• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[159] Opony Letnie

Twierdzisz ze sam nie jestes w stanie określić czy dana opona jest gorsza/lepsza w danym aspekcie od poprzednio używanej/posiadanej?
Czy powodem jest brak doświadczenia?

No na to wychodzi. A o rzetelności testów producentów nie będę się wypowiadał.

No na to wychodzi. A o rzetelności testów producentów nie będę się wypowiadał.

Bylo duzo krytyki po wprowadzeniu unijnych etykiet. Okazalo sie, po zrobieniu ankiety, ze sporo kierowcow nie potrafilo wskazac co i dlaczego i jak jest sprawdzane. Ty sie do nich zaliczasz niestety.
Wyjasnie Ci, ze testy sa prowadzone przez zewnetrzne laboratoria a podczas testow sa na testach rowniez, delegaci z zainteresowanych producentow opon. Testuja te opony i nadaja te literki do osiagniec opon.
Takze warto im ufac bo sa wlasnie po to aby ulatwic wybranie opony, bo moze sie okazac, ze placac troszke wiecej za opone mozemy np zaoszczedzic paliwo albo uratowac sobie zycie.

Dodano po 4 minutes:

Twierdzisz ze sam nie jestes w stanie określić czy dana opona jest gorsza/lepsza w danym aspekcie od poprzednio używanej/posiadanej?
Czy powodem jest brak doświadczenia?

Nie jestem w stanie stwierdzic, ze po zmianie opon na inne moja droga hamowania zmniejszyla lub zwiekszyla sie o na przyklad dwa metry. Tez nie jestem w stanie stwierdzic zuzycia paliwa przy roznicy np o 0.2 litra.
Rozumiem, ze Ty zanim sciagniesz opony jedziesz na dana droge miezysz hamowanie potem zmieniasz szybko opony na nowe, aby warunki sie nie zmienily, i mierzysz hamowanie na nowych.
Lub masz mega doswiadczenie bo testujesz codziennie nowe opony i metrowke w oczach.

Ostatnia edycja:
Miał ktoś przyjemność jeździć na którymś z poniższych modeli opon? Jakie wrażenia?

1. Hankook Ventus S-1 Evo2 K-117 235/40 R19 96 Y
2. Vredestein Ultrac Vorti 235/40 R19 96 Y
3. Pirelli P Zero Nero GT 235/40 R19 96 Y

Miał ktoś przyjemność jeździć na którymś z poniższych modeli opon? Jakie wrażenia?

1. Hankook Ventus S-1 Evo2 K-117 235/40 R19 96 Y
2. Vredestein Ultrac Vorti 235/40 R19 96 Y
3. Pirelli P Zero Nero GT 235/40 R19 96 Y

Pirelli P Zero to klasa sama w sobie. Chyba najlepsze opony na ktorych mialem okazje jezdzic.

Szaq co mają do tego delegaci z firm i zewnętrzne firmy robiące te testy? W jaki sposób te etykiety dadzą Ci gwarancję że np. po przebiegu 20 kkm ta opona zachowa takie same właściwości i parametry? Prawda jest taka że koncerny oponiarskie będą robić teraz opony pod etykiety. Tak samo zresztą jak się produkuje samochody pod testy NCAP. Oczywiście etykiety są pomocne w wyborze opon. Jednak tylko na ich podstawie nigdy bym nie kupił opon.

Szaq co mają do tego delegaci z firm i zewnętrzne firmy robiące te testy? W jaki sposób te etykiety dadzą Ci gwarancję że np. po przebiegu 20 kkm ta opona zachowa takie same właściwości i parametry? Prawda jest taka że koncerny oponiarskie będą robić teraz opony pod etykiety. Tak samo zresztą jak się produkuje samochody pod testy NCAP. Oczywiście etykiety są pomocne w wyborze opon. Jednak tylko na ich podstawie nigdy bym nie kupił opon.

Żadna opona nie utrzyma Ci tych samych parametrow co na starcie po 20kkm bo to jest polowa zycia opony, wtedy juz ma powiedzmy polowe mniej bieznika.

Oprocz tych etykiet sa wiadomo testy firm jak TUV czy ADAC i nimi tez jak ktos ma ochote moze sie podpierac. Dodatkowo czasami sie zdazalo, ze testowane opony przez te firmy, osiagaly delikatnie lepsze parametry niz te podane na etykietce. Wiadomo tam testuja jz na samochodach a pod etykietki jest na maszynach w warunkach idealnych ale miarodajnych.
Uwazam jednak, ze subiektywne odczucie uzytkownika opony moze dac jedynie 10% do mojej decyzji o zakupie opony. Kazdy decyduje jak chce, ja tylko podpowiedzialem koledze jakie ma parametry z etykietki bo ja sie tym sugeruje, Ty oczywiscie nie musisz, on tez nie musi ale moze akurat zwroci na to uwage.
Dla mnie EOT pozdro

Kiedy najlepiej dokonać zakupu opon letnich? Śledzę w miarę na bieżąco ceny i na tą chwilę trudno zaobserwować jakis stały trend (rosnący/malający). Jakieś rady?:)

Załączniki

• Opony_letnie.jpg
    Opony_letnie.jpg
    70.7 KB · Wyświetleń: 158
Ja jeżdzę obecnie na Vredestein Ultrac Sessanta (235/45/17).
Na cichszych nigdy nie jeździłem. Szczerze polecam. Odprowadzenie wody również idealne.

