[159] Opony Letnie

ile za nie kamal za te 235 ?

- - - Updated - - -

mialem Toyo Proxes T1 Sport w poprzednim sportowym aucie i sa mega zajebiste oponki na kazde warunki .

mam KU31 205/50/16 w focusie, za 350/szt nie jest źle - powtarzam cena/jakość=OK. Trzeba uważać jak temp. otoczenia spadnie poniżej 10 stopni i jak mokro - można się zdziwić. Jak ciepło i sucho to są bdobre.

Z koreańskimi/chińskimi oponami jest tak - są modele bardzo dobre, o wręcz nieprawdopodobnie korzystnym stosunku cena/jakość, a są też modele typu mega syf, których trzeba unikać jak ognia. Jeśli chodzi o np. zimówki to mega pozytywnie zaskoczony byłem Nexenami Winguard oraz Nexenami Winguard Sport. Te ostatnie okazały się rynkowym hitem, bo za cenę na poziomie 60% tego, co się płaciło za np. Continentala, dostawało się oponę o praktycznie takich samych walorach trakcyjnych - przez to model ten został praktycznie totalnie wyprzedany w hurtowniach. Tak samo kiedyś chińczycy robili oponki GoodRide o bieżniku będącym wierną kopią GoodYeara UG GW3 i była to jedna z nielicznych chińskich opon, która prezentowała prawdziwie europejską jakość i osobiście jeździło mi się na nich dużo lepiej, niż np. na Dębicach Frigo 2 - przy cenie odczuwalnie niższej za produkt chiński.

Ja kupilem Nokiany ZG3 225/50R17 i po sezonie letnim jestem mega zadowolony(a lubie szybka jazde) i z reka na sercu moge polecic ale nie sa raczej tanie ;/

Witam ja zakupilem NEXEN P6000 za 1600PLN i powiem wam dla mnie bajka. Zero wibracji zadnego myszkowania po drodze. Moge szczerze polecic.

Słaba to rekomendacja - brak zbaczania z toru jazdy....

ja mam zimowe GoodRide i sa naprawde dobre a za komplet dalem 1200 zł nowki , inni jezdzili jak szmaty po sniegu i nie mogli ujechac a ja smigalem i to ostro

mam KU31 205/50/16 w focusie, za 350/szt nie jest źle - powtarzam cena/jakość=OK. Trzeba uważać jak temp. otoczenia spadnie poniżej 10 stopni i jak mokro - można się zdziwić. Jak ciepło i sucho to są bdobre.

Dodam tylko że 205/50/16 w normalnych pieniądzach za dużego wyboru nie ma. Dodatkowa zaleta to rant ochraniający felgę - przy tym profilu na Wrocław bardzo przydatny (z doświadczenia wiem że niezbędny ;) ). Proponuję zwrócić uwagę na FALKEN-y, np. FK452 , jakość cena = OK.

czy pomiedzy oponami 225/50/17 a 225/45/17 jest duza roznica w komforcie ?
bo roznica cenowa jest znaczaca...

Panowie, przylaczam sie do kolegi klimucho, co myslicie o oponach Nankang AS1 235/45/R18. Jestem przeciwnikiem azjatyckich wynalazkow, zawsze jezdzilem na budzetowych, ale przyzwoitych oponach (Goodyear, Uniroyal, Kleber), ale dzisiaj przez przypadek wpadlem na oferte tych gum i zaczynam sie zastanawiac, czy nie sprobowac. Dobra cena za nowy komplet, googlam opinie i wyglada to nie najgorzej. Powiedzialbym, ze wrecz bardzo obiecujaco. Ma ktos z Was doswiadczenia z tym producentem? Dodatkowo, ta sama opona wystepuje z dwoma indeksami predkosci - H oraz W - roznica w cenie 50 zl/sztuka. Czy warto zwracac na to uwage, z podkreselniem, ze nie jezdze wyczynowo ;)

Ostatnia edycja:
A tak jakieś sugestie do mojego rozmiaru 215/55/16 (jezeli jest taka mozliwosc to chetnie zaloze 225/55/16)? cena się podniosła 550zł za sztuke mogę dać . Więc jakieś propozycje dobrych opon znanych i dobrych producentów ? Bieżnikowane w gre nie wchodzą , bo ja lubię przycisnąć i muszę mieć dobrą gumę .

