[159] Opony Letnie

w ktorejs gazecie z tego tygodnia motor albo auto swiat byl test letnich ale w rozmiarze 195R15 moze to ci pomoze jakis punkt odniesienia zlapac, duzo gum testowanych bylo ...
wiadomo ze 195 to nie 215 ale przed zima testowali 195, 205 i 215 jako zimowki i o dziwo 195 i 215 wypadly tak samo dobrze a gorzej 205 ...

Na Bridgestone Turanza ER300 17 cali jeździłem wcześniej w 159 - były OK, ale du*** nie urywały (szczególnie na mokrym).
ContiPremiumContact 2 miałem w 147, ale w rozmiarze 16 cali, więc raczej inaczej się zachowywały niż 17 cali w ciężkiej 159 (w 147 były dość głośne, ale zachowywały się bardzo pewnie w każdych warunkach)

PS. Oczywiście jesteś świadomy, że ten rozmiar nie jest homologowany do 159... Książkowe są 225/50/17 z indeksem (o ile dobrze pamiętam) 98Y.

PS. Oczywiście jesteś świadomy, że ten rozmiar nie jest homologowany do 159... Książkowe są 225/50/17 z indeksem (o ile dobrze pamiętam) 98Y.

Tak, tylko pytanie: co faktycznie idzie za tym, że założę opony 215/55/17 skoro do AR 159 wchodzą nawet 19, które są większe niż podane gumy.

Czy z jazdą na takich oponach łączą się jakiekolwiek nieprawidłowości, ryzyka, poza wykroczeniem poza ramy katalogu ?

Pozdrawiam

Po kolei:
- 19" są homologowane w rozmiarze 235/40 (wersja TI), zatem ta kwestia rozwikłana
- niehomologowany rozmiar opon może mieć znaczenie przy konieczności wypłaty AC - ubezpieczyciel może przyczepić się do tego (np. kolizja), a co za tym idzie nie wypłacić odszkodowania (podobna sytuacja jak przy niehomologowanych lampach w przypadku, gdy inny uczestnik kolizji będzie się bronił tym, że został oślepiony przez te lampy)

PS. Żeby było jasne - ja nie chcę nikogo "nawracać" na prawidłowy rozmiar. Jedynie zwracam uwagę na kwestię materialno-prawną.

Dzięki za odp.

Na pewno wezmę te kwestię pod uwagę. Ciekawe, że wielu użytkowników AR, decyduje się na opony 55/17 z uwagi np. na większy komfort na naszych drogach.

Pozdrawiam

Ja w zeszłym roku kupowałem komplet opon letnich i zdecydowałem się na 225/50/17 98Y Pirelli P Zero Rosso, między innymi z względów o których pisałem wyżej.
Nie odczułem różnicy w komforcie po przesiadce z 215/55/17, które miałem wcześniej (choć faktycznie dość krótko).

Ostatnia edycja:
Z tego co kojarzę, jazda na niehomologowanych oponach (szerokość, profil, indeks nośności) podpada pod wykroczenie drogowe... Ale głowy nie dam

tak kolego od razu pod przestepstwo.To dlaczego drogowka nie sprawdza takich parametrow??Myslisz ze kazdy Polak/Polka wie jakie maja byc opony??Wazne zeby byly tanie i najlepiej uzywki

No bez przesady ;)

Homologacja opon a zalecenia producenta, to dwie różne rzeczy !

Opony niehomologowane, to takie, które nie są dopuszczone do ruchu i jazda na takich oponach - faktycznie jest wykroczeniem. Opony, które nie mieszczą się w ramach zalecanych przez producenta, faktycznie mogą mieć wpływ na wypłatę AC, ale nie powodują wykroczenia, o ile posiadają homologację (a tej nie wydaje producent samochodu).

Pozdrawiam

Ja mowie o homologacji pojazdu (a nie opon) - o rozmiar nie będę się spierał,ale indeks nośności i prędkości musi być zachowany - dla 159 jest to 98 W

Ja mowie o homologacji pojazdu (a nie opon) - o rozmiar nie będę się spierał,ale indeks nośności i prędkości musi być zachowany - dla 159 jest to 98 W

98w jest zalecane dla 17". Dla innych rozmiarow jest inaczej. Bylo o tym pare postow wczesniej.

Wysłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk

Ostatnia edycja:
Opony.jpg

Zgadza, się - dla każdego homologowanego rozmiaru inne indeksy, których należy się trzymać.

Pokaż załącznik 88677

Zgadza, się - dla każdego homologowanego rozmiaru inne indeksy, których należy się trzymać.

Dokładnie, nie eksperymentować i trzymać się wskazań producenta danego pojazdu. Ostatecznie użyć kalkulatora do przeliczenia najbardziej zbliżonego rozmiaru. Co do opon polecam Accelera Phi. W UK salony Alfy sprzedawały w tych kapciach Brery.

A czy ktoś używa bądź używał KUMHO KU31 XL w rozmiarze 235/45 R18 98W?
Ciekawie cenowo wypadają te opony a i firma nie jest "chińska"...

A czy ktoś używa bądź używał KUMHO KU31 XL w rozmiarze 235/45 R18 98W?
Ciekawie cenowo wypadają te opony a i firma nie jest "chińska"...

Ja kupiłem KU39 w tym samym rozmiarze, ale jeszcze nie zdążyłem przetestować. Niemniej na tyrereviews oba modele mają dobre opinie, z tym zastrzeżeniem, że szybko się zużywają.

Dobra Panowie,

W takim razie, jako użytkownik opon o nieprawidłowym wymiarze: 215/55/17, chciałbym się zapytać Was, jakie odczuwalne różnice zauważę po przesiadce na 225/50/17 ?

Chodzi mi tu głównie o:

- spalanie
- zachowanie samochodu
- komfort na dziurach (tych w Krakowie nie brakuje :/)

Pozdrawiam

Dobra Panowie,

W takim razie, jako użytkownik opon o nieprawidłowym wymiarze: 215/55/17, chciałbym się zapytać Was, jakie odczuwalne różnice zauważę po przesiadce na 225/50/17 ?

Chodzi mi tu głównie o:

- spalanie
- zachowanie samochodu
- komfort na dziurach (tych w Krakowie nie brakuje :/)

Pozdrawiam

Ja osobiscie uwazam ze zmiany beda na plus. Roznica w spalaniu bedzie niwielka. Za to auto na pewno bedzie lepiej sie prowadzilo. A przy naszych drogach to bez znaczenia jakie masz opony. Roznice odczujesz jak przesiadziesz sie na jakas terenowke. I to najlepiej przygotowana do extremalnego offroadu :-P

Wysłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk

Amortyzatory
Powrót