[159] Opony Letnie

Spalanie na komputerze jest na podstawie algorytmu a nie pomiaru. Ja na komputerze miałem 6,7L/100km a w rzeczywistości spaliła 8,1L/100km (tankowanie pod korek, jazda, znowu tankowanie pod korek).

Co do opon Falken: Polecam, 16'' bardzo dobrze się sprawują, nie zaskakuje na mokrym, pewnie trzyma się w zakręcie (jeździłem na kilku modelach opon). Mam też dobrą opinię na temat Hankooków VentusPro. Twardsza od Falkenów, ale nie zaskakuje kierowcy.

Spalanie na komputerze jest na podstawie algorytmu a nie pomiaru. Ja na komputerze miałem 6,7L/100km a w rzeczywistości spaliła 8,1L/100km (tankowanie pod korek, jazda, znowu tankowanie pod korek).

Napisałem spalanie w/g komp. w jednym i drugim przypadku (zmiana letnich na zimowe) wzrosło o 0,2L/100km, średnie rzeczywiste zużycie mam na letnich 7,1 , 7,3 na zimowych. Nie zmienia to faktu, że w obu przypadkach wzrosło o 0,2L na 100km, a w tej wymianie zdań chodziło właśnie o spalanie zależne od oporu toczenia opon.

Więc najlepiej to sprawdzić licząc. Chyba, że się nie tankuje pod korek to wtedy jest trudniej.

Po dwóch sezonach jazdy na 235/45/18 Tigar Syneris oponki nieco się zjechały i zastanawiam się nad zmianą. Po tym czasie mogę powiedzieć że opony były w miarę ok tylko odrobinę za głośne.
1. Czy w rozmiarze 18 ktoś z was użytkuje jakiś inny profil?
2. Jaką firmę możecie polecić z tym, że raczej z niższej półki cenowej? (proszę nie polecajcie kompletów po 2-3 tys bo na takie mnie nie stać)

Jeśli jeździsz na seryjnym zawieszeniu to sporo osób na forum poleca 225/45. Przy 40 będziesz miał dość spory prześwit między nadkolem a oponą, przy 50 lekki balon. Co do marki to kupiłem Nexeny N8000, z uwagi iż wielu kilometrów nie robię, toczę się głównie po mieście i staram się jeździć przypadkowo :-) A opona podobno tragiczna nie jest.
Pozdrawiam.

Nie wiem na ile zwracać uwagę na etykietę ale Nexen8000 ma podany poziom hałasu 74db, a moje Tigar 72db i już wydaje mi się że są za głośne.

Zastanawiam się nad założeniem opon letnich Continental ContiSportContact 3 235/45/17, może ktoś jeździł na nich i napisze wrażenia z jazdy. Czy auto obniży się na nich i czy w ogóle pasują do alfy 159 ?

Zastanawiam się nad założeniem opon letnich Continental ContiSportContact 3 235/45/17, może ktoś jeździł na nich i napisze wrażenia z jazdy. Czy auto obniży się na nich i czy w ogóle pasują do alfy 159 ?
Ja na takich kupiłem auto, jak dla mnie raczej średnia opona, już mi się lepiej jeździło na "ekologicznych" michelin. Na tej samej półce cenowej znajdziesz lepsze, no chyba, że to jakaś mega okazja jeśli chodzi o cenę - wtedy jasne, czemu nie.

Kupiłam teraz alfe i dostałam je gratis, jest opcja żeby je sprzedać i kupić inne ale jeżeli nie jest tak źle z nimi to zaloże je i zobacze jak sie jeździ

Ostatnia edycja:
Gdyby ktoś potrzebował jeden komplet nowych opon letnich w rozmiarze 225/50/17, proszę o info na pw.

Ja będę testował niebawem Falkeny Azenis FK 453 w rozmiarze 225/50/R17 98Y - nabyłem nówki za 380zł/szt. Jak ktoś jest zainteresowany to dam znać jak efekty (m.in ich głośność).

Amortyzatory
Powrót