• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Projekt 20VT

Teddy ,mechanizm lewarka możesz kupić od Seicento chyba 900 i jest identyczny jak w 20VT ,a koszutje na allegro jakieś grosze .........warto kupić nowy , bo później wymiana tego jest trochę nieprzyjemna ,bo można to zrobić tylko od spodu ,odkręcając tłumiki i blachę osłonową ........

www.emp-turbo.pl

Teddy ,mechanizm lewarka możesz kupić od Seicento chyba 900 i jest identyczny jak w 20VT ,a koszutje na allegro jakieś grosze .........warto kupić nowy , bo później wymiana tego jest trochę nieprzyjemna ,bo można to zrobić tylko od spodu ,odkręcając tłumiki i blachę osłonową ........

www.emp-turbo.pl
Wiem - moj był wymieniany całkiem niedawno przy okazji zakładania gały z GT więc nie było sensu.

kioedy auto wyjedzie na doge bo chetnie bym porownal ja ze swoja ? :)

kioedy auto wyjedzie na doge bo chetnie bym porownal ja ze swoja ? :)
Sądzę że stage 1(nie wiem czy będzie stage 2 :) ) objedziesz bez najmniejszego problemu mój plan zakłada zdrową serie plus coś z hybrydy FMIC i Ecumastera wiec minimum 220km a co się uda ugrać to się okaże pewnie końcem sezonu letniego :) jak dobrze pamietam to u Ciebie 300koni i 400 niuta, do tego TS spor lżejszy mimo dodatkowego osprzętu a 20VT to już całkiem spory bydlaczek.
Przy okazji mały update tego co się dzieje:
Praca zawodowa jak zwykle krzyżuję mi plany i nie idzie mi tak jak to zakładałem, a i tak poświecam temu każdą wolną chwile. Wszystko już odwszone , odmalowane i powoli składam do kupy. Dla zainteresowanych różnica w łapach skrzyni biegów:
111.jpg

Po lewej potrzebna łapa 2.4JTD 10V po prawej dla porównania 20VT
112.jpg

I tak samo tylna łapa j.w po lewej 2.4JTD 10V. Łapę od strony rozrządu zostawiam, delikatnie tylko zmodyfikuję poduszkę z 20VT, pasuję z 2.4JTD ale trzeba było by cały osprzęt przemieścić na wzór tego z JTD.
Wykończona pokrywa zaworów
113.jpg

Złożona głowica nowe uszczelniacze docieranie etc.
114.jpg

Kolektor ssacy + listwa paliwowa + wtryski : przed czyszczeniem
115.jpg

116.jpg

Po czyszczeniu i malowaniu:
117.jpg

Stare pierścienie ich wymiana to była trafna decyzją w mocno średnim stanie już były:
118.jpg

i nówki
119.jpg

Wał korbowy dostał komplet nowych panewek
Stare korbowodowe miały już swoje lata świetności za sobą, wał pomierzony - prosty i nie szlifowany panewki nadal nominał.
120.jpg

121.jpg

122.jpg

A każda część nową uszczelkę: Tu akurat mały fragment kolekcji , uszczelka pompy oleju.
123.jpg

Ostatnia edycja:
no u mnie teraz okolo 350KM. Jak juz wsadzasz taki silnik to gwarantuje ci, ze bedzie stage 2. pierwszy szybko ci sie znudzi no i poza tym szkoda aby twoja praca sie zmarnowala ;) najlepiej jakbys odrazu zaladowal jakis wiekszy fmic (ja mam u siebie teraz 600x200x76mm i styka na jeszcze wiecej) wydech zrobic 3"DP + reszta 2.5". Potem jak bedziesz chcial wiecej to wstawisz tylko wieksze turbo i wtryski i bedzie dobrze :)

Narazie Fmic wpadł 550x140x65 z FMIC.PL wpadł/ wpadnie w zasadzie bo jeszcze w pudle czeka sobie grzecznie http://fmic.pl/product.php?id_product=197
Co do kolejnych stadium tego tworu to pewnie bedzie tak jak mówisz :) sposobów na moc z 20VT jest "pińcet" różnych więc może dojdzie do czegoś z czasem :)

takie dokladnie coolerek mialem na poczatku i troche ciezki motyw byl. okazal sie totalnie za maly nawet na 250 KM temperatury w dolocie bardzo szybko rosly wiec padla szybka decyzja na wsadzenie czegos wiekszego. roznica 120 zł (http://www.fmic.pl/intercoolery/89-intercooler-550x180x65mm.html) a masz zapas pewnie do 450KM. temperatury nie przekraczaja temperatury powietrza na dworze. zeby wszedl to odcielismy od dolu 10cm ;)

