• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[156] Projekt 20VT

Ja mam pytanko do kolegi odnośnie hamulców bo również stawiałem wcześniej na Brembo 330 z 159 bo są stosunkowo tanie.. a jak kolega zamierza lub rozwiązał problem braku pasujących tarcz do tego zacisku do 156?

Opcje które ja widziałem
1. Każdy komplet tarcz u tokarza wiercić, robić dodatkowy rozstaw otworów na 5x98
2. Kupować tarcze od 156 GTA i toczyć je od razu o 4mm (po 2mm na stronę) żeby pasowały do zacisku od 159
3. Przerobić zacisk pod tarczę od 156 GTA czyli poszerzyć wewnątrz o 4mm (2mm na stronę) ..

Wkońcu odpuściłem bo kazda opcji byłaby męcząca w eksploatacji.. a opcja 3 u każdego kogo pytałem bez sensu i trudna do wykonania..
Odpowiedz znajduję się u mnie w podpisie ja nie muszę biegać do tokarza tylko ide do garażu odpalam tokarkę frezarkę i co mi tam jeszcze będzie potrzebne. Narazie idę w stronę tarcz z 159 i ich przerabiania zobacze co mi końcowo wykonawca adapterów doradzi(akurat na to dzieło zdecydowanie brak mi umiejętności), napewno podzielę się informacjami jak już na coś padnie końcowo

No to z tych wyjść najsensowniej ;D choć mimo to kłopotliwe.. ale trzymam kciuki za finał projektu ;)

Ja mam pytanko do kolegi odnośnie hamulców bo również stawiałem wcześniej na Brembo 330 z 159 bo są stosunkowo tanie.. a jak kolega zamierza lub rozwiązał problem braku pasujących tarcz do tego zacisku do 156?

Opcje które ja widziałem
1. Każdy komplet tarcz u tokarza wiercić, robić dodatkowy rozstaw otworów na 5x98
2. Kupować tarcze od 156 GTA i toczyć je od razu o 4mm (po 2mm na stronę) żeby pasowały do zacisku od 159
3. Przerobić zacisk pod tarczę od 156 GTA czyli poszerzyć wewnątrz o 4mm (2mm na stronę) ..

Wkońcu odpuściłem bo kazda opcji byłaby męcząca w eksploatacji.. a opcja 3 u każdego kogo pytałem bez sensu i trudna do wykonania..
opcja 3 jest najtańsza, najbezpieczniejsza i najprostsza.

Najbezpieczniejsza?
Jak wygląda takie przerabianie, i dlaczego by nie zastosować zacisku przystosowanego do tarczy z GTA?

opcja 3 jest najtańsza, najbezpieczniejsza i najprostsza.

http://www.aukcjoner.pl/gallery/010527584-4.html#I4

Czy ja wiem.. ten zacisk jest jednoczęściowy.. więc żeby zyskać te 2mm na stronę trzeba by jakimś dremelem szlifować wnętrze zacisku.. i powiedzmy ok że dojdziesz do momentu że tarcza wchodzi to co wtedy z klockiem? będzie wadził o tarczę.. więc dalsza rzeźba żeby klocek odsunąć lub klocek ścierać na dzień dobry od kupna.. a jeśli się okaże że nie da się zdjąć materiału dość żeb klocek odsunąć bo zagrozi to już integralności zacisku, albo rozszczelnisz kanał na płyn wewnątrz ? Dlatego każdy zakład mi powiedział zebym sobie odpuścił i pomogli w jednym upolować zaciski z GTA..

Tylko masz zasadniczy problem ze zrozumieniem jednego - oddajesz to firmie, to weźmie ona odpowiedzialność za wysadzenie motoru, to raz, a dwa, wiedzą jak to funkcjonuje. A nie jest to kwestia myślenia, tylko wiedzy. I to bardzo dużej.

