• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Chiptuning

Panowie

Będę brał boxa RS, w necie jakoś średnio z dostępnością informacji takich typowo użytkowych i zastanawiają mnie trzy sprawy:
- jak z montażem, bo nie będę jechał do Warszawy ani do Częstochowy - to jest gotowe od momentu podłączenia, czy trzeba to uaktywniać, dać się temu zaadaptować,
- gdzieś mignęła mi informacja o kilku mapach - jak to się wybiera jeśli nie dokupi się moduły BT, bo pewnie główne po to to jest?
- co daje jeszcze moduł BT?

Pozdrawiam

Kolego, do 20 sierpnia jest promocja na GTSa na stronie producenta. 100eur taniej.

montaz ogarniesz sam, 20 min roboty.
przez Bt wybierasz mapy, czyt doładowanie. podejrzewam ze jak ustawisz raz, to nie bedziesz tego ruszał, imho szkoda kasyh na BT...

Witam

Promocje widzialem, nadal zostane przy RS, szczegolnie, ze musze miec fv w pln.

Dziekuje za odpowiedzi. Teraz zostalo trzymac kciuki za szybka rejestracje

Racechip

Zacząłem poważnie zastanawiać się nad chipem... Poczytałem trochę o Racechip, głównie na forum BMW:
- opinie są podzielone,
- wartości przyrostu HP/Nm na stronie RC wzięte z d... księżyca (oni nie hamują tuningowanych aut, co więcej - wysyłają wygenerowane programowo albo przerobione w programie graficznym wykresy),
- pomiary przy kilku nastawach chipa (np. 7 nastaw) dają przyrost do 3ciej nastawy, później moc nie rośnie (nie ma różnicy między 3cią nastawą a 7mą)

Jak to jest w końcu? Hamował ktoś z forum chipowane auta?

Po tym co przeczytałem dzisiaj (będę jeszcze zgłębiał temat), albo zostanę przy stockowej mocy, albo zdecyduję się na kompleksowe przeprogramowanie ECU. Wydaje mi się to uczciwsze i bezpieczniejsze.

Ostatnie pytanie - te chipy są uniwersalne? Tzn mogę wyjąć przykładowo RSa z Giulii i wsadzić do Passata?

Przecież był tu wykres z wersji RS. 270 PS więc tsk jak oni mówią.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Ja mam tego podstawowego boxa, z 5 programami. I jest zupełnie odwrotnie: 1 i 2 - nic nie czuję, 3 i 4 delikatna poprawa ale 4 minimalnie lepsza, 5 program daje wyraźną różnicę w stosunku do serii. Na pewno taką, że pasażerowie potrafią się zapytać, co zrobiłem z autem. Poza tym kolega hamował Brerę 1,7 i gdzieś na naszym forum albo na FB wrzucał wykresy. Z wyjściowej mocy 205 KM na 4 chyba programie (z 6 lub 7 - nie pamiętam, ma RS, środkową wersję) wypluło coś ok. 225 KM.

No wystarczy prześledzić temat, moosiak hamowal swoją na RS na przed ostatnim ustawieniu i wyplulo 270ps...

1200 pln za RS-a to chyba jeszcze nie tragedia, szczególnie kiedy auto jest jeszcze na gwarancji.
Dają rok gwarancji na silnik, choć jak znam życie zapisy regulaminu są tak skonstruowane że wina urządzenia skutkująca awarią silnika jest nie do udowodnienia.

Ostatnie pytanie - te chipy są uniwersalne? Tzn mogę wyjąć przykładowo RSa z Giulii i wsadzić do Passata?
w wersji RS płaci się bodajże 100 euro
za przeprogramowanie. Pytanie czy wysyłają plik firmware do wgrania po kablu czy trzeba odesłać urządzenie.

1200 pln za RS-a to chyba jeszcze nie tragedia, szczególnie kiedy auto jest jeszcze na gwarancji.
Dają rok gwarancji na silnik, choć jak znam życie zapisy regulaminu są tak skonstruowane że wina urządzenia skutkująca awarią silnika jest nie do udowodnienia.

w wersji RS płaci się bodajże 100 euro
za przeprogramowanie. Pytanie czy wysyłają plik firmware do wgrania po kablu czy trzeba odesłać urządzenie.

Po 1. gwarancja na silnik w PL nie obowiązuje
Po 2. w GT-S masz jedno przeprogramowanie w cenie. Jeżeli cena urządzenia do nowego auta różni się musisz dopłacić. Jeżeli będzie inny kabel to w ramach dopłaty go dostaniesz.
Po 3. Oni robią pod każde auto program i je hamują, ale nei chwalą się wszystkim, ten wykres który ktoś tu wstawiał wyglądał jak z painta.
Po 4. RC jest klasą średnia robiącą naprawdę przyzwoite urządzenia za kasę średnia+, nigdy to nie bezie program robiony pod Twoje auto i korygowany na hamowni, ale to najlepsze co możesz mieć w tych pieniądzach z tak łatwa możliwością demontażu.

Ktoś ma racechipa w 280HP?

No wystarczy prześledzić temat, moosiak hamowal swoją na RS na przed ostatnim ustawieniu i wyplulo 270ps...

Temat śledzę od dawna jednak rozrósł się za bardzo - nie dokopałem się przeglądając na szybko żadnych wykresów...

Po 3. Oni robią pod każde auto program i je hamują, ale nei chwalą się wszystkim, ten wykres który ktoś tu wstawiał wyglądał jak z painta.
Na forum BMW wrzucali wykresy z "hamowni" które dostali od racechipa. Przy porównaniu paru doszli do wniosku że krzywe na wykresach są bardzo podobne, nieznacznie poprzesuwane na różnych wykresach. Po napisaniu do racechipa z zapytaniem czemu robią wykresy w paintcie, dostali odpowiedź że to nie są wykresy z hamowni ale grafiki poglądowe. Temat z 2016 roku.

Dlatego dopytuję czy faktycznie są przyrosty takie jak opisują, czy lecą jednym schematem i biorą sobie dane z czapy.

Witam używał ktoś pedalboxa

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mam racechip RS w Giuli 200hp.
Przyspieszenie 0-100:
Bez boxa 6.3
Z boxem 5.3

Działa bardzo dobrze.

Działa bardzo dobrze.
Zauważyłeś jakieś znaczące różnice w spalaniu?

Po dynamicznej jeździe zwłaszcza w upalny dzień, gdy już samochód wjedzie do garażu to przez jakiś czas jeszcze szumi chłodnica.
Boję się że po wpięciu czipa wyłącznik termiczny będzie się odpalał po znacznie dłuższym czasie - zawsze z tyłu głowy tli się ta myśl,
że osprzęt do wersji 200KM w nowszych modelach jest trochę okrojony i coś się może szybciej zużyć/przepalić.

Mam na zbyciu RaceChip RS do 2.2 180 KM
oddam za małe pieniądze

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Amortyzatory
Powrót