• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[156] Olej żre

• Autor wątku Autor wątku Mr_Bungle
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    olej
Ile czasu zajmie dobremu mechanikowi i mi") we dwóch wyciągnięcie silnika z mojej AR??
Ile bedzie ważyć motor (blok.głowica) bez skrzyni?? Bo pozniej mam zamiar wsadzić go na pake do seicento:)

u mnie to samo ja mam 1.8 16v w TSie nie mam gazu a oleju muszę pilnować jak oka w głowie na 2000 kil.ok 1itra muszę dolać dodam że silnik suchutki i nie kopci chodzi jak w zegarku dlatego ja się tym nie przejmuję dolewam od czasu do czasu z twierdzeniem że ten typ tak ma pozdro

Witam.

Odkupuję temat:)
Założyłem temat tulejować blok czy szukać nowego.Zdecydowałem się na tulejowanie, dlaczego?
Remont mojego TS-a objął wszystko......

Dlaczego zdecydowałem się na tulejowanie bloku, bo szlifierz mi tak doradził i byłem świadkiem reklamacji użytkownika AR 147 2.0
I tu info dla osób którym AR po remoncie i tylko wymianie pierścieni dalej bierze olej.
Nowe pierścienie założone do wyeksploatowanego bloku od chwili pierwszego rozruchu silnika po remoncie momentalnie zostają "ścięte" przez owal i schodek (wytarcie cylindra)
5 na 10 sie uda i będzie ok.
Reklamacja nie została uznana, dlatego zdecydowałem się na tulejowanie.

a ile taki remont może kosztować wymiana pierścieni i tulejowanie?

Tulejowanie koszt - 700zł , niby gwarancja na 300kkm
Pierścienie ok 40 zł na tłok

+ demontaż silnika. Ja robiłem samemu (można tak powiedzieć) ;)

Mi wyszło tak:

głowica-1000zł
szlif wału,panewki korbowodowe,panewki główne,sworznie tłok-korbowód,pierścienie,sprawdzenia tłoków, sprawdzenie korbowodów.....itp......1000zł
tulejowanie- 700zł

I silnika będzie nówka :)

Ostatnia edycja:
Witam czytajac wypowiedzi niektórzy nie wiedza co piszą albo sie nie znają na modelu i silniku,otóż alfa z silnikiem TS spala 0.4litra na tysiac km a nie jak kolega pisze że na 3tys spaliła 400ml.Zgazowana pobiera wiecej oleju ,jeszcze zalezy od jazdy jak krecisz powyzej 3,5tys.obrotów to nie licz na mały pobór oleju ,producent ostrzega i przypomina sprawdzanie i uzupełnianie poziomu oleju co 3tys/kma nie co 8tys ciesz sie ze nie walnął silnik bo remont zatartego to koszt około 5tys.Moja alfa też lubi sobie zjeść na ostrej jeżdzie ale nie łam głowy sprawdzaj stan i uzupełniaj w porę ,ciesz się komfortem i elegancją ja też tak miałem obdzwoniłem mechaników w całej polsce i spece tez to samo ci powiedza .pozdrawiam

Witam czytajac wypowiedzi niektórzy nie wiedza co piszą albo sie nie znają na modelu i silniku,otóż alfa z silnikiem TS spala 0.4litra na tysiac km a nie jak kolega pisze że na 3tys spaliła 400ml
a to nie może spalić 0.4 na 3000km ?
są i takie co prawie nic nie spalają - znaczy zepsute są czy jak ?

Witam czytajac wypowiedzi niektórzy nie wiedza co piszą albo sie nie znają na modelu i silniku,otóż alfa z silnikiem TS spala 0.4litra na tysiac km a nie jak kolega pisze że na 3tys spaliła 400ml.Zgazowana pobiera wiecej oleju ,jeszcze zalezy od jazdy jak krecisz powyzej 3,5tys.obrotów to nie licz na mały pobór oleju ,producent ostrzega i przypomina sprawdzanie i uzupełnianie poziomu oleju co 3tys/kma nie co 8tys ciesz sie ze nie walnął silnik bo remont zatartego to koszt około 5tys.Moja alfa też lubi sobie zjeść na ostrej jeżdzie ale nie łam głowy sprawdzaj stan i uzupełniaj w porę ,ciesz się komfortem i elegancją ja też tak miałem obdzwoniłem mechaników w całej polsce i spece tez to samo ci powiedza .pozdrawiam
W jakim stanie , z jakim przebiegiem musi być ten silnik żeby spalać tyle oleju ,na swoim przykładzie mogę stwierdzić ze TS może przejezdzić bez dolewek oleju od wymiany do wymiany (10tyś) i nie mówię tu o jezdzie emeryckiej .

Obecnie posiadam trzy samochody marki alfa 156 ford mondeo k2 peugeot wszystkie zgazowane i pobierającę olej w pewnym stopniu ,Jesli ktoś pisze że jego auto nie pobiera oleju to mozna taka wypowiedż między bajki włożyć.pozdrawiam

---------- Post added at 13:34 ---------- Previous post was at 13:32 ----------

Oczywiscie mozna tylko powiedzieć NIEDZIELNI KIEROWCY

---------- Post added at 13:38 ---------- Previous post was at 13:34 ----------

Kto nie jeżdżi ten nic nie dolewa

---------- Post added at 14:01 ---------- Previous post was at 13:38 ------

Ostatnia edycja:
mój TS na 10 tyś "spali" max 0,5l Valvoline 10W40
spali w "" bo poci mi się uszczelka miski olejowej i tak do końca nie jestem tego pewien
a nie jeżdżę jak emeryt i zawsze ciągnę TS-a wysoko

zavasieq - to niedobrze bo kolega co się zna pisał wyraźnie że ma być 0,4 na 1kkm
czyli na 10kkm powinna brać 4L
albo nie wiesz co piszesz albo się nie znasz :lol:

jade dzis do mechanika, niech mi w misce zrobi dziurke bo moja od wymiany do wymiany (10tys )nie chce brac oleju a tez jej nie popycham

jade dzis do mechanika, niech mi w misce zrobi dziurke bo moja od wymiany do wymiany (10tys )nie chce brac oleju a tez jej nie popycham
lepiej popychac niż postawic w garażu i wciskać kit nowa toyota corolla potrafi zezrec do 1litra na tysiąc,wiec zachęcam nie dolewajacych do zapoznania sie jaki jest skład mieszanki gazowej w jaki sposób następuje smarowanie i spalanie oraz pobór oleju na gazie.

Amortyzatory
Powrót