Nie przesadzal bym z tym braniem odpowiedzialnosci przez firmy ;)

Jak zacznie ograniczać to wkłada się SA, nie det. Potrafią turbo cieniasy jeździć na fabrycznych kompach, punto turbo na fabrycznych kompach, 20vt też, i jakoś nikt nie narzeka. Jak kończy się zakres przepływki to wrzuca się większą, jak nie masz pojęcia jak to zrobić to jest to znak, że nie powinieneś zajmować się tuningiem. A już na pewno nie elektronicznym.

Kolega zajmuje sie tuningiem zawodowo ? Osobiscie znam 1 osobe ktora grzebie w kompach 20vt, wiec jesli bedzie potrzeba nie omieszkamy skorzystac z jej uslug.
Niestety.. do dzis chyba kazde 20vt albo lata na SA (raptem chyba 2)... albo wspomagane jest ecu/smt w kwesti sterowania doladowaniem. Przeplywka na poczatek raczej wyda.. a jak nie wyda to bedzie konwersja na map.

Temat fajny, ale panowie zluzujcie rajtuzy :) woz sie wolno sklada.. napewno jesli bedzie potrzeba wlasciciel bedzie prosil o rady.. narazie podstawowy plan to odpalic gada :)

Nie przesadzal bym z tym braniem odpowiedzialnosci przez firmy ;)
Biorą, biorą, nie wszystkie, no ale... ;)

Kolega zajmuje sie tuningiem zawodowo ? Osobiscie znam 1 osobe ktora grzebie w kompach 20vt, wiec jesli bedzie potrzeba nie omieszkamy skorzystac z jej uslug.
Teraz już nie, ale przez jakiś czas pracowałem w firmie z branży.

Temat fajny, ale panowie zluzujcie rajtuzy :) woz sie wolno sklada.. napewno jesli bedzie potrzeba wlasciciel bedzie prosil o rady.. narazie podstawowy plan to odpalic gada :)
Ja do tego podchodzę na luzie, po prostu śmieszą mnie gośćie tacy jak bimsky, którzy do każdego auta wkładają ecumastera bo jest fajny i łatwy...

PS. bimsky, dalej mi nie odpowiedziałeś na pytanie, czy 1.8t też wspomagasz detem.

Na początku przepraszam założyciela wątku, że nie będzie na temat jego projektu, ale poczułem się poniekąd wyzwany do tablicy (w kwestii ecumastera).

Ja do tego podchodzę na luzie, po prostu śmieszą mnie gośćie tacy jak bimsky, którzy do każdego auta wkładają ecumastera bo jest fajny i łatwy...

PS. bimsky, dalej mi nie odpowiedziałeś na pytanie, czy 1.8t też wspomagasz detem.

Ad. 1. W porządku, skoro cię to bawi, na zdrowie. Cyferki powiedzą wszystko. ;)

Ad. 2. Nie w takiej formie, w jakiej sobie to wyobrażasz.

Takie pytanie do specjalisty - masz silnik bez osprzętu, który chciałbyś ogarnąć. Wolisz pakować się w koszty polegające na kompletowaniu starego, przestarzałego osprzętu, który jest kompletnie nierozwojowy tylko po to, żeby mieć 'seryjny ecu'? Spoko, twoja wola, skoro inaczej nie potrafisz, nie neguj pomysłów innych. Ja wybrałem inną drogę, zrobiłem coś z niczego, założyłem nowoczesną przepustnicę z tpsem w formie potencjometru a nie włącznika, przy okazji kilka razy większą od seryjnej popierdółki, ponad 2x większe wtryski z innego motoru w trybie półsekwencji (zamiast full grupy), do tego elektroniczny zapłon zamiast aparatu z rozdzielaczem, wszystko sprzęgnięte przy pomocy deta 3 z podniesionym boostem o prawie 200% względem serii. W dodatku mam wgląd w bieżące parametry pracy motoru i SAM bez niczyjej łaski jestem w stanie sobie ułożyć mapy zapłonu i paliwa, przy pomocy głupiej sondy szerokopasmowej, starego lapka z zwykłym gniazdem usb i pozostałych zmysłów, a to wszystko za jakieś śmieszne w stosunku do ceny strojenia u fachowców, pieniądze. Tak czy inaczej, zawsze znajdzie się mądrala, któremu wydaje się, że wie lepiej co dla kogo jest odpowiednie.

