155 2.0 8V - kasztelan

oczywiście, że jest :)
mogę jakąs fotkę wkleic ale ona bedzie nie miarodajna bo praktyczie przednich blach nie mam na aucie

Udało się:) Miało zająć 2h, zajęło 8... Kupiłem szerszą niż seria w nadziei że uda się wcisnąć w miejsce oryginału i nie udało się, w żaden sposób nie chciała wejść więc pozostała rzeźba, kupowałem na oko z lekkim zapasem a jak przyszła okazało się że na to 'oko' ma prawie 2 razy większą powierzchnię więc całkiem przypadkowo zabezpieczyłem się na nasze upały i jakieś podnoszenie mocy:)
Zderzak i tak jest dojechany więc nie było mi go szkoda, jak kupię ładny to postaram się bardziej, teraz ma jedynie spełniać swoje zadanie.
Zdjęcie0659.jpgZdjęcie0660.jpgZdjęcie0661.jpgZdjęcie0662.jpg

To wiadro musi tam jeszcze być przez jakiś czas aż napatoczy się airbox w dobrej cenie:) Poza tym kto wie, może kiedyś soft turbo w niej zawita, nie mówię nie:) Następne są hamulce i zawieszenie więc baza będzie dobra, zaciski już się przyzwyczajają do auta jeżdżąc w bagażniku:D

Była automatyczna w oryginale, wątpię żeby chciało mi się dokładać klimę do auta które jej nie ma.

Alfica stestowana odpowiednio na torze w Miedzianej Górze;) Sprawdziła się świetnie, jak fotografowie się ogarną to i fotek kilka wrzucę.

Na tej fotce najlepiej widać to o czym mówią/piszą ludzie obeznani w temacie 155/145/146 - nasze tylne koła w zakrętach oba kładą się w tym samym kierunku i spójrzcie na tylne koło w przybliżeniu, trzyma asfaltu tylko wewnętrzną częścią, dlatego tak rzucają tyłem na zakrętach. W przypadku 145/6 jest to dużo mniej zauważalne bo mają krótszy zwis.
DSC_0436_aaaaaaaaaaa.jpg

I pozostałe słitaśne focie:
9554962428_6822fd365c_k_aaaaaaaaa.jpg9555222056_a8cfceab9a_k.jpgDSC_0433_aaaaaaaaaaaaaaa.jpgDSC_0435_aaaaaaaaaaaaaaaaaaa.jpgDSC_0437_aaaaaaaaaaaa.jpg

Ostatnia edycja:
widzę, że Żyleta "popisała się" ;)
Jak 17"-tki ? nie przycierają o tylne nadkola ?
Czy Piotrku też odczuwasz, że Bella ma duużo ciężej niż przy poprzednich 15'-tkach ? ;)

Przycierały na byle nierówności z dystansami ale po dotarciu na zlot ekipa Marcina "Słowik Team":) zrobiła mi PitStopa w celu ich demontażu i teraz zdarza jej się przytrzeć jak jest załadowana i wpadnę w konkretną nierówność na drodze więc zaniedługo wymieniam amorki i sprężyny. Ciężko jest określić czy skrzynia z 1.8 i jej krótsze przełożenia dają zauważalny efekt ale myślałem że będzie miała większego muła a tego ma bardziej od stożka niż od szerokości opon.
Dlatego podjąłem decyzję że felgi zostają. Oddam je do renowacji, kupię nowe gumy i będę śmigał, spodobała mi się na nich a komfort jazdy jest porównywalny do poprzedniej na 195/55R15 więc nie ma sensu zmieniać. Jedyny minus to nerwowość w koleinach ale to już opanowałem w drodze na zlot.

Jak to auto wyglądało od tyłu na tych dystansach? Sam myślałem o 15mm na stronę.

Wyglądało fajnie ale po ich zdjęciu praktycznie nie widać różnicy, w końcu tu tylko 5mm. Jak będę przy aucie zrobię fotkę jak wygląda teraz. Podstawa to wpakować nowe springi i amorki z tyłu, jak tylko masz trochę zużyte to zaraz będzie trzeć.

Małe porządki pod maską, odświeżona podstawa akumulatora, dodatkowo prysnąłem przepływkę żeby nie rzucała się za bardzo w oczy. Zdążyłem też założyć tylne springi Pro-Kit i zastanawiam się czy nie usiadła za bardzo i czy nie będzie trzeć bo sprężyny są używane. Będę miał jeszcze jedne więc w razie czego mogę podmienić, posiadacze Eibacha - przyglądać się i pisać czy trafiłem zajechane czy jest OK;)
Zdjęcie0671.jpgZdjęcie0673.jpgZdjęcie0674.jpgZdjęcie0676.jpgZdjęcie0677.jpgZdjęcie0678.jpgZdjęcie0675.jpg

Siedzieć może,ważne aby przód nie był wywalony w kosmos.

Jerry, niekoniecznie. Przód praktycznie zawsze ma takie samo obciążenie, większość idzie na tył więc co by mi było po tych springach jeśli po zapakowaniu 4-ech osób tył będzie tarł na byle nierówności, to auto ma być do użytku codziennego więc ma być kompromisem = możliwość wyjazdu np. na wakacje w 4 osoby + bagaż na obecnym ogumieniu i felgach. Przy okazji muszę napisać do moderatora żeby od któregoś postu wydzielić to w odrębny temat bo to auto oprócz silnika nie ma już nic wspólnego z poprzednią.

Amortyzatory
Powrót