• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Projekt 20VT

No i fura bryka :) kolega wilkuw mówi że troche słabo jak na 20VT ale to wina hybrydy która bez strojenia trochę ni jak tam pasuje. Wstaje dopiero przy około 3700obr wiec mega późno. Dzis zrobione 50km z mega bananem na ustach :D dzwięk 5 cyl wykręca suty ( kolega wilkuw znowu mowi że to jeszce nic i namawia na wycięcie kata :D ) . Dotrzemy zmienimy oliwę i pojedziemy się gdzieś wystroić - może coś z tego wtedy będzie. Nakręcę w tygodniu jakiś filmik ja to lata:)

wstaje wczesniej ;) 3700 mnw jest pelen boost ;) woz jezdzi :) ale trzeba zrobic pare mykow zeby latal ;)

No i kolejne km połknięte dziś już prawie 200 łącznie i pare spostrzeżeń Walbro Gss340 mega głośna swiergoli mi w baku do tego stopnia że myslałem ze to jakaś rolka popiskuje (dzięki młody88 za pomoc w odkryciu). Fotki skończonego auta.
Generalnie jak dla mnie mocny festyn i nie podoba mi się ale zamiast poraz kolejny przerabiąć dolot odpuściłem i auto pierwsze km pokona tak jak jest, w planach jest zderzak GTA i zrobienie normalnie wyglądającego IC ale to za jakiś czas finansowo trzeba odetchnąć i za jakiś czas się do reszty przymierzyć. Zakupiłem już MBC i po okresie docierania zapinamy AFR w tyłek i spróbujemy jak to idzie z ręcznie ustawionym doładowaniem.
244.jpg

245.jpg

15 mm dystans ET33 felga 7,5" laczki 225/45 i ledwo ledwo się mieścimy w nadkolach
246.jpg

No to pozostała Ci jeszcze kosmetyka. Gratuluję projektu.
Z tym IC wygląda fajnie, ale podczas wyścigów na ćwiartkę, do codziennej eksploatacji faktycznie trzeba by to jakoś ogarnąć, ale skoro poradziłeś sobie ze SWAPem motoru, to myślę, że przy pracach estetycznych nie będzie problemu.
Jeszcze raz gratuluję i cieszę się, że się powiodło ;)
Pozdrawiam.
- Rafał

Mialem okazje sie dzis przejechac i powiem ze super chodzi :D pss pss :D

nieee no, GRATULACJE pełną gębą :)
efekt już na próbkach robi wrażenie, czekam na dłuższy filmik!

No i kolejne km połknięte dziś już prawie 200 łącznie i pare spostrzeżeń Walbro Gss340 mega głośna swiergoli mi w baku do tego stopnia że myslałem ze to jakaś rolka popiskuje (dzięki młody88 za pomoc w odkryciu). Fotki skończonego auta.
Generalnie jak dla mnie mocny festyn i nie podoba mi się ale zamiast poraz kolejny przerabiąć dolot odpuściłem i auto pierwsze km pokona tak jak jest, w planach jest zderzak GTA i zrobienie normalnie wyglądającego IC ale to za jakiś czas finansowo trzeba odetchnąć i za jakiś czas się do reszty przymierzyć. Zakupiłem już MBC i po okresie docierania zapinamy AFR w tyłek i spróbujemy jak to idzie z ręcznie ustawionym doładowaniem.

Za dużo z doładowaniem nie poszalejesz, z tego co pamiętam 1.2 czy max 1.3 komp obsłuży. Bardziej niż mbc polecam ci regulacje gruchy, nie zrobisz przez to dużego overboostu i będziesz mógł utrzymać spokojnie większe doładowanie bez reakcji kompa.

nie rozumiem co ma komp obsluzyc ? i czemu akurat 1,2 albo 1,3 ?

Komp nie ma tu nic do powiedzenia, trzeba sprawdzic na ile jest paliwa :) gwarantuje ze komp nie obuzy sie i na 2 bary :) o ile tylko turbo zechce tyle zadmuchac i bedzie paliwo :) , testowo zobaczymy jaki jest afr i jak woz zareaguje na doladowanie :) jesli szybko braknie paliwa to zapniemy inny soft, a docelowo itak woz trzeba bedzie oddac do kolegi merrora i niech to ogarnie docelowo i po ludzku ;)

Komp nie ma tu nic do powiedzenia, trzeba sprawdzic na ile jest paliwa :) gwarantuje ze komp nie obuzy sie i na 2 bary :) o ile tylko turbo zechce tyle zadmuchac i bedzie paliwo :) , testowo zobaczymy jaki jest afr i jak woz zareaguje na doladowanie :) jesli szybko braknie paliwa to zapniemy inny soft, a docelowo itak woz trzeba bedzie oddac do kolegi merrora i niech to ogarnie docelowo i po ludzku ;)

Autko jest uruchomione na sterowniku z FC ?

