• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

330mm Brembo Alfa 156

Mam problem u siebie z montażem dużych Brembo. Mam poszerzone zaciski od 166 i tarcze 330x32.

Oddałem to do mechanika i mi powiedział, że po przymiarce nie pasuje, bo klocek za bardzo wystaje z tarczy, jak na zdjęciu.

Wie ktoś, czy to problem ze złymi klockami, czy może adaptery są złe?

SAVE_20170813_150340.jpg

Złe adaptery, zacisk powinien być bliżej piasty. No zdjęciu widać po prawej i lewej ile jeszcze zacisk trzeba przybliżyć do tarczy. Jej brzeg powinien prawie dotykać wnętrza zacisku a klocki milimetr chwać się "pod" tarczę.

Złe adaptery, zacisk powinien być bliżej piasty. No zdjęciu widać po prawej i lewej ile jeszcze zacisk trzeba przybliżyć do tarczy. Jej brzeg powinien prawie dotykać wnętrza zacisku a klocki milimetr chwać się "pod" tarczę.

Byłem przymierzyć na sucho zacisk na tarczy i wygląda na to, że adaptery są dobre. Przy maksymalnym dociśnięciu zacisku do tarczy (brzegi dotykają tarczy) klocki nadal delikatnie wystają. Bardziej mi to wygląda na to, że albo powinien być inny klocek, albo zaciski są złe i mimo tego, że są poszerzone to nie wejdą na tarcze 330x32.

IMG_20170813_161727.jpgIMG_20170813_161732.jpgIMG_20170813_161756.jpgIMG_20170813_162100.jpgIMG_20170813_162147.jpg

i wygląda na to, że adaptery są dobre.

Nie mogą być dobre, a dlatego że ktoś nie wziął pod uwagę tarczy 330mm, takich w 166 nigdy nie było. Tylko 310mm (3.2 nie liczę bo tam zacisk ma inne mocowanie).
Pozostaje albo tak jeździć (rant klocka będzie się obłamywał, ale nie będziesz widział rantu i zużycia tarczy) albo pod szlifowanie wnętrza zacisku i nowe adaptery, lub tarcze 310/28 z nawierconymi-rozwierconymi otworami (usunięty spacer z zacisku).

Ostatnia edycja:
Byłem przymierzyć na sucho zacisk na tarczy i wygląda na to, że adaptery są dobre. Przy maksymalnym dociśnięciu zacisku do tarczy (brzegi dotykają tarczy) klocki nadal delikatnie wystają. Bardziej mi to wygląda na to, że albo powinien być inny klocek, albo zaciski są złe i mimo tego, że są poszerzone to nie wejdą na tarcze 330x32.

its normal.
1-2mm didnt do anything bad.

Ja mam 330/32 mm z klockami ze 166 dla tarcz 310mm. Po zewnętrznej stronie pasują praktycznie idealnie a od środka brakuje około 2mm klocka. U Ciebie jest źle. Prawdopodobnie adapter masz zły, bo klocek ze 166 pasuje elegancko do tarczy 330mm.

Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka

Odgrzebie trochę temat, będę niedługo zakładał duże Brembo do 147 1.9 JTDM 16V czy seryjna pompa hamulcowa da radę przy tym zestawie? Czy trzeba wymienić na tą od GTA?

Podepnę się pod temat - szukam adapterów jednoczęściowych pod Brembo 330x32 w miejsce standardowych hamulców w GT. Ma ktoś namiar na firmę/osobę która je może zrobić/sprzedać?

Wysłane z mojego ASUS_X008D przy użyciu Tapatalka

Mam kilka kompletow adapterow do 147 156 GT. Zestaw z poszerzeniem do zacisku Brembo z Alfy 166. Obsluguje tarcze 330x32.
392.jpg

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Panowie, a pytanie odnośnie swapa brembo z alfy do fiata cromy, czy ktoś z was może ogarniał taki temat?Wiem ze forum alfy, ale chodzi mi po glowie taki swap.

Panowie, a pytanie odnośnie swapa brembo z alfy do fiata cromy, czy ktoś z was może ogarniał taki temat?Wiem ze forum alfy, ale chodzi mi po glowie taki swap.

Do cromy siadają zaciski od vectry GTS są dwa rodzaje pod tarcze 345 i 315mm, miałem założone te mniejsze, ale była juz ogromna róznica w hamowaniu.

przebrnąłem przez 38 stron tematu i nie do końca znalazłem odpowiedź na moje pytanie.

Pacjentem jest 147 1.6TS, wersja z tarczami wentylowanymi.
I teraz tak, znalazłem zaciski, numer katalogowy 20.8068.00 a więc od GTA 3.2 330x32
Czy do przeszczepu wystarczą tylko odpowiednie adaptery? Ktoś wspominał o tym, że standardowa piasta 147 nie pozwala na użycie adapterów i zacisków Brembo. Czy to prawda?

Czemu ktoś zawsze musi od razu kwestionować :P auto przechodzi właśnie "modernizację", której ostatnim etapem będzie swap silnika, aktualnie jest czas na upgrade hamulców.

PS: uprzedzając kolejne pytania - tak, felgi letnie i zimowe mam odpowiednie, 17" telefony z GTV i 17" telefony z GTA, więc takie hamulce powinny wejść.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót