• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[156] Olej żre

• Autor wątku Autor wątku Mr_Bungle
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    olej
kmito napisał:
Przechodzę do sedna:
W jeździe po mieście stwierdzam, że oleju w ogóle nie ubywa.
Za to zauważyłem, że po dłuższym „muleniu” samochodu jazdą w mieście, trasa rzędu 400km kończy się dolewką powiedzmy 0,3l.

Tak sobie to czytam jeszcze raz - i to by wiele wyjaśniało. Moja Alfa robi głównie trasy (powiedzmy 70-80% - 2* w tygodniu trasa po 300-350 km, miasto jakieś góra 200 km). W tej sytuacji zużycie 0,4-0,5 l/1000 km wydaje się uzasadnione. W mieście też nie zauważam ubytków.

hej wszystkim ja śmigam na castrol 10w40. Wczoraj wymieniałem olej zrobiłem 14tysi bez zaglądania na bagnet do wczoraj.Zjadł -miałem stan olaju na środku podziałki a spadł na minimum.Ile to jest? jak nalałem 4,5l. w tamtym roku.pozdr

A może ktoś powie jak jest ze zużyciem oleju w silnikach JTD. Ja mam 2.4 JTD-136KM i 170 tkm przejechane i po 10 tkm od wymiany ubyło 250ml. A wolno nie jeżdżę.

Maciek-156 napisał:
krzychoo napisał:
U mnie Motula 10W40 (synergie 6100) ubywa w tempie 0,4-0,5 l/1000 km (a silnik po remoncie). Też się zastanawiam nad wymianą na Valovoline MaxLife... Niby Motul to Motul, ale go psiakrew też ubywa... A MaxLife'a sporo ludzi mi polecało.
To nic nie pomoże - jak bierze olej to będzie brał tyle samo każdego w danej klasie lepkościowej. Dużo km zrobiłeś od remontu i jaki był jego zakres?

dokładnie ,ja tez zalewam MOTULEM co prawda SAE 15W50 4100 Power i nigdy w życiu nie dolewałem między wyminą co 6-7 tyś proforma TURBO + filtry i przewody ,Bella nie pozostaje dłużna :mrgreen:

Polecam

Gdybym zdecydował się zalać T.S.a Motulem 10W40, to jakim? Bo są różne: chrono, 300V 5000, 6100, 7100 itp. itd. Który z nich okazałby się najlepszy? Proszę o poradę.
Pozdrawiam.
- Rafał

Gdybym zdecydował się zalać T.S.a Motulem 10W40, to jakim? Bo są różne: chrono, 300V 5000, 6100, 7100 itp. itd. Który z nich okazałby się najlepszy? Proszę o poradę.
Pozdrawiam.
- Rafał

6100 to rozsądny wybór. Oczywiście można też wdać więcej pieniędzy :D

Ja jeżdżę na Motulu 4100 (ostatnio już 6100) 15W-50. Przejechałem ok. 70kkm, obecny przebieg (autentyczny) to prawie 150kkm. Oleju bierze ok. 0,5-1,0l na 10'000km.

Moim zdaniem Alfa nie musi brać dużo oleju. Chyba, że przy ciągle brutalnej jeździe...

o 6100 slyszalem duzo dobrego:) a sam leje castrola 10w40 dlatego ze mam znajomego co ma hurtownie olejow i smarow. za 5l castrola i filter oleju zaplacilem 110zl:D jezeli chodzi o branie oleju od ostatniej wymiany zrobilem 9 tys i jakies 0,8 l mi zabrala:)przebieg:177tys

6100 to rozsądny wybór. Oczywiście można też wdać więcej pieniędzy :D

Ja jeżdżę na Motulu 4100 (ostatnio już 6100) 15W-50. Przejechałem ok. 70kkm, obecny przebieg (autentyczny) to prawie 150kkm. Oleju bierze ok. 0,5-1,0l na 10'000km.

Moim zdaniem Alfa nie musi brać dużo oleju. Chyba, że przy ciągle brutalnej jeździe...
Dzięki za odp. Ale czy nie lepiej zalać 10W40 niż 15W50?
Z tego co napisałeś, to 6100 jest lepszy od 4100, tak?
Pozdrawiam.
- Rafał

Żaden olej 15W... do TSa (szczególnie w okresie jesienno zimowym) nie powinien byc zalewany i to niezależnie od marki

Panowie , ale dlaczego ona bierze olej przy dynamicznej jeżdzie ?

To i ja się podepnę z pytaniem trochę z innej beki...

ok. 2 m-ce temu kupiłem swoją AR166 z 2.0TS. Po szczegółowych oględzinach widać, że auto świeżo po solidnym (czyt. uczciwym) serwisie - sporo nowych podzespołów co widać gołym okiem. Filtr oleju też nowiutki a olej na bagnecie krystaliczny. Postanowiłem zatem go nie zmieniać wbrew panującym zasadom, gdyż zwyczajnie nie było potrzeby.
Problem jednak w tym (co zauważyłem zresztą przy zakupie), że korek w misce był nieszczelny - kropla na korku a po nocy mała plama.
Korka niestety nie mogłem dociągnąć, gdyż wyglądało na to jakby ktoś przekręcił gwint w misce przy ostatniej wymianie.
Odkręciłem więc korek, spuściłem olej do czystego naczynia, zmieniłem uszczelkę dokładając samozaciskową na wszelki wypadek i wtedy dociągnąłem korek bez problemu...ufff. Obeszło się bez nadwymiarów czy wymiany michy.

Pytanie tylko czy dobrze zrobiłem, że zalałem go ponownie tym niby świeżym ale używanym wcześniej olejem? Normalnie bym się nie zastanawiał, gdyż podobne manewry widziałem i sam też stosowałem już wcześniej (w innych silnikach). Pytam jednak o TS-a, bo tyle już się naczytałem o jego wrażliwości i specjalnym traktowaniu, że co 2 dni sprawdzam stan oleju...niedługo będę nasłuchiwał ze stetoskopem przy każdym uruchomieniu :D

Jakkolwiek, przejechałem tak już ok. 2 tyś. Olej może już nie krystaliczny ale dalej czyściutki. Poziom bez zmian - zero ubytku na bagnecie.

Mam nadzieję, że to co zrobiłem to nie jakaś zbrodnia przeciw ludzkości w tym przypadku? Pytam po prostu z ciekawości. Trochę o tym myślałem, ale nie było sensu zakładać nowego wątku a tu widzę dyskusja odświeżona więc podpinam...

Dzięki za odp. Ale czy nie lepiej zalać 10W40 niż 15W50?
Z tego co napisałeś, to 6100 jest lepszy od 4100, tak?
Pozdrawiam.
- Rafał

6100 jest następcą 4100.

Lepiej zalej 10W-40. Ile bierze Ci oleju?

Pytanie tylko czy dobrze zrobiłem, że zalałem go ponownie tym niby świeżym ale używanym wcześniej olejem?

Jeśli olej ma naprawdę niewiele ujechane (tak do 50% przebiegu międzywymianowego) to nie widzę nic dziwnego w zalaniu go z powrotem do silnika.

Zalecana zmiana oleju co 10kkm.

Ostatnia edycja:
A może ktoś powie jak jest ze zużyciem oleju w silnikach JTD. Ja mam 2.4 JTD-136KM i 170 tkm przejechane i po 10 tkm od wymiany ubyło 250ml. A wolno nie jeżdżę.

ja mam 210tkm i od wymiany do wymiany czyli co okolo 15tkm na bagnecie gołym okiem nie widać ubytku oleju

6100 jest następcą 4100.

Lepiej zalej 10W-40. Ile bierze Ci oleju?
W sumie zamówiłem Valvoline Maxlife 10W40. Mam znajomego, który zajmuje się dystrybucją olei oraz smarów i innych mazideł. Doradził mi, że skoro bierze, to najlepszy Valvoline i uległem jego namowom.
A ile bierze? Sam nie wiem. Od wymiany do wymiany (13.000km), to ze 3-4l muszę mieć w zapasie, czyli wynikałoby, że jakieś 0,25 - 0,3/1000km.
Póki co żadne ceramizery nie pomogły! Zalałem dwukrotnie ceramizer i g...wno za przeproszeniem dały. Tzn, może i zwiększył się stopień sprężania i inne tam cudna na kiju, ale nie sprawdzałem. Zależałomi na tym by zmniejszyć zużycie oleju - nie udało się za pomocą ceramizera.
A wracając do przyczyn brania oleju, to jak widać z forum niektóre T.S.'y biorą, a niektóre nie i wydaje mi się, że ma na to wpływ pierwszy właściciel, czyli sposób docierania silnika.
Pozdrawiam.
- Rafał

W sumie zamówiłem Valvoline Maxlife 10W40. Mam znajomego, który zajmuje się dystrybucją olei oraz smarów i innych mazideł. Doradził mi, że skoro bierze, to najlepszy Valvoline i uległem jego namowom.
A ile bierze? Sam nie wiem. Od wymiany do wymiany (13.000km), to ze 3-4l muszę mieć w zapasie, czyli wynikałoby, że jakieś 0,25 - 0,3/1000km.
Póki co żadne ceramizery nie pomogły! Zalałem dwukrotnie ceramizer i g...wno za przeproszeniem dały. Tzn, może i zwiększył się stopień sprężania i inne tam cudna na kiju, ale nie sprawdzałem. Zależałomi na tym by zmniejszyć zużycie oleju - nie udało się za pomocą ceramizera.
A wracając do przyczyn brania oleju, to jak widać z forum niektóre T.S.'y biorą, a niektóre nie i wydaje mi się, że ma na to wpływ pierwszy właściciel, czyli sposób docierania silnika.
Pozdrawiam.
- Rafał

Przy takim spożyciu sądzę, że można by przejść na 15W-50.

Ceramizer nie pomaga na we wszystkich przypadkach brania oleju. Z czym się z resztą producent nie kryje.

Też jestem zdania, że umiejętne dotarcie silnika ma duży wpływ na to ile potem Alfa bierze oleju.

Witam.
Chyba zepchnę AR z jakiegoś zbocza i bede miał spokój:D
Przeczytałem cały temacik.
Mam takie info:
-pomiedzy min-max na bagnecie 1L
-spalanie oleju- 1L ma 1000km to juz masakra.

A jak mam tak.Poziom oleju na max.100km w trasie sprawdzam poziom i jest min !!!!!!!!
1L na 100km???/

Silnik nie dymi na niebiesko, kompresja równa po 15bar, plam pod autem nie widać.
W czasie jazdy gdzieś ucieka???

Olej powinien być sprawdzany po dłuższym postoju auta, najlepiej na zimnym silniku.
Sprawdzając poziom w trasie część oleju po prostu jest rozbryzgana i przyklejona do wewnętrznych elementów silnika, wiec automatycznie jest go mniej na dole na bagnecie.

Amortyzatory
Powrót