Autko jest uruchomione na sterowniku z FC ?
Tak wiązka silnikowa wraz z ECU i przekażnikami pompy paliwa wtrysków z FC połączona z reszta od 156 wyszło całkiem zgrabnie wszystko zagrało łacznie z obrotomierzem (przekłamuje napewno tyle nie sprawdziłem jeszcze o ile :D). Wentylatory przeniesione z wiązką z FC i podłączone pod Alfowe przekaźniki. Czujnik temp wody też zadziałał jak fabryczny. Immo przeniesione do nowych kluczyków jedyne co wyleciało to fabryczny alarm na którego to nie miałem pomysłu a przy okazji wpadły scyzoryki i wkońcu mam komplet kluczy a nie jeden w stanie agonalnym.

Ostatnia edycja:

Jeśli nie ma dodatkowego kompa to będzie problem. W tym silniku doładowanie liczone jest z przepływu po maf, jak dasz doładowanie powyżej wartości granicznej to automatycznie odetnie ci paliwo. Dlatego pisze o tym gdyż przerabiałem ten temat, aczkolwiek jest na to sposób bez dokładnia świnki.

nie ma tam zadnej granicznej wartosci ladowalem luzem 1,5 bara no prawie pod 1,6 znam wozy ktore ludzie rozkrecali na 1,7 :) ten woz nei ma diagnostyki rozbudowanej i nie scina (zapala checka) bo laduje za malo albo za duzo ;)

nie ma tam zadnej granicznej wartosci ladowalem luzem 1,5 bara no prawie pod 1,6 znam wozy ktore ludzie rozkrecali na 1,7 :) ten woz nei ma diagnostyki rozbudowanej i nie scina (zapala checka) bo laduje za malo albo za duzo ;)

U mnie przy przekroczeniu 1.2 był problem bo odcinało paliwo. i na pewno było to z powodu przepływu bo modyfikując sygnał z przepływki wszystko szło jak trzeba.

byle jaki novitec wrzucony w fabryczne 20vt lata na 1,4-1,5 bara , w seri tez nie spotkalem sie z tym problemem, a znam kilka 20vt latajacych na mbc, ale... teddy dotrze to zdamy relacje ;)

byle jaki novitec wrzucony w fabryczne 20vt lata na 1,4-1,5 bara , w seri tez nie spotkalem sie z tym problemem, a znam kilka 20vt latajacych na mbc, ale... teddy dotrze to zdamy relacje ;)

Mam nadzieje że wam się uda sporo dmuchnąć :) Ten silnik jest mega podatny na modyfikacje.

czy sie uda.... to nie pytanie :) , kwestia ile teddy odlozy kasy na wtryski i sprzeglo :D ale ... widze radosc z wozu jest :) wiec mysle ze namowie go na maly bonusowy wydatek ;) ale powoli :) narazie w porowaniu do ts-a juz jest niebo a ziemia :)

czy sie uda.... to nie pytanie :) , kwestia ile teddy odlozy kasy na wtryski i sprzeglo :D ale ... widze radosc z wozu jest :) wiec mysle ze namowie go na maly bonusowy wydatek ;) ale powoli :) narazie w porowaniu do ts-a juz jest niebo a ziemia :)
Pewnie będzie jak ze wszystkim pewnego razu wyczaimy coś na forum albo allegro i odruchowo kliknie się kup teraz :) i coś się zacznie dziać. Narazie uczę się wozu 500km za mną już sobie trochę popuszczam ;) ale pełnym gazem jeździć będę za jeszcze jakiś czas. Niestety Legnica uczy cierpliwości za kółkiem, ;/ przywaliłem wczoraj DP o glebę ;/ na szczęście delikatnie ale i tak zagiąłem rurę ;/. Pierwsze do zakupu kwalifikuje się zawias moje Koni jest do 4 cyl silnika i niestety te parę kg nadwagi na przedniej osi spowodowało że auto teraz leży na glebie ,wszystkie studzienki garby na mieście moje ;/.

- - - Updated - - -

Do auta dziś jeszcze wpadły błyskotki:

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Laminat plastikowy wygrawerowany laserowo :) prototyp wycięty z kartonu poczym zeskanowany wrzucony do AutoCAD'A obrysowany i uzupełniony o logo alfy jeszcze nie dopasowny w 100% bo będę podłączał czujnik temp oleju :)

Ostatnia edycja:
U mnie przy przekroczeniu 1.2 był problem bo odcinało paliwo. i na pewno było to z powodu przepływu bo modyfikując sygnał z przepływki wszystko szło jak trzeba.

a ty masz wogle 20vt r5 turbo benzyne z fiata coupe ?

zapielismy mbc, niestety nie dane nam bylo dzis sie pobawic..kabelek usb->com nas oszukal :) mimo to przy regulacji mbc co by do jutra wozem mozna bylo jezdzic zanotwalismy 1,75 , potem 1,5 potem 0.5 :) i teddy wrocil do domu :) ecu ani sie zajaknelo :)

dodam tez :) ze przy wejsciu w 1,7 mina teddego mowila "kupuje wtryski i robie strojenie" :)

Amortyzatory
Powrót