[75] 75 ex Nurburgring

OK, dzięki za info.

Zapał ostygł po kolizji z terminami ;-) pomyślalem, że jak już mam niemal komplet csc, to czemu by nie kupić na koniec kolektorów? Myślę, że wkurzał się będę myśląc o tym, że mam fajny wydech z nierdzewki i jakieś dziady żeliwne na głowicach ;-) Jak dostanę fajną ofertę to chyba ostatni raz pokuszę się na nieco szalony ruch i dokupię rurowce. I więcej w gadżety nie będę inwestował a jedynie utrzymywał v6 w dobrej kondycji.

Odebrałem kilka dni temu dolot ze spawania. Trochę poczwarnie wyszedł, ale jeśli tylko będzie spełniać swoją funkcję - mam to w nosie ;-)
39.jpg

40.jpg

I wczoraj udało mi się znaleźć portki supersprinta z nierdzewki do seryjnych kolektorów w dobrej cenie u naszych zachodnich sąsiadów. Nie są to równoodległościowe CSC, ale z braku laku też musi być ok (no i 2,5 tysia zostaje w kieszeni). Jak czarna zwolni garaż, biorę się za składanie czerwonej. Mam nadzieję, że już nic nie wyskoczy po drodze...
41.jpg

Zamówiłem portki, w chwili składania zamówienia czas oczekiwania wynosił 6-7 dni roboczych. Dziś informacja od sklepu - supersprint robi te portki na zamówienie i czas oczekiwania wynosi 4 tygodnie (!). Więc jeśli nie znajdę nic alternatywnego na Kielce, stracę kolejną imprezę. Portki mam dostać w 19. tygodniu. :(

Zamówiłem portki, w chwili składania zamówienia czas oczekiwania wynosił 6-7 dni roboczych. Dziś informacja od sklepu - supersprint robi te portki na zamówienie i czas oczekiwania wynosi 4 tygodnie (!). Więc jeśli nie znajdę nic alternatywnego na Kielce, stracę kolejną imprezę. Portki mam dostać w 19. tygodniu. :(

A może byś chciał cały wydzior? Mocowanie przerobione na flansza - flansza a nie ta gruszka co była oryginalnie, no i flansze są porządnej grubości a nie jakieś żałosne placki które zaraz się pogną od temperatury i będą puszczać bokiem. Ja w 24V i tak będę miał rzeźbę i ten mi się raczej już nie przyda.

192.jpg

A może byś chciał cały wydzior? Mocowanie przerobione na flansza - flansza a nie ta gruszka co była oryginalnie, no i flansze są porządnej grubości a nie jakieś żałosne placki które zaraz się pogną od temperatury i będą puszczać bokiem. Ja w 24V i tak będę miał rzeźbę i ten mi się raczej już nie przyda.

192.jpg

Podeślij jakieś próbki brzmienia + cenę, a nuż...?

W czarnej przeskoczył mi pasek rozrządu na prawej głowicy z powodu uszkodzonego napinacza paska rozrządu. Efekt - trzy zawory ssące na śmietnik ;-) Silnik już naprawiony, luzy ustawione na równe 0,4mm na wszystkich zaworach ssących. Napinacz przełożyłem z czerwonej z racji tego że jest w idealnym stanie. Generalnie tyle już pracy wsadziłem w tę skorupę, że czasami zaczynam we wszystko wątpić.

W międzyczasie zarżnąłem silnik w saabie ;-) i chyba za karę dostałem do jazdy:
106.jpg

Wciąż zastanawiam się, dla kogo jest taki samochód, który ani nie jest specjalnie wygodny, ani specjalnie zwinny, nie ma w nim za grosz ekonomii i ekologii. Wiem za to jedno. Za każdym razem gdy wciska się ten przycisk:
107.jpg

zmienia się punkt patrzenia na ten pojazd. Gdy ożywa ten ogromny agregat wydając z siebie przefantastyczny pomruk, wszystko co powyższe przestaje mieć znaczenie. To jest niesamowite, jak ogromny suv potrafi wystrzelić do przodu przy wciśnięciu gazu w trakcie wyprzedzania. Spalanie 15 litrów w trasie? Who cares? ;-)

Na dniach poskładam do końca mechanikę w czarnej i wreszcie będę mógł wypróbować. Zostaną pierdoły do ogarnięcia a ja będę mógł zabrać się za swoje 'pomysły', które wciąż czekają.

