155 2.0 8V - kasztelan

Najlepsze co odkryłem kupując ten zestaw to Underbody PW UBS220 - rewelacja!!! To upłynnione PCV, po nałożeniu i zaschnięciu robi przezroczysto-zółtą warstwę którą można skrobać i skrobać i na niewiele się to zda, generalnie jak zakonserwuje się rdzę i psiknie tym specyfikiem to masz spokój na najbliższe ćwierć wieku co najmniej.
Co do reszty:
Fertan - wiadomo, na gołą rdzę w celu zneutralizowania
Prewax - profile zamknięte, wypiera wodę i zostawia cienką, elastyczną warstwę, jako podkład pod Cavity PW.
Cavity PW - profile zamknięte, wosk który robi się dosyć sztywny po zaschnięciu, dobrze chroni ale powłoka może z czasem pęknąć i w tym celu wcześniej używa się Prewax'u. Konsystencja podobna do Fluidolu.
Gravit 630 - masa uszczelniająca, można poprawić wypełnienie łączeń, ja muszę zrobić poprawkę nad wydechem która została lekko wypalona po jego wybuchu.
A to na dole to zmywacz do usunięcia resztek smoły z mat bitumicznych.
Także mam nadzieję że po tych zabiegach auto dotrwa co najmniej do czasu kiedy będę przechodził kryzys wieku średniego:) Jedyny mały problem to Prewax, ma rurkę jakieś 0,5m i nie wszędzie dojdzie więc możliwe że zajdzie potrzeba wiercenia kilku otworów dodatkowych. Nie da się go kupić pod pistolet UBS bo ma w sobie za dużo rozpuszczalników i by szybko zasechł.

Ostatnie strony Twojego tematu możnaby podwiesić jako poradnik konserwacji kantów :)

Powodzenia, chyba taki sam zestaw kupie ale poczekam na 20+ stopni

Masz może zdjęty panel ten ze schowkiem nad nogami pasażera?

Jak zwykle podłączenia elektryki:D

OK. w sobotę dzwonię bedę przy swoim wypierdku w garażu i będę potrzebował konsultacji

Dziś zdjąłem maty z całego przedziału pasażerskiego (został bagażnik na jutro) i na temat usuwania suchym lodem powiem jedno... ZA-JE-BI-ŚCIE!!! To po prostu mistrzostwo co się dzieje po ich zmrożeniu, jeśli będziecie kiedykolwiek remontować jakiejkolwiek auto to nawet nie próbujcie ich ruszać opalarką, za pomocą suchego lodu jedną matę usuwam w jakieś 45 sekund. Wystarczy wysypać lód na matę, nakryć jakimś materiałem i poczekać aż przestanie strzelać, z reguły 5-10 minut max, akurat w tym czasie składałem auto pod maską. Później kilka ciosów gumowym młotkiem, dłutko do podważania i jedziemy, mata jest praktycznie cała pokruszona ale trzyma się kupy więc trzeba ją podważać lekko dłutem albo szpachelką lub czymś z zaostrzoną końcówką.
Ważne jest aby stosować się do zaleceń użytkowania tego cholerstwa, -80*C potrafi zrobić swoje, opaski na kable elektryczne które normalnie są bardzo wytrzymałe kruszą się w drobny mak dlatego raczej nie polecał bym obsypywania tym wiązki elektrycznej :)
Jutro Was trochę zdenerwuję zdjęciami stanu mojej podłogi ;)
attachment.php

Po raz pierwszy od pół roku Alfa zagadała. Spolerowałem kanały dolotowe w kolektorze, wymyłem cały dolot. Auto pomimo słabego aku odpaliło bez żadnych problemów, trzyma obroty jak trzeba, na gaz też tradycyjnie reaguje z entuzjazmem, pomimo wielu przekleństw przy montażu kolektora jak już odpaliła to miałem uśmiech na twarzy :)

Załączniki

• WP_20150306_002.jpg
    WP_20150306_002.jpg
    67.6 KB · Wyświetleń: 222
Ostatnia edycja:
Skąd ten suchy lód i za ile?

