• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zużycie paliwa

Ja jestem po dłuższej trasie w której nastawiłem się na niskie spalanie, ale bez przesady - bez zamulania. i tak:
1. 30min w korkach po mieście, 100km autostradą z tempomatem na 140km/h i 100km po krajówkach z prędkościami 70 - 110 km/h + "wyścig" z passatem, gdzie momentami dochodziliśmy do 160km/h. Wynik 9.5l/100km

2. 100km autostradą z tempomatem na 140km/h + 100km po krajówkach z prędkościami 70 - 110 km/h + kilka wyprzedzań, cały czas w trybie A - 8.4l/100km

3. Chillowa jazda w nocy, krajówką, tempomat na 80km/h praktycznie bez zwalniania i przyspieszania - wynik 6.4l/100km

Może trochę offtopic ale chciałbym się podzielić pewnym "odkryciem".
Otóż dzisiaj jechałem ok 200km Fiatem 500 Abarth wersja 180KM. Dach otwarty, dwie osoby + dziecko. Prędkość nie większa niż 100km/h bo powyżej z odkrytym dachem jest nieprzyjemnie. Drogi krajowe jazda miejscami dynamiczna w trybie sport ale przeważnie jednostajna ok 80km/h
Wynik?
13.7l
Szok!
Normalnie bardzo dynamiczna jazda po mieście z zamkniętym dachem to max 12l i to trzeba się postarać.
Wiedziałem, że opór powietrza itp to wzrost zapotrzebowania na energię ale że aż tak to trochę się zdziwiłem :)
To co będzie przy 120km/h z otwartym dachem?
To też odnośnie do tych kredensów na kołach zwanych mylnie w europie jako SUV i ich spalaniu :D

20190828_122048.jpg

zdjęcie spalania z jazdy w trybie A po krajowych trasach do około 100 km/h.

Veloce 280 km, opony 19 cali 225/255 (przód/tył).

Hej, mam pytanie odnośnie Giulii Veloce 2.0 280 KM.
Jestem po pierwszym baku w cyklu tylko miejskim, pojazd nowy na dotarciu.

Na początku wiadomo pojeździłem trochę w trybie D, bardziej dynamicznie, żeby wyczuć auto i posłuchać jak mruczy, natomiast zawsze trzymałem się z dala od czerwonego pola i nie katowałem jej.
30% D, 60% N, 10% A.

No i pierwszy bak pozwolił jedynie na 240 km w mieście (Wrocław), co daje 24l/100.

Jest to sporo więcej niż deklaruje producent (wiadomo,fikcja), ale też znacznie więcej niż zakładałem 12-15l w mieście. Też tak mieliście na dotarciu, czy jednak jest z moim modelem coś nie tak?

Niepokoi mnie delikatne bujanie budą na wolnych obrotach i zimnym silniku co jakiś czas cyklicznie.

Ostatnia edycja:
Co do spalania to faktycznie dużo wyszło, ale jest to możliwe w zależności od operowania gazem i stania w korku. U mnie też jest 'bujanie buda' na zimnym więc chyba ten typ tak ma. Może to przez to że silnik jest ustawiony wzdłuż.

Dokładnie to nie wiem bo na 15 się kończy, a jakoś sam nie przeliczalem tylko na stację i dalej cieszyłem się jazda :)

Mi się w końcu udało w miarę niskie spalanie uzyskać :D
Rzeszów - Warszawa - Rzeszów 8.8, w tym Warszawa - Rzeszów 7.2. Do Wawy się śpieszyłem, więc nieco szybsza trasa ekspresówką + korki. Powrót spokojnie w trybie A + kilka wyprzedzeń

U mnie w Veloce przy w miarę spokojnej ale dynamicznej jeździe poza miastem 10-11, jak się bawię to ponad 15, w mieście z reguły okolice 15
Aha jeżdżę na N i D, A nie używam bo mnie irytuje.
Średnia odkąd mam 11,5l tzn ok 35k przebiegu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

No i pierwszy bak pozwolił jedynie na 240 km w mieście (Wrocław), co daje 24l/100.

