID5-IDqx2h9.html

Naprawdę potrzebuję czegoś do regularnej jazdy. Poniżej krótki opis wyprodukowany na potrzeby przybliżenia sprawy na fejsbukach:

Przed sprzedażą wóz będzie miał wymienione oleje w skrzyni+silniku, płyn hamulcowy, usunięte wszystkie drobne usterki (przepalona żarówka pozycyjna, gumy na wydechu, brakująca obejma między środkowym i ostatnim tłumikiem...). Mam inne zabawki, 156 też miała nią być (jakaś klatka, kubły, może swap na 3.0), ale życie zweryfikowało plany i zostałem z samymi sześciocylindrowymi paliwożercami (75 3.0 x2, 156 2.5). Dla zdecydowanego kupca nawet jestem skłonny dorzucić poszerzane stalówki z semislickiem do dojechania (fotka, film - na nich jechałem, stare ale jare dmacki w rozmiarze 195/50/15, dlatego samochód wydaje sie stać wysoko). Koła po poszerzeniu wypiaskowane i pomalowane proszkowo w czarny połysk. Nie mam już więcej pomysłów. Do wozu dorzucam nowy wahacz lewy dolny oryginalny z wyprzedaży w aso, oryginalny dyfer, dwa komplety kluczyków, instrukcja obsługi i co tam jeszcze do niego znajdę. Czemu nie zagazuję? Bo wolę, żeby ktoś świadomie nią upalał niż ja miałbym ją zamulać, poza tym potrzebuję większego bagażnika i dłuższych przełożeń - samochód na tej skrzyni na moje ucho męczy się na autostradzie, raczej pomyślany został do szybkiej jazdy w zakrętach niż w trasach.

Jestem otwarty na rozsądne propozycje, na serio[/spam]

W czarnej 75 zabrałem się za składanie przedniego zawieszenia - jak na złość wyskoczył mi cały drążek skrętny z wahaczem, i będę miał zgryz przy ustawianiu wysokości ;-)

Plan na 2018: ogarnięcie 156 (tylko zawracacze dupy, więc zostaje), tj. naprawa progów, doprowadzenie do ładu przeniesienia napędu (przeguby w upały wydają z siebie odgłosy jakby były z gumy), jak będę miał jasność to może i o klatkę się pokuszę. Czarna 75 jak tylko skończę prace jedzie do nowego właściciela - klamka zapadła. Czerwona 75 będzie robiona w wolnej chwili, bo do zabawy będę miał 156. Muszę poszukać czegoś taniego do jazdy ;-)

Wozidło jest, 156 zbiera kurz. Jeśli znajdzie się jakiś odważny i żądny wrażeń kierowiec, nie będę stawiał oporu i chętnie ją odsprzedam na poczet nowego wydechu w czerwonej 75, którą wreszcie chciałbym uruchomić :-) Wieczorem wrzucę jakąś zajawkę w temacie moich transaxli

... Wieczorem wrzucę jakąś zajawkę w temacie moich transaxli

Tak się pochwaliłem, że złamałem żebro przy montażu wahacza dolnego ;-) Więc póki co się oszczędzam, mimochodem szukam nowego domu dla 156 i równolegle blacharza - raczej skłaniam się ku tej drugiej opcji po tym, jakie oferty otrzymałem od ludzi. Czerwona musi zaczekać wobec powyższego. Czarna jest na ukończeniu - została wymiana osłon przegubów, przegląd zacisków i odpowietrzenie układu hamulcowo-sprzęgłowego. Ale to na razie czeka aż przestanie mnie boleć każdy wysiłek :D

178.jpg

No, to ten... Kolor neutralny, co by do 156 i czerwonej pasował. Najpierw wróciły do mnie jako 'kwadratowe' po sprzedaży. Później zostały wyprostowane kompleksowo a na koniec odmalowane proszkowo. Efekt jest bardzo fajny. Teraz muszę poszukać jakichś opon do upalania ;-)

Czuję, że popełniłem błąd, ale... 156 wczoraj wieczorem odjechała do Częstochowy, do nowego właściciela. Obiecał mi, że dobrze się nią zajmie. Zaczynam błyskawiczną reanimację czerwonej, oby czasu wystarczyło do 08.04. :(

Ale Ty masz wahania nastrojów :D
fajnie że sie w sumie sprzedała

Dawno nie był na torze i nie upalał :P

To musi być to... :P

Kompletuję wydech do 75 - będzie csc bez środkowego tłumika. Na dolot mam już pomysł, który pozwoli nieco przyspieszyć prace... Czarno to widzę :<

//po rozmowie z człowiekiem, który będzie spawał - jest światełko w tunelu. Muszę tylko znaleźć najbardziej optymalne wyjście

Ostatnia edycja:
Składanie wymarzonej 75 v6 przede mną. Zamówione:
1.jpg

2.jpg

Mam nadzieję, że wloskie wykonanie tym razem mnie nie rozczaruje aż tak bardzo ;-)

Do zrobienia:
- portki
- dolot na wzór (niestety z powodu braku czasu trzeba pójść na kompromis i dolot ze 164 na razie nie wleci pod maskę):
3.jpg

- jakieś wstępne strojenie co by silnika nie zniszczyć na samym początku (tu mam najwięcej wątpliwości i pewnie najwięcej pracy - nie wiem w jakim stanie jest silnik po chyba trzech latach postoju).

