155 2.0 8V - kasztelan

Ale ten czas leci... 3 lata minęły od ostatniej aktualizacji co nie znaczy że auto poszło na złom :)
Dziś zmontowałem w końcu jedną stronę zobaczyć gdzie napotkam problemy, nie obeszło się bez nich ale to drobnostki, także koronawirus ma też swoje pozytywy, wreszcie jest czas zajrzeć do garażu :D
IMG_20200411_165708.jpg
IMG_20200411_165755.jpg
IMG_20200411_152516.jpg
IMG_20200411_153735.jpg

Co ciekawe zacisk Brembo jest dużo lżejszy od tego żeliwnego badziewia montowanego seryjnie, muszę zabrać wagę i porównam jak taka podmiana wpływa na masę całości.
No i porównanie wielkości klocka budzi tylko uśmiech politowania, jak to miało dobrze hamować.

napisz mi na priv gdzie stacjonujesz tą alfą bo wpadłbym ze speedlinem 16' i sprawdził czy ta fela jest wystarczająca ;)

Rafał, póki auto mechanicznie jeszcze grzebię to stoi u mnie na wiosce, możemy się umówić na jakiś weekend ciepły jak będę w warsztacie.

Artih, a co do pompy to przypomniałem sobie później o serii z ABS. Moja pompa ma tłok 22,2mm, seryjna z ABS ma 23,8mm więc różnica spora i do tego zero rzeźbienia, nawet serwo mam od wersji z ABS więc mogę przełożyć całość i będzie cacy. Z drugiej jednak strony nikt kto wymienia hamulce na większe nie wymienia pompy bo wszystko działa poprawnie, tylko do użytku torowego miało by to większy sens.

Hamulce sprawdzone na podwórku, teraz zablokowanie przednich kół to żaden problem, wcześniej trzeba było się trochę zaprzeć o fotel.

Ciśniemy dalej.IMG-20200419-WA0001.jpgIMG-20200419-WA0002.jpgIMG-20200419-WA0003.jpg

Nie zaglądałem tu przez chwile :)
Ale widzę ze jest jak w „klanie”... niezależnie ile odcinków pominę, mogę zobaczyć kolejny odcinek i dalej wiem o co chodzi :D

Nie zaglądałem tu przez chwile :)
Ale widzę ze jest jak w „klanie”... niezależnie ile odcinków pominę, mogę zobaczyć kolejny odcinek i dalej wiem o co chodzi :D

Przecież znasz mnie :P To jest auto do dłubania, nie do jeżdżenia :D
Ale i tak przeżyje to Stelwjo Ku ze 3 razy :D

Jerry, chcę zadbać o to żeby tak zostało, kilka punktów z rdzawym nalotem już jest, lepiej zrobić to teraz niż za parę lat jak trzeba będzie spawać.

zawias.jpg

Zawieszenie w zasadzie gotowe do wkładania, czekamy tylko na nowe gumki do korektora siły hamowania i można śmigać. Parę części nowych, parę zregenerowanych i wszystkie drobne śrubki czy blaszki oddane do galwanizacji, myślę że teraz na najbliższe 150 000 km będzie można zapomnieć o zaglądaniu do tylnej części auta.

Petarda. Jakie koszty galwanizacji drobnicy? Mam tego sporo. Śruby też galwanizują bez marudzenia ?

Bez problemu, wszystko walą do wanny, jak zaniosłem swoje ochłapy to mnie wyśmiali że trochę za mało bo nie opłaca się wrzucać samych ale ostatecznie dogadaliśmy się że dorzucą do czegoś innego ale tak żeby nic nie zginęło. Co do ceny to ode mnie wzięli 40,- za dwie garści pordzewiałego badziewia, Ty Tomek jak masz piaskarkę to wyjdzie taniej, mi podali 20,- gdybym dał im oczyszczone.
Jutro mogę zrobić fotkę tych drobnostek.

Nie miałem wyobrażenia jak się ten proces odbywa. Oczyszczanie też za pomocą jakiejś kąpieli robią? Mam już cały karton gratów przygotowany. Zatem śruby też wrzucam od razu. Jeśli możesz wrzuć fotke jaki efekt

W sam proces specjalnie nie wnikałem, czymś tam pewnie trawią przed galwanizacją, zapytam następnym razem.
Na fotkach widać elementy zdjęte z auta, na pozostałych efekt po galwanizacji. Dodatkowo w niektórych zakładach można sobie zażyczyć pasywację na żółto jak oryginalne części albo na niebiesko czy czarno, do wyboru.
IMG-20200419-WA0003.jpg6.jpg3.jpg5.jpg4.jpg

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    54.1 KB · Wyświetleń: 0
  • 2.jpg
    2.jpg
    78 KB · Wyświetleń: 0
Tuleje w belce nowe?Jesli tak ,to gdzie sa dostepne? Dobra robota

Chodzi Ci o poduszki belki? Kupione ze 3 lata temu i leżały więc nie pamiętam już skąd ale wystarczy trochę poszukać, kojarzę że po znalezieniu właściwego numeru części Impergom'u problem się rozwiązał bo szukając jako część do 155 nic nie ma. Swoją drogą później się kapnąłem że założyłem je przekręcone o 90 stopni, nie wiem czy miało by to jakiekolwiek znaczenie, porównywałem z ciekawości.

Tuleje w belce nowe?Jesli tak ,to gdzie sa dostepne? Dobra robota
Tylna belka wygląda na identyczna jak w 145, a robie właśnie remont całego tyłu i bez problemu kupiłem w sklepie motoryzacyjnym te poduszki. Kupiłem poduszki marki FAG, większą za 60zl mniejszą za 50zl. Do wybory był jeszcze impergom i jakąś firma której w ogóle nie kojarzylem [emoji12][emoji846]

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Mały apdejcik, auto już postawione na kołach, pozostało zamontować korektor hamulców, zbiornik paliwa i osłony. Czekam na nowe gumki do korektora bo już bym siał terror na mieście :laugh: Każde miejsce gdzie znalazłem ślady rudej zostało oczyszczone, jak widać po farbie podkładowej - widoczne 10 ognisk oznacza realnie 50 punktów do zrobienia bo pozostałych nie widać na pierwszy rzut oka, na to korroplex, podkład, masa uszczelniająca, lakier, masa zabezpieczająca PVC. Wszystkie pozostałe elementy oczyszczone i pomalowane, nowe lub zregenerowane a blachy nielakierowane potraktowane ocynkiem. Po cichu liczę że następne 10 lat i 150 000km mogę zapomnieć o zaglądaniu do tylnej części auta. A przy okazji trochę upgrade'ów np. przewody w oplocie.

Teraz czas na przód ale to musi poczekać - chciałbym wyjąć wszystko spod maski a na to trzeba czasu, na razie oprócz dolnej belki chłodnicy i mocowań zderzaka nie ma tyle roboty żeby chociaż w tym sezonie nie nacieszyć się trochę jazdą, ostatnie 3 lata i łącznie 500-600km to trochę mało :)

IMG_20200507_115955.jpgIMG_20200507_120007.jpg

IMG_20200510_134750.jpgIMG_20200510_134732.jpg

IMG_20200515_180630.jpgIMG_20200515_180606.jpgIMG_20200510_145131.jpgIMG_20200510_145141.jpgIMG_20200513_100410.jpg

Wyszła też mała poprawka przy Brembo - okazało się że auto nie może skręcać z tymi hamulcami :D Winne są wahacze odlewane na pałę, trzeba zeszlifować nadlewki z łączenia form w okolicy sworznia bo inaczej przy skręcie kół dotykają tarczy i ją blokują, ewentualnie zmodyfikować to dając mały dystans pod tarczę ale od początku chciałem tego uniknąć. Kilka szlifów diaxem i wszystko gra.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót