Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
a realnie hamuje niewiele lepiej od286
dlatego ja sie powoli zastanawiam nad zmiana na brembo czy skorka warta wyprawki w aucie ktore obecnie ma 210 a bedzie mialo max 23x i od wielkiego dzwonu psik psik, skoro z tylu mam 276 a z przodu seria jest i nie hamuje to jakos zle...to poprostu czy nie lepiej pobawic sie w jakies nowe ate pd albo poprostu brembo ale zwykle 305 zapodac zeby masa tarczy nie była taka straszna
Trudne pytanie, bo skoro zwiększasz średnicę tarczy o 25 mm to odprowadzanie ciepła jest większe, tym samym masz większy margines czyli tak w teorii.I jeszcze jedno: między 305 a 330 jest bardzo duża różnica w sile hamowania?
Odgrzebię temat, bo po przeczytaniu całości jedno jest dla mnie niejasne:
Czy zacisk od 166, do którego wrzuciłbym 305x28 od GTA zmieści się w felgę 16 z dystansem? Wiem, że można użyć zacisków od GTA, ale to prawie nie do dostania i wiem, że można wpakować zaciski od MiTo lub Punto, ale zależałoby mi na czterotłoku. I jeszcze jedno: między 305 a 330 jest bardzo duża różnica w sile hamowania?
Nie wiem czemu mi się wydawało, że te do MiTo to dwutłoki.
Okej, to rzeczywiście telefony pewnie nie zmieszczą takiego zacisku i na pewno trzeba będzie dystans wpierniczyć. Wiadomo, że najfajniej byłoby 330x32, ale to już koniecznie dwa komplety 17", bo telefony to i na średnicę tego nie ogarną ;D
Oczywiście, zdaję sobie sprawę, że taki upgrade ma sens np przy trackday'ach, czy innej ostrej jeździe, bo fading się przesunie daleko daleko. W końcu seryjna tarcza ma troszkę śmieszne 22mm grubości i tu będzie największa różnica.
Ale z drugiej strony.. Jeżeli by wziąć czystą fizykę, to średnica tarczy + mniejsze tłoczki--> oddalone bardziej od półosi, dają o wiele większe ramię siły. Czyli moment hamujący będzie mimo wszystko większy.
Wiadomo, że opona ma tu dużo do powiedzenia, ale na letnich na standardowym zestawie hamulców praktycznie nie da się zerwać jej przyczepności, czyli prawdopodobnie jest tu jeszcze miejsce na zwiększenie momentu hamującego.
Ogólnie to do jazdy po mieście, czy krajowych drogach standardy są spoko, ale jak już leci sobie człowiek spokojnie autostradą te 150 i nagle jakiś Sejak wylatuje na lewy pas.. Każdy chyba to zna.
Tak, czy inaczej, raczej się na swap zdecyduję. Nie chcę robić budżetowo.
Zaciski czyszczę kompleksowo co pół roku, także raczej problemu nie będę miał z zaniedbaniem.
Mam pytanie, be pewnie niejedne tarcze przegoniliście: EBC cięte to jest dobry wybór do DSperformance? Zależy mi na tym, żeby zestawu nie trzeba było rozgrzewać, tylko żeby hamował od początku. Z tego co widziałem, to komplet takich tarcz można za 800 dostać. Do tego płyn Motul RBF 600? Teraz mam zwykły Brembo z gładkimi tarczami i klockami Zimmermann.
Ja mam założone gładkie Brembo 330x32 i jest to ostatnia tarcza jaką polecę. Tarcza mi się pokrzywiła na pierwszym okrążeniu na Nordzie. Jak się schłodzi to jest w miarę ok ale jak złapie temperaturę to jest dramat. Świadczy to tylko o jakości materiału. Zdecydowanie lepiej wspominam ATE i TRW. Jak Brembo to tylko coś powyżej serii Standard. Kuzyn ostrzegał mnie przed tymi tarczami ale stwierdziłem, że Brembo to raczej dobra marka. Jakże się pomyliłem. Seria standard jest tylko brandowana przez Brembo i nic po za tym. Niestety serii Max nie ma w tym rozmiarze.
Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka