[156] Olej żre

• Autor wątku Autor wątku Mr_Bungle
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    olej
Zgadza Się.Niestety
Jak w dolocie masz tyle oleju,to w kolektorze ssącym masz z pół litra.
Tak jak ja miałem.Dół silnika do remontu.

hehe tylko że dwa lata temu był robiony kapitalny remont ze szlifem cylindrów i nowymi pierścieniami + regeneracja głowicy. w tak krótkim czasie chyba nie można tak silnika dobić. rozumiem według was te przedmuchy to z powodu nieszczelnych pierścieni - to powoduje duże ciśnienie pod pokrywą i wypychanie dużych ilości powietrza z mgłą olejową do dolotu gdzie olej się odkłada i spływa np do puszki z filtrem- dobrze kombinuje? jeśli tak to ten objaw można łatwo wykluczyć badając kompresje - dobrze myślę?

no ok - jeśli auto pali olej to powinno chociaż kopcić ponad normę - u mnie tego nie zaobserwowałem.

zapytam inaczej. czy jest jakiś sposób żeby zweryfikwać te przedmuchy na pierścieniach? nie chce wyciągać silnika od tak sobie...

moja alfa z poprzednim silnikiem brała jakiś 1 litr na 1tys, teraz nowy silnik o przebiegu 149tys o roczniku 2000 nie wzial od 2tys i to nieraz przy niezlym deptaniu nic, zalalem go polsyntetykiem mobila 10w40

dodam ze po zdjeciu michy w poprzednim silniku mimo iż olej dolewałem regularnie, bylo mase opiłków metalu w misce;/

hehe tylko że dwa lata temu był robiony kapitalny remont ze szlifem cylindrów i nowymi pierścieniami + regeneracja głowicy. w tak krótkim czasie chyba nie można tak silnika dobić. rozumiem według was te przedmuchy to z powodu nieszczelnych pierścieni - to powoduje duże ciśnienie pod pokrywą i wypychanie dużych ilości powietrza z mgłą olejową do dolotu gdzie olej się odkłada i spływa np do puszki z filtrem- dobrze kombinuje? jeśli tak to ten objaw można łatwo wykluczyć badając kompresje - dobrze myślę?
A tłoki zostawiłeś przy remoncie stare? Poza tym czasami jest tak że zużyciu w większym stopniu ulegną pierścienie olejowe(przegrzeją się, zapieką w rowkach, były złej jakości, itd.) a ciśnieniowe jeszcze są w miarę O.K. Poza tym jak kolega powyżej napisał pomiar kompresji czasami jest zafałszowany olejem na ściankach cylindrów który zwiększa kompresję. Raczej jednak silnik nie jest już w dobrej formie. Dobry mechanik który się specjalizuje w remontach silników da radę to ocenić.

Amortyzatory
Powrót