[159] policyjna kontrola DPF

Profesjonalne badanie bezapelacyjnie wykaże brak dpf, zaślepiony egr i inne braki w układach EKO pojazdów lub nawet niesprawny pojazd. Natomiast póki co w Polsce nie spotkałem się aby kogoś wyrywkowo takim sprzętem przebadano.

Profesjonalne badanie bezapelacyjnie wykaże brak dpf, zaślepiony egr i inne braki w układach EKO pojazdów lub nawet niesprawny pojazd. Natomiast póki co w Polsce nie spotkałem się aby kogoś wyrywkowo takim sprzętem przebadano.

Bo nie ma potrzeby. Jeśli przepisy wejdą w życie to wtedy każda komenda powiatowa będzie miała taki sprzęt na stanie.

Marzenie... niedawno u mnie w lokalnej gazecie chwalili się, ze zakupiono sprzęt do badania przepuszczalności szyb w autach i teraz w końcu będą mogli sprawdzać auta, a przepisy od kiedy istnieją? :lol: Poza tym jak mają badać auta, które na biegu jałowym mają blokadę obrotów? To nie jest tak proste jak się wszystkim wydaje, popatrz wyżej w link jaki sprzęt potrzeba do badania tego wszystkiego. Jedynie co mogą sprawdzić na szybko to fizyczną obecność jak i programową, z tym, że to też nie w 100% bo nie zawsze podpięcie pod OBD czy zajrzenie pod auto wykaże brak DPF'u.

Powiatowa? Ciekawe. A skąd pieniądze na to?
Przepisy można wprowadzić dowolne. Na przykład przepisy z Francji dotyczące niedozwolonych modyfikacji samochodu można właściwie rozciągnąć też na każdy remap sterownika, nawet bez usuwania ekologii. Mandat parę tysięcy euro.

Marzenie... niedawno u mnie w lokalnej gazecie chwalili się, ze zakupiono sprzęt do badania przepuszczalności szyb w autach i teraz w końcu będą mogli sprawdzać auta, a przepisy od kiedy istnieją? :lol: Poza tym jak mają badać auta, które na biegu jałowym mają blokadę obrotów? To nie jest tak proste jak się wszystkim wydaje, popatrz wyżej w link jaki sprzęt potrzeba do badania tego wszystkiego. Jedynie co mogą sprawdzić na szybko to fizyczną obecność jak i programową, z tym, że to też nie w 100% bo nie zawsze podpięcie pod OBD czy zajrzenie pod auto wykaże brak DPF'u.

Tego roku mają zostać wprowadzone zmiany odnośnie badań technicznych aut. Tylko, że najpierw mówiono o 01.01, potem o 01.05 a teraz to już sami nie wiedzą co odpowiadać na pytania właścicieli SKP:) Zmiany mają być drastyczne ale o normach spalin, jak np w Niemczech czy Austrii itp nie ma na razie mowy.
Co do pomiaru przepuszczalności szyb/folii mogę się wypowiedzieć, bo kiedyś uczyłem pracowników takiej stacji, jak się tym posługiwać. Mieli to od ponad 3 lat a dopiero ja to uruchomiłem i z racji oklejania szyb użyłem po raz pierwszy:)

- - - Updated - - -

Powiatowa? Ciekawe. A skąd pieniądze na to?
Przepisy można wprowadzić dowolne. Na przykład przepisy z Francji dotyczące niedozwolonych modyfikacji samochodu można właściwie rozciągnąć też na każdy remap sterownika, nawet bez usuwania ekologii. Mandat parę tysięcy euro.

Nie wiesz, że u nas najpierw się mówi i ustala prawo a potem myśli?:)

A to niestety wiem:) Co do ostrzejszych kontroli- proszę bardzo. Na razie za 20 PLN łapówki można przejść przegląd z niesprawnymi hamulcami...

No wiec sam wiesz, ze przepisy to jedno, a kontrole to drugie. Katalizatory w benzynach są u nas obowiązkowe od początku lat 90 ZTCP, a na stacjach nawet dziś rzadko kiedy robią analizę spalin.