Lekko mnie wszystko na razie przeraża...

Składanie wymarzonej 75 v6 przede mną. Zamówione:
1.jpg

2.jpg

Mam nadzieję, że wloskie wykonanie tym razem mnie nie rozczaruje aż tak bardzo ;-)

Do zrobienia:
- portki
- dolot na wzór (niestety z powodu braku czasu trzeba pójść na kompromis i dolot ze 164 na razie nie wleci pod maskę):
3.jpg

- jakieś wstępne strojenie co by silnika nie zniszczyć na samym początku (tu mam najwięcej wątpliwości i pewnie najwięcej pracy - nie wiem w jakim stanie jest silnik po chyba trzech latach postoju).

Lekko mnie wszystko na razie przeraża...
Lecisz na oryginalnym przepływomierzu czy może ecumaster?

Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka

Będzie kolejne V6 co ma 300 kunia :P.....składaj bo już tylko miesiąc został.

Na razie czekam na klamoty - wydech, przez weekend przygotuję puchy dolotu do połączenia (z trzech jedna ;-)), po weekendzie odbiorę zaciski z volvo pod konwersję na 4tłoczek i tarczę ze 156/164. W rozmiarze 75 znalazłem tylko parę tarcz za 630zł. Zwykła 269mm/22mm ;-) Wybór był prosty - zakup zacisków które pasują niemalże p&p (pasują do zwrotnicy, trzeba przerobić nieco zasilanie zacisku w płyn hamulcowy) i do tego dopasowanie tarczy z innej alfy w rozmiarze mieszczącym się w 15 calach. Jak dostanę wydech, będę mógł pomyśleć nad portkami i wtedy rozruch. Zostanie jeszcze kilka dni na ewentualny przegląd silnika (auć).

Na razie czekam na klamoty - wydech, przez weekend przygotuję puchy dolotu do połączenia (z trzech jedna ;-)), po weekendzie odbiorę zaciski z volvo pod konwersję na 4tłoczek i tarczę ze 156/164. W rozmiarze 75 znalazłem tylko parę tarcz za 630zł. Zwykła 269mm/22mm ;-) Wybór był prosty - zakup zacisków które pasują niemalże p&p (pasują do zwrotnicy, trzeba przerobić nieco zasilanie zacisku w płyn hamulcowy) i do tego dopasowanie tarczy z innej alfy w rozmiarze mieszczącym się w 15 calach. Jak dostanę wydech, będę mógł pomyśleć nad portkami i wtedy rozruch. Zostanie jeszcze kilka dni na ewentualny przegląd silnika (auć).

Czy dobrze rozumiem, ze do Alfy Romeo 75 nie ma wyboru tarcz poza jednymi ?
A jak z klockami ?

Z tymi terminami to nie ma się co napinać, jest masa imprez w tym roku, jak będziesz miał auto tip top, to wtedy sobie wybierzesz gdzie jechać, a nie odwrotnie. Szkoda przez pośpiech sobie na później roboty dokładać.

Czy dobrze rozumiem, ze do Alfy Romeo 75 nie ma wyboru tarcz poza jednymi ?
A jak z klockami ?

Z tymi terminami to nie ma się co napinać, jest masa imprez w tym roku, jak będziesz miał auto tip top, to wtedy sobie wybierzesz gdzie jechać, a nie odwrotnie. Szkoda przez pośpiech sobie na później roboty dokładać.

Nie ma, wygląda na to że zapasy się pokończyły i nie ma dostępnych części. Jeszcze niedawno nie było takich problemów... Co do imprez - chciałem obskoczyć drivecup, jak się nie wyrobię na 08.04 to już będzie dupa szczególnie, że jastrząb jest nawierzchniowo OK i nie bałbym się tam o zawieszenie. Zobaczymy, nie rozdwoję się i nie będę głową walił w mur ;-)

Nie ma, wygląda na to że zapasy się pokończyły i nie ma dostępnych części. Jeszcze niedawno nie było takich problemów... Co do imprez - chciałem obskoczyć drivecup, jak się nie wyrobię na 08.04 to już będzie dupa szczególnie, że jastrząb jest nawierzchniowo OK i nie bałbym się tam o zawieszenie. Zobaczymy, nie rozdwoję się i nie będę głową walił w mur ;-)

Na Jastrzębiu będzie jeszcze RaceDay, będzie Timeattack, będą SuperOSy, będą treningi - te ostatnie zwłaszcza najlepsze do nieobjeżdżonego wozu.

Nie ma tarcz do Alf Romeo. Nie no, sportowa marka jak się patrzy. Wyważenie, transaxle a nie ma hamulca i przeszczepy trzeba robić. Mój mechanik miał jednak rację gorliwie i zdecydowanie odradzając mi 75 na trackdayowóz .

Amortyzatory
Powrót