Saaba w końcu poskładałeś??

Saaba w końcu poskładałeś??

Nie poskładałem, w międzyczasie nabawiłem się 9-5 za grosze, w którym zamęczyłem silnik (albo raczej domęczyłem, bo już był słaby w chwili zakupu) :-) Niedługo zrobię przekładkę, bo mam drugi motor na wymianę (słynne saabowskie b205). 9-3 zabezpieczyłem przed degradacją i czeka aż uprzątne podwórko, a z tym może być problem, bo po naprawie głowicy w czarnej 75, z powodu braku smarowania o nieznanym pochodzeniu zablokował mi się wałek rozrządu. Silnik stanął dęba w trakcie odpowietrzania układu chłodzenia (obroty jałowe) ;-) Plusy - czarna 75 zostaje u mnie. Minusy - czerwona 75 dalej musi czekać na swoją kolej. Bardzo pechowy ten wóz. Najpierw braki w wyposażeniu zawieszenia, później uszkodzone klamoty a teraz kolejna awaria silnika i to jeszcze zanim zdążyłem go wypróbować :D Teraz wyjmuję motor i będę się starał go ogarnąć przed ITD. Nie wiem czy starczy czasu na coś więcej w tym roku. Myślę, czy nie zabawić się w wypożyczalnię treningowej 75 (czarnej), co by nie być aż tak stratnym.

Jezu toż to jakieś fatum xD
Poka Saba!

Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka

Jeśli zrobisz tak żeby jeździła i nie było stresu, że się coś wysra, to chętnie wypożyczę ;)

Jeśli zrobisz tak żeby jeździła i nie było stresu, że się coś wysra, to chętnie wypożyczę ;)

Motor chcę zrobić od początku tak jak powinienem - rozebrać, wymyć, wymienić co trzeba. Pod presją czasu, powiedzmy, poszedłem na skróty. Nie sprawdziłem czy podwykonawcy się przyłożyli i efekt jest jak widać ;-) Użyję przynajmniej wydechu który leży w sypialni pod ścianą :D

Jak coś potrzebujesz z v6 12v to mam jakby co , a ja poszukuje stabilizatora przedniego do 75 - jak coś masz to daj znać :)

[MENTION=22]Rafał[/MENTION] stabilizatorow innych niż wyścigowe nie mam i niestety obydwa na samochodach. Przydałyby mi się zawory ssące bo trochę mi ich ubyło ostatnimi czasy :D

No, tylko patrząc po zainteresowaniu (aktywnym, nie pisanym) w tematem jazd na największym krajowym forum Alfy to... moooże po latach ITD ewoluować będzie w coś rodzaju Miata Challenge ? , czy zlotów Seata z 4-nano - kilka torów, część treningowa i czasówki. Ale tak realnie to nic z tego nie będzie, bo to Alfy Romeo. Alfy wolą się stroić w naklejki, bodykity , gleby i inne hydrografiki.

A o Alfa Romeo Challenge slyszal ?

Te samochody mają po ~30 lat. Nie ma do nich nowych gratów, są zużyte. Nie ma ludzi którzy chcieliby je serwisować na normalnym poziomie za normalną kasę. Przy intensywnej eksploatacji wszystko wychodzi.

https://www.alfashop.co.uk/parts-shop

http://www.alfaromeochallenge.eu

fajne robicie rzeczy, macie piekne Alfy ale mam wrazenie, ze sie biczujecie.

- - - Updated - - -

A tak z innej beczki pomijajac to, ze sie biczujecie to pieknie jest zobaczyc na torze Alfy z roznych epok walczace miedzy soba :)

- - - Updated - - -

https://www.alfashop.co.uk/parts-shop

fajne robicie rzeczy, macie piekne Alfy ale mam wrazenie, ze sie biczujecie.

Myślałem, że podajesz receptę na serwisowanie starocia a tu dupa ;-) z części silnikowych mają AŻ korek miski oleju jeśli dobrze patrzę. Jest wiele innych i lepszych źródeł klamotów. Nie pozostaje jednak nic innego niż to, co napisałem w cytowanym fragmencie powyżej.

Park masz... *ekhu* nieruchomości ;-)
134.jpg

jeśli do końca tygodnia nie uruchomię z powodzeniem maszynowni w czarnej 75, na ITD pojadę skodą :D

Sprzedaj pół tego złomu bo w życiu nic nie skończysz.

Amortyzatory
Powrót