takie dokladnie coolerek mialem na poczatku i troche ciezki motyw byl. okazal sie totalnie za maly nawet na 250 KM temperatury w dolocie bardzo szybko rosly wiec padla szybka decyzja na wsadzenie czegos wiekszego. roznica 120 zł (http://www.fmic.pl/intercoolery/89-intercooler-550x180x65mm.html) a masz zapas pewnie do 450KM. temperatury nie przekraczaja temperatury powietrza na dworze. zeby wszedl to odcielismy od dolu 10cm ;)
Jest gdzieś update z tymi poprawkami :) ?? Na racingforum trochę nie aktualny już wpis.

nikt tam nic nie uzupelnial bo nikomu sie nie chcialo :) od tamtego czasu mnostwo rzeczy sie zmienilo :) B6+ eibachy pro kit, stabilizatory od gta. wiekszy wydech zrobiony z 2 tlumikami, troche dolotu sie przerobilo, nowy stelarz pod wentylator z nierdzewki z nowym wentylatorem spal, regulator cisnienia paliwa, poduszka silnika z poliuretanu, troche gmeralem przy turbo(porting itp), ogo;lnie ciagle cos sie dzieje :) to jest poprostu nie konczaca sie powiesc.

nikt tam nic nie uzupelnial bo nikomu sie nie chcialo :) od tamtego czasu mnostwo rzeczy sie zmienilo :) B6+ eibachy pro kit, stabilizatory od gta. wiekszy wydech zrobiony z 2 tlumikami, troche dolotu sie przerobilo, nowy stelarz pod wentylator z nierdzewki z nowym wentylatorem spal, regulator cisnienia paliwa, poduszka silnika z poliuretanu, troche gmeralem przy turbo(porting itp), ogo;lnie ciagle cos sie dzieje :) to jest poprostu nie konczaca sie powiesc.

Jak upchałes tak duży IC w 156?
Pewnie nie masz klimy, dobrze zgaduję?

zgadza sie;) mi tam klima nie jest do zycia potrzebna :) ale dosc o moim aucie bo Teddy84 robi tu kawal dobrej roboty ;)

Respect ! Teddy84 Kawał dobrej robty.Kiedyś będziemy musieli przetestować twoje 156 z moją GTV. Temat 20VT w mojej GTV in progres :) Czekam na dawce :D Te pięc garów nie dość ze pięknie targa budą to jeszcze pała rośnie od samegoo dźwięku LOL.

Ostatnia edycja:
Kolejny dzień walki ;) - dziś zakończony montaż silnika już wszystko wróciło na swoje miejsce, żałuje jedynie że węże wodne i od odmy zostały stare bo psują trochę obraz całości nooo ale może jeszcze kiedyś się za to zabiorę.
224.jpg

225.jpg

226.jpg

227.jpg

228.jpg

Dekiel zostawiłem tak żeby zobaczyć jak by się prezentował w takiej odsłonie ale nie podoba mi się i będzie czarny również VHT Wrinkle

229.jpg

230.jpg

Osłona rozrządu trochę odstaję albo znajdę inną w lepszym stanie albo popracuję nad tą żeby równiej przylegała

WoW ładnie !
Poważnie jak masz na zewnątrz to dawaj wszystko nowe co się da - później trochę mało miejsca jest ;D

Pozdrawiam
balc3r

Mlody88 dzieki za pomoc przy ściąganiu zderzaka :) miałeś spy foto umieścić ale Cie ubiegnę :
277.jpg

alfa się rozebrała. Belka pod chłodnica nie wygląda zachwycająco muszę ją oczyścic i odmalować porządnie przed założeniem.
278.jpg

przymiarka silnika gdyby nie fakt że byłem sam na warsztacie to silnik już by wisiał nie dałem rady w pojedynkę niestety :( a nie chciałem takiego świeżo malowanego obtłuc szarpiąc się z nim w komorze :D

Mialem wrzucic i wrzucam:
Silnik juz ze skrzynia -

I Teddy walczacy ze sruba od pasa przedniego :

Takie amatorskie pytania:
Jak ożeniłeś przeniesienie napędu?? Bo rozumiem, że skrzynia z FC a zwrotnice z AR, tak?
Skoro to ma być daily car to jak ożeniłeś wiązkę (lub jak chcesz ożenić) FC z AR?? Chodzi mi o takie rzeczy jak chocby deska rozdzielcza, wszystkie kontrolki, prędkościomierz i obroty??
Sorki za prostote jak coś:P

Amortyzatory
Powrót