155 2.0 8V - kasztelan

Jerry, niekoniecznie. Przód praktycznie zawsze ma takie samo obciążenie, większość idzie na tył więc co by mi było po tych springach jeśli po zapakowaniu 4-ech osób tył będzie tarł na byle nierówności, to auto ma być do użytku codziennego więc ma być kompromisem = możliwość wyjazdu np. na wakacje w 4 osoby + bagaż na obecnym ogumieniu i felgach..

Słusznie piszesz.Ja napisałem tylko o estetyce.Jeśli chodzi o to czy będzie przycierać,to to zostaje zapakować ją ludźmi i bagażem i sprawdzić.
A co z pomysłem który miałeś na czerwoną?Tzn.taka odelżona wersja?

Jak trafi się w miarę zdrowa buda to wrócę do tego, na razie doprowadzam tą do należytego stanu, konserwuję blachy i jeżdżę, jest zbyt dobrze zachowana żeby ją rozebrać o czym wcześniej wspomniałem. Niewykluczone też że kupię 145 bo taką dużo łatwiej dostać, w każdym bądź razie nastąpiła zmiana priorytetów i srebrna jest na 1 miejscu, reszta jeśli czas i kasa pozwolą.

Po długich poszukiwaniach udało mi się wreszcie dorwać gumy do mocowania spojlera z Formuli. Znalazłem nówki w ..... ASO:) Jako pojedyncze części nie są dostępne ale jako cały komplet do mocowania już tak a tego wcześniej nie sprawdzałem. Dowiedziałem się też że jestem pierwszym klientem w Polsce który w ogóle zamówił tą część, widać bardzo popularne graty:)

Przywróciłem kierunki do oryginału, porównanie niżej. Mi osobiście lepiej leży na seryjnych.
WP_20131116_001.jpgZdjęcie0636.jpg

Co Ty znowu wyprawiasz z tym autem:D?

Nic, to stara fotka także spokojnie:)
Na razie kolekcjonuję powoli elementy zawieszenia, przeniesienia napędu czyli wszystkie gumy które z racji wieku trzeba wymienić i LPG.
Do wiosny lista rzeczy do zrobienia nie jest długa ale dosyć czasochłonna:
- tylne zawieszenie: wymiana amorków, sprężyn i gum sprężyn
- przednie zawieszenie: wymiana sprężyn, wahaczy, łączników stabilizatora, osłon przegubów, przegubu wewnętrznego prawego
- montaż instalacji LPG
- naprawa nawiewu (nie działa sterowanie nogi-twarz-szyby) i porządne spasowanie tunelu środkowego
- wymiana opon
To są rzeczy które muszę obowiązkowo zrobić do wyjazdu auta z garażu, później czeka mnie jeszcze:
- konserwacja całego podwozia
- lakierowanie zderzaków przód, tył i spojlera (w tym przeróbka nawiewu na chłodnicę oleju)
- pranie tapicerki albo, jeśli się znajdzie, wymiana na Recaro z Delty II
- swap przednich hamulców na Brembo
- renowacja felg
- wymiana filtra powietrza na airboxa albo zrobienie go samemu
- montaż świateł LED do jazdy dziennej
- wymiana podstawy filtra oleju (nie zauważyłem że w obecnej jeden gwint jest zerwany i łapa trzyma na 2 zamiast 3 śrub)
- nabicie i ewentualna naprawa klimatyzacji
I mnóstwo innych mniej lub bardziej istotnych rzeczy którymi pochwalę się jak je ogarnę;) tak więc roboty mam całkiem sporo.

Dość mocno się pobudziłem i nie wiem czy nie zawitam do Ciebie obejrzeć tę lalkę.

Zapraszam za pół roku bo jak tylko spadnie śnieg to nie ruszam jej z garażu.

Po długich poszukiwaniach udało mi się wreszcie dorwać gumy do mocowania spojlera z Formuli. Znalazłem nówki w ..... ASO:) Jako pojedyncze części nie są dostępne ale jako cały komplet do mocowania już tak a tego wcześniej nie sprawdzałem. Dowiedziałem się też że jestem pierwszym klientem w Polsce który w ogóle zamówił tą część, widać bardzo popularne graty:)
Witam tutaj trochę niestandardowo zamocowany spojler od formuli mnie się podoba alfa155-tuned-red.jpga co do kierunkow to pomarańczowe sa trochę bardziej retro

Tylko to auto nie będzie retro, ma być seria na dużej feldze i z kilkoma detalami dodającymi smaczku, przynajmniej takie mam założenie.
Co do mocowania to widziałem je ale po 1 przedłużki są już niedostępne w ASO więc trzeba by trochę porzeźbić a po 2 trochę za wysoki jak do normalnego auta.

Sporo tematu wyleciało, nie chce mi się uzupełniać więc kontynuuję, zainteresowani pamiętają na czym stanęło:)
W sobotę montaż, ze starych gratów zostały tylko poduszki, osłony odbojów i łożyska - te rozebrałem, wyczyściłem i dałem nowy smar, stary po latach wyglądał już raczej jak kit a nie smar.
WP_20140108_001.jpg

co tam za amory żeś zapodał? i te pro-kity masz dedykowane do r4 czy v6?

Dedykowane R4, V6 które przypadkiem kupiłem poszły do Darkowej, sprzedanej już V6. Amorki to Monroe Reflex, aż szkoda zakładać, takie ładne to wszystko:) Dostałem też komplet nowych zimówek więc w weekend auto będzie jezdne i zaczynam prace nad LPG.

to potestuj te amory bo u mnie z przodu na monroe ale zwykłych gazówach lubi niestety podskakiwać, z tyłu na kybie tego nie mam.
Ja tez nie lubię zakładać nowych rzeczy :D

Bo tu trochę więcej fanatyków modelu, na FKP raczej tak informacyjnie dla grupki osób które też to interesuje:)

Bo tu trochę więcej fanatyków modelu, na FKP raczej tak informacyjnie dla grupki osób które też to interesuje:)
wiadomo :)
powoli się wciągam w markę ;)
najlepsze jest to ,że focus mi śmiga czasem przed nosem , bo sprzedał się 10 km od Gostynia ;) to i łezka się w łoku zakręci ;)

Pokusiłem się o maila do Centro Documentazione i dostałem odpowiedź odnośnie moich 155-ek.
Kolory i silniki się zgadzają, czerwona sprzedana 10 dni po wyprodukowaniu a srebrna... następnego dnia:) Nie ma info gdzie więc podejrzewam że gdzieś w najbliższej okolicy fabryki skoro tak szybko poszła.
Zabawne jest też że srebrna została sprzedana 30.06.1993 a czerwona 30.06.1994, równiutki rok później i traf chciał że obie wpadły w moje ręce:)

Jakim sposobem rozmontowałeś łożyska amortyzatorów?Właśnie mam to wszystko na wierzchu i tez o przesmarowanie bym się pokusił.

Gołymi rękami:) Wystarczy mocno wcisnąć i powinno wyjść a jeśli jest mocno zaklejone to puknąć lekko albo podważać wkrętakiem co kawałek, nawet młotek nie jest potrzebny, u mnie poszło ręcznie.
Tak wygląda po założeniu Pro-Kit'u, mogła by być ciut większa różnica przód-tył ale ogólnie jestem zadowolony, dodatkowo widać z przodu negatyw:) Została w zasadzie zbieżność, kosmetyka i można śmigać. Może do zlotu uda mi się ogarnąć resztę czyli felgi, spojler, klimę i hamulce ale najważniejsze z głowy. Po wymianie springów i amortyzatorów zrobiło się dosyć sztywno, muszę dołożyć rozpórkę żeby buda za bardzo nie cierpiała. Dokupiłem też dzisiaj zderzak przedni, o dziwo w idealnym stanie, szukałem takiego pół roku.
WP_20140118_001.jpgWP_20140118_002.jpg

Amortyzatory
Powrót