155 2.0 8V - kasztelan

Wahacze oryginalne czy jakieś zamienniki?

Uwielbiam takie klimaty . Czyste podwozie i odrestaurowane elementy zawieszenia z każdym detalem. Szacuneczek. Kawał dobrej roboty.

Wahacze oryginalne czy jakieś zamienniki?
Fast, żeliwne więc wiadomo jaka jest jakość odlewu :)

Uwielbiam takie klimaty . Czyste podwozie i odrestaurowane elementy zawieszenia z każdym detalem. Szacuneczek. Kawał dobrej roboty
Dzięki za uznanie, wybrałem tylko zły moment bo Twoje auto czy Q4 Łukasza z automatu powodują że moje prace i tak wyglądają marnie ;)

Panie ,praca to praca nie wążne jaka i przy czym. Jak solidnie wykonane to cieszy oko zawsze.

Cześć!
[MENTION=7041]kasztelan[/MENTION] widzę że z przodu zamontowałeś Brembo z Alfy 166.
Taki sam mod chce zrobić w swojej AR 145 z boxerem pod maska i zbieram informacje a widzę że zacisk chyba bliźniaczy do tego co ja mam. Tarcze miałeś lite czy wentylowane z przodu? Tarcze jak się domyślam pod brembo od mito? Z jakiego materiału wykonałeś adapter pod zacisk i jak gruby? Masz jakieś zdjęcia może jak wygląda ten adapter tak poglądowo?

Edit: Fotkę adapteru widzę jakąś wrzuciłeś już dużo wcześniej w temacie ale może masz coś jeszcze [emoji6]

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Tarcze seryjnie są wentylowane, 257mm, nowe to 305mm z Fiata Coupe. Adaptery robione na zlecenie więc nie wiem z czego, z jakiejś wysokojakościowej stali.
IMG_20200519_202241.jpg

O widzisz, dzięki! Fiat coupe jakoś kompletnie wyleciał mi z głowy a faktycznie też miał hamulce brembo. Kurde u mnie rozmiar tarczy ten sam ale w bokserach wymyślili żeby montować lite tarcze z przodu...
Ale już coś więcej wiem! Będę dalej działał w tym kierunku

Wystarczy chwila czasu i parę pomiarów, na sam początek porównaj tarcze wg wymiarów czy nie trzeba dać dystansu między tarczę a piastę.

Wystarczy chwila czasu i parę pomiarów, na sam początek porównaj tarcze wg wymiarów czy nie trzeba dać dystansu między tarczę a piastę.
Dzięki za rady! Na pewno się przydadzą [emoji106]
Właśnie najbardziej obawiam się tego dystansu między tarcze a piastę i mam nadzieję że obejdzie się bez niego.

W ogóle to sorki za offtop bo tak trochę chamsko wbilem Ci się w temat [emoji6]
Odwalasz kawał dobrej roboty przy AR 155 i za to szacun!

Nowa pompa hamulcowa od wersji z ABS czyli większym tłoczkiem, nowy przewód powrotny paliwa - stary jest łatany po przycierce spodem przez poprzednika, myślę że po długim weekendzie auto wyjedzie na ulicę :D dostało już nawet nową oliwkę ENI 5W50.
Przy okazji dementuje pogłoski które kiedyś tu gdzieś zaczytałem że serwo z ABS i bez są inne - nie są, pompa też pasuje P&P.

a.jpgb.jpgc.jpg

Ostatnia edycja:
Małe zmiany z ostatnich dni, ze względu na obcierki przy większych dystansach stare felgi musiały iść w odstawkę i na tą chwilę Alfa jeździ na 16" z Lancii Ypsilon, wygląda to dziwnie po poprzednich ale nawet mi się spodobało :) Największy plus że da się 16" zmieścić bez problemów, a że chciałbym wreszcie tym autem trochę pojdeździć to już chyba na 16" zostanie, szukam tylko cały czas jakiegoś fajnego wzoru na podmianę.
Wrażenia z jazdy - Brembo po prostu zrywa papę z dachu, wbicie hebla w podłogę przy 160km/h może spowodować zawał serca osób za nami :D

Stare felgi do sprzedania - bez dystansów nigdzie nie obcierały na oponie 205/45R17 czyli większej niż max zalecany przez AR, zainteresowanych zapraszam na priva.

lancia_16_2.jpg

Ostatnia edycja:
Małe zmiany z ostatnich dni, ze względu na obcierki przy większych dystansach stare felgi musiały iść w odstawkę i na tą chwilę Alfa jeździ na 16" z Lancii Ypsilon, wygląda to dziwnie po poprzednich ale nawet mi się spodobało :) Największy plus że da się 16" zmieścić bez problemów, a że chciałbym wreszcie tym autem trochę pojdeździć to już chyba na 16" zostanie, szukam tylko cały czas jakiegoś fajnego wzoru na podmianę.
Wrażenia z jazdy - Brembo po prostu zrywa papę z dachu, wbicie hebla w podłogę przy 160km/h może spowodować zawał serca osób za nami :D

Stare felgi do sprzedania - bez dystansów nigdzie nie obcierały na oponie 205/45R17 czyli większej niż max zalecany przez AR, zainteresowanych zapraszam na priva.

Kurde wziąłbym je od Ciebie, bo już kilka lat zbieram graty do 155 "na zapas" (mam nawet nieużywany wydech Ragazzon do 8v i drewnianą kierownicę Momo), ale w międzyczasie trafiłem 156 z myślą o swapie i trzeci samochód w domu już nie przejdzie :/

A myślałeś o 16x6,5 z Fiata lub 17x7 z Abartha 500? Przeglądając ogłoszenia jest z czego wybierać.

_AR155_fiat_16.jpg

EDIT: poka zdjęcia Brembo!

Gary, teoretycznie by weszły ale szukam czegoś innego, najlepiej taki sam wzór jak poprzednie 17", ewentualnie jakieś 5x2 ramiona albo szprychy.

Bratek, co to za felgi na foto? Fajnie wyglądają. A hamulce zrobię jutro, tyle ile da się zobaczyć przez te felgi... Jeśli jesteś poważnie zainteresowany to mogę Ci pokazać na żywo jedną sztukę w Wawie, nie mam ich tutaj ale mogę zabrać któregoś dnia z warsztatu.

Na całe szczęście jeszcze nie wszystko stracone, okazuje się że są felgi 6,5-7x17 z ET >45 więc kwestia wyczekania czegoś fajnego i wracam do 17 :D Bo te 16 jakieś małe się wydają.

Bratek, co to za felgi na foto? Fajnie wyglądają. A hamulce zrobię jutro, tyle ile da się zobaczyć przez te felgi... Jeśli jesteś poważnie zainteresowany to mogę Ci pokazać na żywo jedną sztukę w Wawie, nie mam ich tutaj ale mogę zabrać któregoś dnia z warsztatu.
735415999_08.jpg

Fiat Bravo
735415999
7Jx16H2
ET31

51902574_12.jpg 51902574_19.jpg

Fiat
51902574 / 51902573 / 51840487
6,5Jx16H2
ET35

Felgi są piękne, ale jutro odbieram osiemnastki do 156, mam jeszcze w garażu telefony 17 z Gtv - żona mnie zabije za felgi do samochodu, którego nawet nie mam :( będę się odzywał...

Amortyzatory
Powrót