• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Chiptuning

Miało być: czym mierzyłes przyspieszenie. :)

Mierzyłem aplikacja dragrace.

Jeśli chodzi o spalanie pali tak samo. U mnie miasto 13-15 trasa 11.

Co do zużycia elementów, nie mam takich obaw. Silnik jest zaprojektowany na 280hp.
Gdyby to była modyfikacja w sterowniku było by powyżej 300hp, ale wiadomo gwarancja.
Pamiętaj że maksymalna moc osiągasz przy czerwonym polu obrotomierza. Na codzien jeździsz na 2-3 tys obrotów. Czyli korzystasz realnie z mniejszej mocy.

Pamiętać należy o jednej ważnej rzeczy. Po każdej dłuższej podróży, upalaniu, wykorzystywania potencjału samochodu - nie możesz go odrazu gasić. Musi pochodzić z minutę dwie na wolnych obrotach.
Warto wyłączać start stop - zabojce turbo

poza wersją Q jest jakas pompa ktora chlodzi turbo i z tego co wiem nie trzeba sie juz tym przejmowac. nie wnikalem w szczegoly, cos na forum bylo potwierdzone. slychac po wylaczeniu auta jeszcze dlugo

...
Co do zużycia elementów, nie mam takich obaw. Silnik jest zaprojektowany na 280hp.
...

A sprawdzałeś to? Z kiedy masz samochód? Jeżeli końcówka 2017 lub później, to masz silnik 200hp, nie 280 - od tego mniej-więcej okresu silniki się różnią. Ja np. po kodzie modelu sprawdziłem, że w stelvio mam jeszcze "starszą" wersję - silnik 280hp ustawiony na 200 (prod 10/2017), i spokojnie sobie wrzuciłem boxa po 3kkm - ale gdybym miał ten słabszy model, zastanawiałbym się trochę dłużej. Swoją drogą - po gwarancji marzy mi się po prostu mapa z 280hp pod maską, i bye-bye box...

- - - Updated - - -

Moze to kupic kazdy i za chyba 100 przeprogramowa na dowolne auto

Nie takie hop-siup, a wiązka kablowa? Wersja z diesla raczej nie pasuje do benzyny...

- - - Updated - - -

A sprawdzałeś to? Z kiedy masz samochód? Jeżeli końcówka 2017 lub później, to masz silnik 200hp, nie 280 - od tego mniej-więcej okresu silniki się różnią. Ja np. po kodzie modelu sprawdziłem, że w stelvio mam jeszcze "starszą" wersję - silnik 280hp ustawiony na 200 (prod 10/2017), i spokojnie sobie wrzuciłem boxa po 3kkm - ale gdybym miał ten słabszy model, zastanawiałbym się trochę dłużej. Swoją drogą - po gwarancji marzy mi się po prostu mapa z 280hp pod maską, i bye-bye box...

- - - Updated - - -

Nie takie hop-siup, a wiązka kablowa? Wersja z diesla raczej nie pasuje do benzyny...

Może i silniki się różnią, może coś poprawili, ciężko wchodzić w komptencje inżynierów.
Wszystkie boxy wykorzystują rezerwę mocowa samochodu, którzy projektanci zostawili w sofcie.

Każdy soft ma z góry ustawioną maksymalnią wartość doładowania, ilość wtryskiwanego paliwa tak zwane limitery.
Box może jedynie zbliżyć się do tych wartości.
W przypadku alfy ta rezerwa jest bardzo duza, bo sięga około 80hp.
Współczesne boxy to mikrokontrolery, dość zaawansowane. To nie czasy rezystora.
Jeżeli zachowany jest odpowiedni stosunek powietrze-paliwo nie ma co się bać.

Z tego co widziałem niektóre boxy mają dodatkowy przewód do podpięcia pod czujnik temp wydechu, aby dodatkowo zabezpieczyć silnik. Wersja dla hardcorowców upalaczy :-)

poza wersją Q jest jakas pompa ktora chlodzi turbo i z tego co wiem nie trzeba sie juz tym przejmowac. nie wnikalem w szczegoly, cos na forum bylo potwierdzone. slychac po wylaczeniu auta jeszcze dlugo
A to dobrze wiedzieć. Ja zawsze studziłem sam. Nawet po krótkich dojazdach.
A akurat wczoraj kiedy znajomy podjechał swoją Giulią to słyszałem jakby coś rzeczywiście chodziło jeszcze po zgaszeniu silnika :-)

Sent from my SM-T713 using Tapatalk

470 Nm, bardzo fajny przyrost. Ile kosztował Cię tuning?
Z jakiego miesiąca i roku produkcji jest Twoja Giulia?

EDIT: Dzięki Kozak, ale na stronie Racechip mamy cenę samego boxa. Zastanawiam się, ile kosztuje to u tunera w pl z hamowaniem auta itd.