Auto pomimo słabego aku odpaliło bez żadnych problemów, trzyma obroty jak trzeba, na gaz też tradycyjnie reaguje z entuzjazmem, pomimo wielu przekleństw przy montażu kolektora jak już odpaliła to miałem uśmiech na twarzy

Jak to czytam to też mam uśmiech na twarzy:)

Suchy lód z firmy która się tym zajmuje, niestety cholerstwo szybko znika więc nie da się tego kupić za rogiem, musisz znaleźć firmę która tym handluje, ja mam taką 1km od pracy :) Gość mówił że trzymając to w styropianowym pojemniku 15kg które wziąłem zniknie po około 100h. A cena śmieszna jak za taką wygodę, 10kg kosztuje 50zł, wziąłem na zapas 15 ale już wiem że przy dobrym przygotowaniu starczy Ci nawet 6-7kg na całe auto jadąc po kolei każdą matę.

Jak to czytam to też mam uśmiech na twarzy
Tutaj jak najbardziej Cię rozumiem :) Już się nie mogę doczekać wytoczenia 4 kółek na jakiegoś POM'a jak się ciepło zrobi i ogarnę wnętrze.

Podenerwuję trochę tych którzy robią blacharkę :P
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Poszedł też pierwszy wosk w profile i Fertan w miejscu uszkodzonej podłogi, poza tym znalazłem łącznie 4 odpryski w bagażniku przy mocowaniach wiązki i przy plastikach pod kanapą.

Może ktoś z Was wie czym usunąć stare zabezpieczenie bez uszkodzenia lakieru? O ile podłoga jest git to w nadkolach już spękane i spiaskowane od kół miejscami do lakieru, chcę je wyczyścić i zrobić na nowo całość.

Mam też ważny komunikat, jeśli któryś z Was potrzebuje cokolwiek z tego zdjęcia to pisać bo wszystko ląduje na śmietniku.
Czarne dolne słupki są z polifta i nie pasują do przedlifta tak dla ścisłości. Osłona obok nóg kierowcy ma dwie dziurki na śrubki po odcięciu zapłonu widoczne po otwarciu drzwi. Reszta bez uwag.
attachment.php

Potrzebuję kratkę wywiewną z bagażnika, tą w prawym nadkolu, ma ktoś na zbyciu? Mojej się rozpękło na uchwytach przy demontażu.

Załączniki

• WP_20150308_001.jpg
    WP_20150308_001.jpg
    64.2 KB · Wyświetleń: 191
  • WP_20150308_002.jpg
    WP_20150308_002.jpg
    64.2 KB · Wyświetleń: 294
  • WP_20150308_003.jpg
    WP_20150308_003.jpg
    86.7 KB · Wyświetleń: 193
  • WP_20150308_004.jpg
    WP_20150308_004.jpg
    69.1 KB · Wyświetleń: 192
  • WP_20150307_004.jpg
    WP_20150307_004.jpg
    120.2 KB · Wyświetleń: 193
Ostatnia edycja:
Piękny stan blachy - obym u mnie taki zastał :)

Rozumiem, że i tak czymś to zabezpieczasz, aby taki pozostał ?

Zabezpieczam tymi środkami które pokazywałem wcześniej. Jestem też coraz bliżej decyzji żeby jednak teraz wywalić zawieszenie i zbiornik i zrobić całość na cacy. Została by mi tylko komora silnika, podłużnice przednie i nadkola, ale to traktuję jako całość na drugi etap bo za dużo auta bym na raz rozkręcił. Zrobię środek i tył, wygłuszę, poskładam i wtedy będę robił porządek w przedniej części auta od słupka A włącznie ze zdjęciem błotników bo i tak lewy przeszkadza mi we wpasowaniu puszki od filtra.

No no, grubo :D piękna blacha

Tak zachowanych tylnych błotników to jeszcze nie widziałem tylko pozazdrościć :)

No tak ale Ty kupiłes juz auto w dobrym stanie bez dziur wystarczy tylko wyczyścic i zabezpieczyc więc roboty dużo nie było.
Nie chwal sie bio wydech masz zamocowany na trytytkach :D

Amortyzatory
Powrót