Kiedy najlepiej dokonać zakupu opon letnich? Śledzę w miarę na bieżąco ceny i na tą chwilę trudno zaobserwować jakis stały trend (rosnący/malający). Jakieś rady?:)

Najlepsze ceny są jak ludzie zaczynają zmieniać opony z letnich zimowe lub odwrotnie.

Trudno zaobserwować trend na podstawie 3 tygodni "badań" :lol:

Heh... napisałem Ci kiedy są najniższe ceny. Ale skoro nie wierzysz to kreśl wykres ;)

Pytanie do Falkenowców:
Czy używał ktoś opon letnich Falken Azenis FK453 najlepiej w rozmiarze 225/50 ZR17 98Y XL? Chodzą mi po głowie, są w dobrej cenie do wyjęcia (412 zł/szt) w tym rozmiarze. Wydaje mi się, że może mieć lepszą wytrzymałość na ścieranie niż ekologiczny Falken Ziex ZE914

Tutaj info: http://www.falkentire.com/tires/car-tires/azenis-fk453-tire

Nie wiem czy ktoś Ci udzieli jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie :) Zimówki kupowałem we wrześniu ubiegłego roku i do grudnia cena podskoczyła plus minus 20 zł za oponę - myślę, ok popyt robi swoje. Teraz od grudnia śledzę ceny dwóch opon letnich i widzę, że są w tym momencie dokładnie 21 zł droższe od najniższej ceny, którą widziałem w grudniu. Aż tak duży popyt? Nie sądzę. Słaba wartość złotówki? Może ktoś "siedzący" w temacie będzie bardziej zorientowany.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
205/55/R16
Ma ktos porownanie Dunlop SP Sport Bluresponse i Continental Premium Contact 5? Mam Conti od 2 sezonow i na kolejny zastanawiam sie nad Dunlopem. Wg etykiety sa cichsze i lepiej wyglada zuzycie paliwa, przyczepnosc na mokrym to samo. Ktos moze powiedziec jak sprawuja sie te Dunlopy? Kazde 0,1 l/100km jest dla mnie wazne przy moich rocznych przebiegach :)

205/55/R16
Ma ktos porownanie Dunlop SP Sport Bluresponse i Continental Premium Contact 5? Mam Conti od 2 sezonow i na kolejny zastanawiam sie nad Dunlopem. Wg etykiety sa cichsze i lepiej wyglada zuzycie paliwa, przyczepnosc na mokrym to samo. Ktos moze powiedziec jak sprawuja sie te Dunlopy? Kazde 0,1 l/100km jest dla mnie wazne przy moich rocznych przebiegach :)
Ja skusiłem się na Dunlop SP SportMaxx RT 235/45R18 98 Y właśnie ze względu na podany na naklejce niski poziom hałasu - zobaczymy ile w tym prawdy.
Wcześniej miałem Conti Sport Contact ale już się zjechały - były super poza hałasem który w Dunlopach ma o 4 dB mniej.

Hej,

sugeruję zaczekać do początku lutego na publikację tegorocznego cennika przez Goodyear'a, wtedy inni gracze też się odsłonią. Aktualnie mamy ceny na bazie zeszłorocznego cennika.

Dodano po 6 minutes:

Nie wiem czy ktoś Ci udzieli jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie :) Zimówki kupowałem we wrześniu ubiegłego roku i do grudnia cena podskoczyła plus minus 20 zł za oponę - myślę, ok popyt robi swoje. Teraz od grudnia śledzę ceny dwóch opon letnich i widzę, że są w tym momencie dokładnie 21 zł droższe od najniższej ceny, którą widziałem w grudniu. Aż tak duży popyt? Nie sądzę. Słaba wartość złotówki? Może ktoś "siedzący" w temacie będzie bardziej zorientowany.
Pozdrawiam.

Jako siedzący w temacie - jak napisałem wyżej ceny są aktualnie zeszłoroczne. Tegoroczne cenniki na lato dopiero zaczynają się pojawiać. Na dziś obstawiamy, że w lutym letniaki nieco stanieją.

Ostatnia edycja:
Ja się skuszę chyba na te oponki Dunlop SP SportMaxx RT 225/50R17 98 Y;) Bardzo fajne parametry a i cena nie z kosmosu.
pozdrawiam

Ja się skuszę chyba na te oponki Dunlop SP SportMaxx RT 225/50R17 98 Y;) Bardzo fajne parametry a i cena nie z kosmosu.
pozdrawiam
Właśnie takie dostałem, ale w rozmiarze 235/45R18 - sprawdzimy na wiosnę

Amortyzatory
Powrót