Jak idą prace?
Nie ukrywam że myślę nad tym samym

na mobile.de jest alfa 156 z takim silnikiem od fiata

zapowiada sie ciekawie czekam na koniec prac i efekt;) który bedzie napewno ;)

Wszyscy pokazują wiosenne odsłony swoich Alf niestety moja tymczasowo robi za nieruchomość.
Wnętrza już nie ma , wiązką od 20VT w trakcie przeglądania i przywracania do fabrycznej sprawności.

130.jpg

Głowica powoli się składa a ja zabrałem się za przywracania częściom fabrycznego wyglądu ewentualnie lepszego od fabrycznego.
Zabieramy się za mycie bloku na początek chemia (tenzi truck w odpowiednim stężeniu) i myjka ciśnieniowa. Jutro zostanie wyciągnąć tłoki i wał odtłuścić i malować, miało być na czarno ale zostałem przekonany do czegoś jaśniejszego , łatwiej wycieki ewentualne wykrywać.Będzie albo czerwono albo srebrno(co mi w oko wpadnie w sklepie :) )
Przed myciem:

131.jpg

Po chemii:

132.jpg

133.jpg

Fotek po myjce brak :D delikatnie nie wprawiony jestem wiec się prawie utopiłem :D przy tej okazji :D

Ostatnia edycja:
Nie wolałeś rozebrać bloku do golasa przed myciem? :P Po co sobie utrudniać :D

Nie wolałeś rozebrać bloku do golasa przed myciem? :P Po co sobie utrudniać :D
Hmm mój mechanik---> czyt.stryj powiedział że zanim on się tego tknie to ma być czyste :D no cóż ja nie dyskutuje z władzą :D
Jutro już nie będzie wału pompy i tłoków więc sobie dokończe dzieło i na wieczór pomaluje :)
Edit:
Już mnie ostrzegł że jeszcze mnie dużo mycia czeka. Także czekam tylko na resztę dyspozycji :D

Ostatnia edycja:
A nie powiedział przypadkiem, czy w środku też ma być czyste? :D

Kolejny update powoli kolejne graty wpadają do auta:
Przekładnia z GTA : GTA na dole. Narazie wrzucone i nic nie robione,musze auto po placu jakoś przetaczać, wiec alfa stoi mega zbieżna :D ale i na to czas przyjdzie.
306.jpg

Stabilizator z GTA : Fotka nie oddaje jak mocno ciężarem różni się ten z 2.0TS na dole od tego z GTA. Stablizator z gumami wyrwałem w stanie prawie że fabrycznym (naklejki z serwisu jeszcze woda nie zdążyła spłukać nawet) gumy nie mają żadnych luzów więc stab wpadł bez grzebania przy nim.
307.jpg

Mechanizm zmiany biegów rożni się tylko nie znacznie i żeby zapiać linki z FC(po lewej) należy tylko przenieść jedną dźwigienkę.
308.jpg

można przenieść cały mechanizm lewarka pasuję bez problemowo jednak ten z FC był już spękany pozatym u mnie już jakiś czas jeździ lewarek z GT JTS. Inna sprawa że nie pasuję mi podciągany wsteczny :).
309.jpg

miedzy czasie głowica zostala rozebrana, przemierzoną, zawory oddane do szlifowania a głowica do splanowania. Weekend majowy spędzimy na składaniu silnika w jedną całość.
310.jpg

Winny pęknięcia kasety lewarka :
311.jpg

zatarta na amen dźwignia odpowiadająca za ruch prawo lewo. Czyszczenie smarowanie i wszystko ponownie sprawne w 100%

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót