155 2.0 8V - kasztelan

Lenso, kompletnie u nas nieznane, gdzies wyczytalem ze moze to być kucizna i patrząc na ich wagę moze sie to zgadzać, dowiem sie jak troche pojeżdżę po naszych dziurach i sie nie pogna :)A zanabylem je na allegro, 650 chyba, stan idealny. Na tych samych felgach stoi ta Q4 za 30 tysia :)A tak przy okazji ostatnio odkrylem ze naklejka Valvo Tectyl to nie ściema, cale auto bylo konserwowane, po zdjęciu kanapy widac nawet zacieki konserwacji z kazdej dziury :) Cieszy mnie to ale nie zmienia faktu ze w drodze mam juz pistolet i robie poprawkę calosci. Zamówiłem tez Fertan bo jest rdzawy nalot tam gdzie podloga oberwala bo podobno zawisla kiedys na jakimś mostku. Wgniecenie wyprostowalem... butem :) Tak grube blachy mamy w Kantach :D

Wiem, używam go teraz wszędzie gdzie chcę się pozbyć na dłużej rudego ścierwa, najlepszy z dostępnych środków antykorozyjnych.
Tak wygląda na chwilę obecną czyli od czasów czerwonej nic się nie zmieniło, ciągle rozkręcam:)
attachment.php

Plan do realizacji na najbliższy czas:
- zerwanie mat (suchy lód więc zdam relację czy faktycznie taka dobra opcja)
- Fedox + Fertan na ewentualną rudą
- nowe maty + kauczuk izolacyjny pod wykładzinę zamiast filcu
- całe uprane wnętrze
- czyszczenie i konserwacja wszystkich elementów w drzwiach tak aby po założeniu boczków nie zaglądać tam przez kilka lat (hehe, śmiesznie to brzmi przy Alfie:D )
Plastików nie składam póki nie ogarnę ich nowego image'u. Jeśli ktoś ma pożyczyć deskę rozdzielczą bez drewna to chętnie przygarnę, później oddam swoją, stan idealny.
Hamulce czekają na Dziara aż będzie miał czas bo to nic pilnego, jak skończę ten etap to biorę się za następny. Aaaa, w międzyczasie muszę kolektor dolotowy założyć bo leży już pół roku obok auta a nie pod maską.

Załączniki

• Zdjęcie0068.jpg
    Zdjęcie0068.jpg
    103.1 KB · Wyświetleń: 159
Ostatnia edycja:
Brunox jest niezły ale on przykrywa rdzę a Fertan reaguje z nią, później zmywasz taki czarny proszek - to pozostałość po reakcji. I tam gdzie nie było rdzy zostanie Ci goła blacha a miejsca po rdzy będą czarne. Tak jak napisałem to obecnie najlepszy ogólnodostępny środek na rdzę, konserwacja trwa co prawda bo trzeba odczekać 48h po nałożeniu ale warto jeśli robisz auto dla siebie.

Masz ale z drewnem, tak??:D Taka w sumie też może być ale oddam bezdrewnową:)

grzybek wrzucasz do siebie boczki i konsole od polifta ? bo boczki juz masz
Nie wnikam z jakiej wersji pochodzą, po prostu chcę mieć ciemne wnętrze i takie też montuję. A konsola jest taka sama niezależnie od rocznika, swoją muszę przerobić więc chcę to zrobić a później podmienić żeby auto nie stało kolejne pół roku bez deski, już teraz przy składaniu chyba będę musiał posiłkować się manualem żeby czegoś nie zapomnieć.

Fajna fotka, moja za 2-3 miesiące będzie wyglądała tak samo :)
Planuję też gruntowną konserwację (Fertan + Perma Fluid/Perma Film), wygłuszenie GMS ProLiner'em.

Z deską co robisz, flokowanie ?

Co to ta Perma??
Co do deski to pochwalę się jak zrobię.
A cenę tego GMS'a widział?? Jakiś 1000zł za całą podłogę, trochę drogawo...

Ja się chętnie podłączę pod ten temat :)
czyli na powierzchowną rdzę jak sie pojawi co najlepiej ? tak w prostych żołnierkich słowach, a,b,c,d

W

Ja robię tak:
- czyszczenie mechaniczne (szczotka, wiertarka etc.)
- Fedox
- czekanie...
- zmywanie wodą
- Fertan
- czekanie...
- zmywanie wodą
- suszenie
- malowanie
- zabezpieczenie

Tak zrobiłem bagażnik Foki i tak samo robię Alfę, powinno pomóc na długi czas.

przetestowałem rok temu piaskowanie blach i jest to najpewniejsza metoda jeżeli są już jakieś wykwity. Aha i jak znajdziecie człowieka co się trochę orientuje w temacie a nie drze na pałę to wypiaskuje rdzę a z miejscach obok ściągnie ładnie lakier i ocynk zostawi.

A chcesz się jej pozbyć?? Miałem wcześniej z drewnem które po latach stało się jednokolorowe (brązowe). Co najciekawsze przy rozbiórce okazało się że to jest jednak sklejka więc coś z drewnem ma wspólnego, a ja dałbym rękę sobie uciąć że to był plastik. Reszta drewna mnie nie interesuje, to Łukaszek lubi mieć leśniczówkę w aucie, nie ja:)

Jak nie znajdziesz nic lepszego to mogę rozważyć zamianę.Bo drewnianą kiere też mam i leśniczówka gotowa.
To u mnie to plastik na pewno.

No to Łukasz jesteś teraz leśniczy lub Gajowy ze 155:D

Kustosz, Gajowy... Jeszcze kilka lat i zbierze się tu taka elita że hej.

Amortyzatory
Powrót