330mm Brembo Alfa 156

Teddy84

Super Moderator
Członek ekipy
Auto
156 2.0 Turbo/Giulietta 1.4TCT MY'16
Jak wiemy zaciski pod tarcze 330x32 mm z GTA tzw."duże" Brembo są stosunkowo ciężko dostępne. Ja postanowiłem ten temat trochę inaczej obejść i zakupiłem zaciski pod tarcze 330x28mm z alfy 159/Brera/Spider których jest sporo na allegro a i można upolować je w rozsądnych cenach. Z pomocą przeszedł wkoncu Ital-Performance który ma już doświadczenie w wykonywaniu takich adapterów i odpowiedział mi że bez problemu takie adaptery dorobi. Zbieram się w przyszłym tygodniu do wysłania im gratów na przymiarki i stąd moje pytanie do was. Ktoś byłby chętny na zestaw adapterów do swojej 156. Pytam narazie o zainteresowanie bo można było by zrobić z tego jakieś grupowe zamówienie i spróbować trochę cenę po negocjować.
255.jpg

to adaptery do 156 pod 330mm brembo z GTA

Ja postanowiłem ten temat trochę inaczej obejść i zakupiłem zaciski pod tarcze 330x28mm z alfy 159/Brera/Spider których jest sporo na allegro a i można upolować je w rozsądnych cenach.

Będziesz je poszerzał by zmieściły tarcze 32mm czy przewiercał dodatkowe otwory w tarczy 330mm ze 159?

Dorobie otwory 5x98 i tarcze ze 159 które są łatwiej dostępne ( i tańsze ) od tych z GTA

Jaki mniej więcej będzie koszt całkowity - tarcze, klocki, zaciski, adaptery? Dorzucić pewnie do tego trzeba będzie jeszcze przewody i nowy płyn. No i na zimę 17" ;).

Myślę ze chętni by się znaleźli, ale najlepiej jak zrobisz u siebie, napiszesz co i jak w tym koszta + fotki i można wtedy myśleć. Pomysł nie głupi, ale dla mnie same adaptery to ryzyko nie mówiąc o dodatkowych otworach.

Przemysł tą firmę z Torunia, ma nieprzychylne opinie nt właśnie dorabianych adapterow odnośnie wykonania i oczekiwania na zrealizowanie zamówienia.
Jeden jak wysłał, to przez 3mce nic nie zrobili i jeszcze był kłopot przez następny miesiąc by je odzyskać, nie zrobione , a Omen by ich spalił za wykonanie.

Adaptery mniej więcej 500zł nowe tarcze 200zł/szt klocki 255zł/kpl płyn 60-70zł (np ebc racing) przewody w oplocie 300zł(kpl 4 szt) Co daje nam miłą sumkę ale nikt nie twierdził że łatwo będzie. Co do dodatkowych otworów na tarczy nie sadze zeby to miało jakiekolwiek znaczenie orginalna tarcza z 159 ma 10 otworów nawiercone, co zmieni fakt że na tarczy np TRW gdzie jest tylko 5 otworów 5x110 dowierce swoich 5x98??? Pozostaje twardość adaptera - na takich adapterach jeżdzi całkiem sporo aut w polsce i wszystko jest w porządku oczywiście chodzą słuchy o pękniętych adapterach ale cieżko coś konkretnego o tych pęknietych napisać
Przemysł tą firmę z Torunia, ma nieprzychylne opinie nt właśnie dorabianych adapterow odnośnie wykonania i oczekiwania na zrealizowanie zamówienia.
Jeden jak wysłał, to przez 3mce nic nie zrobili i jeszcze był kłopot przez następny miesiąc by je odzyskać, nie zrobione , a Omen by ich spalił za wykonanie.
Czytałem te różne opinie i mam odmienne zdanie

Ostatnia edycja:
a ja też chyba nie długo będę miał takie adaptery ;)))

czytając ten temat nie wiem czy mam się śmiać czy płakać??

co do wiercenia otworów w tarczach od 159.. życie Ci nie miłe ?

tarcze do GTA trudno dostępne ? z niczym takim się jeszcze nie spotkałem a i ceny są takie same jak na tarcze od 159 więc nie wiem skąd masz takie informacje.

Ostatnia edycja:
a ja też chyba nie długo będę miał takie adaptery ;)))

czytając ten temat nie wiem czy mam się śmiać czy płakać??

co do wiercenia otworów w tarczach od 159.. życie Ci nie miłe ?

tarcze do GTA trudno dostępne ? z niczym takim się jeszcze nie spotkałem a i ceny są takie same jak na tarcze od 159 więc nie wiem skąd masz takie informacje.

Omen czym wg Ciebie różnią się otwory wykonane w fabryce a te wykonane przez tokarza??
2985806385

3025973021

Zdjęcia z allegro obie to tarcze do 159 jedna mają 10 otworów drugie 5. Nie rozumiem proszę wytłumacz ??
Co do ceny to faktycznie aż tak znacząco się nie różnią no ale dostępnością już gorzej, patrze w paru największych hurtowaniach to 330 z GTA nie dostępna z półki wszystko pod zamówienie . 330 do 159 dostępna z półki.

widzę, że na forum zapanowała moda na zaciski brembo :)
Ale żeby zaciski 159 2,4 były w przystępnych cenach?
Popatrzcie na zaciski brembo do 166 - tutaj można mówić o przystępności cen...
Tedy, ale średnica i grubość tarczy to jeszcze nie wszystko. Są jeszcze inne parametry, które mogą spowodować, że takiej tarczy nie da się poprawnie zamontować na piastę.
Sprawdzałeś te wymiary?
Pozdrawiam.
- Rafał

Ostatnia edycja:
Tym, że po obróboce cieplnej i mechanicznej wykonanej przez producenta Ty dokonujesz kolejnej co nie dobrze wpływa na materiał w którego jest wykonywana tarcza.
Druga sprawa zauważ, że nie wszystkie tarcze od 159 mają 10 otworów.
Duże Brembo od 159 nie wejdzie Ci w 16 calową felgę na 305/310mm tarczę.
Klocki nie różnią się wielkością.

Więc po sobie stwarzać aż tyle problemów ? Sory ale na tarczy wierconej przez jakiegoś tam tokarza bałbym się wjechać na tor i upalać hamulce na 150% możliwości.

Drift-r w 166 to ten sam zacisk można go stosować od 305 po 330mm.

w 159 to są 2 różne zaciski z tego co mi wiadomo. I te pod 330mm są praktycznie nie dostępne.

Ostatnia edycja:
Np to zobaczymy co zaproponuje Omen, a co zaproponuje Teddy :)

Np to zobaczymy co zaproponuje Omen, a co zaproponuje Teddy :)
Żeby nie było ja tylko zaproponowałem podłączenie się do tematu. Przemyśle co mi tu koledzy wpisaliście i jak skończę to pokaże efekt, a chętni zdecydują sami.
Fakt jest jeden - zaciski już mam , co do jazdy na 16" zdaje sobie sprawę że to nie możliwe i to akurat problemu mi nie stwarza.
Kolejny fakt jest taki że nie wiele firm zechciało w normalnym terminie mi pomóc a nie chciałbym z 2 strony mieć rozkręconego auta na podnośniku w nieskończoność-trzeba wkońcu wykończyć listę gratów do zakupienia i zacząć do kupy składać ten projekt a nie ciągle w nim coś zmieniać (i tak już dawno zszedłem z obranej ścieżki).

Ostatnia edycja:
ja tam nic nie proponuje tylko dla mnie to bezsens.
Oficjalnie wam napiszę, że gotowy KIT oparty na zacisku od 166 pomalowany na wybrany kolor z wybranym napisem wraz z tarczami Brembo 330mm i klockami ATE/TRW lub Bosch + adaptery to ok 2100zł z gratisowym montażem u Nas.
Taki sam zestaw oparty na dużym zacisku od 159 będzie jakieś 300-500zł droższy bo zaciski są w zupełnie innych cenach.
Zacisk od 166 jest troszkę może i mniejszy ale jest 2 częściowy więc łatwiej go czyścić, wymieniać tłoki czy uszczelniacze. Istnieje możliwość poszerzenia zacisku pod tarcze od GTA330mm a cena jest znacznie lepsza niż tych dużych brembo od 159/Brery.

A dostępność u Nas to aktualnie kwestia tego kiedy wpływa zaliczka, wtedy od razu malują sie zaciski a resztę mamy gotową na miejscu.

Ostatnia edycja:
ja tam nic nie proponuje tylko dla mnie to bezsens.
Oficjalnie wam napiszę, że gotowy KIT oparty na zacisku od 166 pomalowany na wybrany kolor z wybranym napisem wraz z tarczami Brembo 330mm i klockami ATE/TRW lub Bosch + adaptery to ok 2000zł z gratisowym montażem u Nas.
Taki sam zestaw oparty na dużym zacisku od 159 będzie jakieś 300-500zł droższy bo zaciski są w zupełnie innych cenach.
Zacisk od 166 jest troszkę może i mniejszy ale jest 2 częściowy więc łatwiej go czyścić, wymieniać tłoki czy uszczelniacze. Istnieje możliwość poszerzenia zacisku pod tarcze od GTA330mm a cena jest znacznie lepsza niż tych dużych brembo od 159/Brery.

A dostępność u Nas to aktualnie kwestia tego kiedy wpływa zaliczka, wtedy od razu malują sie zaciski a resztę mamy gotową na miejscu.
Szkoda że nie pisałeś o tym jak korespondowałem z Tobą w sprawie adapterów. Może już zdążyłbym się pozbyć zacisków i zamówić zestaw u Ciebie - co w gruncie rzeczy też jeszcze na tym etapie nie jest głupie biorąc pod uwagę że całkiem okazyjnie zakupiłem swoje.

Amortyzatory
Powrót