A co powiecie na Smog ? też zabronią biednym rodzinom palić węglem bo ich nie stać na nowoczesną technologię to niech marzną całe rodziny a co. No chyba że rząd sfinansuje nowe piece ale wątpię.Musiałem tak napisać , wiem że w założeniu dpf miał być dobry ale jest jak jest. Auto musi często odwiedzać trasy a jak nie mam potrzeby to co? Wiem , wiem to mogłem kupić benzynę ale podoba mi się wczesny moment w dieslu.

A co powiecie na Smog ? też zabronią biednym rodzinom palić węglem bo ich nie stać na nowoczesną technologię to niech marzną całe rodziny a co. No chyba że rząd sfinansuje nowe piece ale wątpię.Musiałem tak napisać , wiem że w założeniu dpf miał być dobry ale jest jak jest. Auto musi często odwiedzać trasy a jak nie mam potrzeby to co? Wiem , wiem to mogłem kupić benzynę ale podoba mi się wczesny moment w dieslu.
Benzyna w turbo też ma moment od dołu i też cząstki stałe wypluwa. Zresztą auta są odpowiedzialne za smog jedynie w kilku %.
A co do smogu, to jakby palili tylko węglem w miarę dobrej jakości to nie byłoby tak źle...

Wystarczy go popukac i wiesz czy jest zawartosc.. wiadomo, ze moze tam byc czyms wypchane sle juz jakis trop jest

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

popukac ? serio ?
i na podstawie pukanie miałbym dostać mandat czy cos ?
kabaret :-)
to moze w szyby tez niech pukaja - po cholere mierzyc przepuszczalnosc

dzieki seba za poprawe humoru :-)

Wystarczy spojrzeć na końcówkę wydechu i wszystko jasne (lub ciemne).

a u mnie czy z czy bez i tak czorno :-)

Żeby dostać mandat musi być konkretny i mierzalny parametr. Do tego mierzalny w sposób prosty i powtarzalny. Gdyby hipotetycznie zaczęły się pomiary spalin, to w pierwszej kolejności martwiłbym się o poziom NOx i usunięte EGR, ale to tylko opinia.
Do tego dochodzi oszukiwanie przez producentów- samochód spełnia normy tylko w bardzo precyzyjnie określonych warunkach testu. W warunkach bliższych rzeczywistości nowy, sprawny samochód przekracza normy EURO kilkukrotnie. I kto teraz ma zapłacić mandat, kierowca czy producent?

Ostatnia edycja:
Żeby dostać mandat musi być konkretny i mierzalny parametr. Do tego mierzalny w sposób prosty i powtarzalny. Gdyby hipotetycznie zaczęły się pomiary spalin, to w pierwszej kolejności martwiłbym się o poziom NOx i usunięte EGR, ale to tylko opinia.
Do tego dochodzi oszukiwanie przez producentów- samochód spełnia normy tylko w bardzo precyzyjnie określonych warunkach testu. W warunkach bliższych rzeczywistości nowy, sprawny samochód przekracza normy EURO kilkukrotnie. I kto teraz ma zapłacić mandat, kierowca czy producent?

Po co mierzalny? DPF od 2007roku jest obowiazkowym wyposazeniem samochodu zasilanego olejem napedowym. Brak? Mandat i tyle.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Zacytowałeś fragment wyrwany z kontekstu i chciałeś błysnąć, a wystarczyło doczytać wypowiedz do konca.
nic nie wyrywałem
napisałes ze fizycznie
pytam jak ? skoro np wywalam wnetrze a puszke zostawiam?

- - - Updated - - -

to jak "fizycznie" stwierdza ?

Cofnij stronę i doczytaj fragment o tym ze nie zawsze sa w stanie po zajrzeniu pod auto w 100% stwierdzić obecność filtra. To zdanie jest w tym samym poście.

Amortyzatory
Powrót