Ostatnia edycja:
470 Nm, bardzo fajny przyrost. Ile kosztował Cię tuning?
Z jakiego miesiąca i roku produkcji jest Twoja Giulia?

EDIT: Dzięki Kozak, ale na stronie Racechip mamy cenę samego boxa. Zastanawiam się, ile kosztuje to u tunera w pl z hamowaniem auta itd.

Ciekaw jestem czy podczas hamowania bierze się pod uwagę temperaturę spalin. Ktoś wie?

wysłałem zapytanie do Race Chip czy będą oferowac chipa o mocy ponad 300 HP do wersji 200 HP skoro to sprzętowo te same silniki, oto odpowiedz jaka dostalem:

RaceChip napisał:
This is unfortunately not possible, since we work with the original software and do not change anything in the ecu.
The RaceChip is connected to different engine sensors, depending on the engine. In fact it gets placed between the ECU and the motor sensors where it takes the current driving data from the ECU and optimizes them in real time and accordingly to the driving situation.

The optimization happens while acceleration only, where the performance is required, in order to not overload the engine unnecessarily on part load. Due to this load-dependent optimization we can achieve the best possible performance without overloading the engine.

During the development process, our engineers' aim is to identify the engine's performance maximum, always within its safety tolerances. The achieved maximum engine performance gets communicated in our shop. Since there can be differences between the manufacturer's performance statement and the engine's real stock performance, the performance delta can be differently. In the end we like to show off what final performance you can expect from your engine.

Should you require any more information or assistance please do not hesitate to contact us.
Fabian Langendorf
Customer Service

RaceChip Chiptuning GmbH & Co. KG

tlumaczyc nie bede bo angielski raczej wiekszosc ogarnia

Ale boxem nie zrobisz tyle... Musisz ruszyć inne limitery, a nie tylko dowalic paliwo... Tzn pewnie się da, ale długo to to nie pochodzi.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Swoja droga ciekawe ile wycisnie sie max z 200 i 280tki z 2019 prawdziwym, porzadnym i indywidualnym programem. Ktos gdzie czytal ile dowalili do pieca? Pewnie ruskie albo angole beda najodwazniejsi

Swoja droga ciekawe ile wycisnie sie max z 200 i 280tki z 2019 prawdziwym, porzadnym i indywidualnym programem. Ktos gdzie czytal ile dowalili do pieca? Pewnie ruskie albo angole beda najodwazniejsi
Ponoc jest giulia zrobiona w pl na ok 350ps, ale wydech, dp. Dmuchaja coś koło 1.9b.
Max ile pokazała to 368ps/520nm.

W USA maja wykresy na niby 370-380ps.
Chyba nikt nie ma informacji jakie dokładnie turbo siedzi u nas i ile ono może dmuchnąć.

Ale by wyniki były rozsądne to trzeba poprawić chłodzenie coolera wodnego i dać większa chłodnicę wody od niego. Dzięki temu nic niebezie puchło i bedzie się dało to wykorzystywać all the time.
Moce są jak najbardziej realne, ale by dało się z nich korzystać i nie mieć sylwestra pod maską po upalaniu powinno się zakuć niektóre elementy -> motyw znany z a45AMG gdzie część była kuta, a znosił tylko około 30k km mocnej jazdy.

Z tego co mi mówili to zwiekszaja obroty wentylatorow na chłodnicy i temp w dolocie ok 50st.
z tego co ja znalazlem, to turbo to GTB1446VZ, na wloskich forach pisza ze dmuchaja na takich 1.8b ( nie w giulii)
ja obecnie mam 300ps przy doładowaniu bodajze 1.7b

Ostatnia edycja:
OO to tego motywu nie znałem, jakieś info więcej? Chętnie poczytam.
W silnikach turbo temp w dolocie dramatu nie powoduje bo i tak w turbo się rozgrzewa i chłodzi w coolerze. Warto walczyć jak już STAGE3 czarujesz.
Plusem tuningu np. tfsi jest to, ze tysiące aut zostało na świecie przerobionych i setki wybuchły, a w przypadku Alf problemem jest dosyć (a nawet nie dosyć tylko bardzo) mała skala modyfikacji.
[MENTION=79678]kozak[/MENTION] ale Ty finalnie masz mapę tak? a zmieniana była prędkość tych wiatraków? Dodatkowo zastanawiam sie czy nie warto by zmienić płynu chłodniczego by lepiej w upałach sobie radził i nie puchł.

Amortyzatory
Powrót