Hej mam na sprzedaz Opony Fulda 215 55 16 za dobry pieniadz jak nowe... z 2010 roku.... sprzedaje bo na 18 zmieniam ;) przesyłka gratis..... ps felgi tez sprzedaje....
pozdr

koledzy moze mi cos doradzicie , mam felgi 18'' oryginal , oponki 235/45 2 szt na jeden sezon a 2 do wywalenia , moje felgi trzeba pomalowac . Kilka dni temu ktos zlozyl mi propozycje zamiany na 16'' Ori z oponami na mniej wiecej 3 sezony 205/55 oraz doplate 400zł , co myslicie o takiej transakcji ? Oplaca mi sie czy nie bardzo ?

84390716.jpg
84390716.jpg felgi oferowane a te z opona to moje felgiP1040325.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:
dzisiaj taka informacje dostalem od jednego z serwisow zajmujacych sie sprzedawaniem opon. pytanie dotyczylo daty produkcji opon (konkretnej odpowiedzi nie uzyskałem).
Oferujemy wyłącznie nowe opony, z bieżącej produkcji. Za pomocą numeru DOT, znajdującego się na ścianie bocznej opony, mogą Państwo sprawdzić tydzień oraz rok, w którym opona została wyprodukowana. Należy jednak pamiętać, że dzięki odpowiedniemu składowaniu właściwości materiału ulegają polepszeniu. Mieszanka nie wystawiona na działanie warunków zewnętrznych ulega dodatkowemu wzmocnieniu. Według Niemieckiego Stowarzyszenia Serwisów Oponiarskich opony prawidłowo przechowywane przez 3 lata, uważane są za fabrycznie nowe, przez 5 lat za nowe. Towar starszy niż 2 lata jest zawsze odpowiednio oznaczany w naszym serwisie.
Co o tym sadzicie :D ?

koledzy moze mi cos doradzicie , mam felgi 18'' oryginal , oponki 235/45 2 szt na jeden sezon a 2 do wywalenia , moje felgi trzeba pomalowac . Kilka dni temu ktos zlozyl mi propozycje zamiany na 16'' Ori z oponami na mniej wiecej 3 sezony 205/55 oraz doplate 400zł , co myslicie o takiej transakcji ? Oplaca mi sie czy nie bardzo ?

pomijając opłacalność (indywidualna kwestia) to rozmiar 205/55/16 jest za mały w stosunku do oryginału.. czyli auto usiądzie jeszcze niżej..

wizualnie też nie będzie kanada.. mam ori 16 i niestety żeby to wyglądało to min 17..

Koledzy, przymierzam się do zakupu opon letnich na felgi 18". Nie chcę kupować używanych, ani nowych po 2500pln za komplet. Znalazłem ciekawe oferty Kormorana Gamma B2 i Gislaved speed 606 na poziomie 340-380 zł/szt w rozmiarze 235/40r18. Czy ktoś z Was jeździł na tych oponach?

Vredestein ultrac sessanta, jeździł ktoś na tych oponach? 235/45R18
Ja takie wlasnie kupilem tyle tylko ze w rozmiarze 225/45/17, ale jeszcze ich nie zalozylem:)
Nie wiem jak sie na nich jezdzi ale wiem ze to najladniejsze opony jakie widzialem (widac kto je projektowal)!!!
Z opinii w necie wynika ze to bardzo dobre opony.
Pozdrawiam
Krzysiek

Amortyzatory
Powrót