Spokojnie to się ustabilizuje. Nawet instrukcja o tym mówi. Jeźdź normalnie i ciesz cię super autem :)
Tylko nie lej 98 :)

Hej, mam pytanie odnośnie Giulii Veloce 2.0 280 KM.
Jestem po pierwszym baku w cyklu tylko miejskim, pojazd nowy na dotarciu.

Na początku wiadomo pojeździłem trochę w trybie D, bardziej dynamicznie, żeby wyczuć auto i posłuchać jak mruczy, natomiast zawsze trzymałem się z dala od czerwonego pola i nie katowałem jej.
30% D, 60% N, 10% A.

A jaki odcinek pokonujesz?

Jeden bak to zdecydowanie za mało na wiarygodne pomiary.

Spalanie kopciucha (Giulia) z wypadu do Włoch.

Jazda tam ok 1400 km, powrót podobny dystans. Trasa robiona w nocy z prędkościami 120-140.
Reszta km na miejscu po lokalnych drogach.

Wszystko to z BOXem na dachu i jak na takie warunki to spodziewałem się większego spalania.

PSX_20190904_110726.jpg

Wczorajsza trasa Wrocław - Częstochowa, tryb N, klima ON, jedna osoba na pokładzie, S8 ~140-160km/h, 2-3 razy chwilowo 200+, krajówki 60-120 km/h raczej spokojnie, ale i przy wyprzedzaniu "ogień" , średnia z 220 km, 102km/h, 7,9 l/100km. Ogólnie raczej płynna jazda niż dynamiczna.

Chyba się pomału normuje, trasa S8 średnia prędkość 132km/h odcinek 20km- 7.8/100. Tryb A.

Niepokoi mnie tylko to miasto - spadło do 20l/100 z 25 przy normalnej jeździe na N, ale nadal to sporo.
Najniższy wynik jaki mi się udało uzyskać na prawdę emerycką jazdą w mieście na trybie A to 14,2/100.

Generalnie jak zresetuje trip A, trip B i zatankuję do pełna to pokazuje max. 300km.

Celowo wykonałem powyższe pomiary na trybie A. Docelowo nie chciałbym go używać wcale, mija się to z celem przy takim serduchu :D

Ostatnia edycja:
A jaką masz średnia prędkość podczas jazdy w mieście? Jak długie odcinki pokonujesz od odpalenia do zgaszenia auta? Czy stajesz co kilkaset metrów na światłach, czy pokonujesz dłuższe kilkukilometrowe odcinki bez zatrzymania?

Zależnie od odpowiedzi, 20/100 to może byc normalny albo niepokojący wynik, a tak czy inaczej to jazda miejska.

A z tym trybem A to ja bym sobie dał spokój. Nowe auto, silnik się powinien docierać w szerokim zakresie obrotów (ale bez pałowania), a nie jeździć "o kropelce" na niskich obrotach. Moim zdaniem spalanie się unormuje.

A z tym trybem A to ja bym sobie dał spokój. Nowe auto, silnik się powinien docierać w szerokim zakresie obrotów (ale bez pałowania), a nie jeździć "o kropelce" na niskich obrotach. Moim zdaniem spalanie się unormuje.

Tak jak napisałem, docelowo nie mam zamiaru używać tego trybu - celowo pokonałem powyższy odcinek drogi na tym trybie, aby sprawdzić najniższe spalanie w normalnych warunkach. :)

Co do odcinków - jazda po Wrocławiu/ Średnia 25l/100 była po 40 minutowej jeździe po mieście (nie w godzinach szczytu).

Co do odcinków - jazda po Wrocławiu/ Średnia 25l/100 była po 40 minutowej jeździe po mieście (nie w godzinach szczytu).

A jak to zmierzyłeś? Komputer pokazuje tylko do 15, a z tankowania po 40 minutach jazdy wystarczy wlać pół litra więcej lub mniej i wynik o parę l/100 zafałszowany.

Tak odnośnie zużycia paliwa, to jechałem ostatnio z żoną nad morze AR Giulietta (2000 przebiegu). Gdy dotarłemna miejsce, zadzwoniliśmy do syna i w pewnym momencie mówię że alfa spaliła średnio 7 litrów. Syn wybuchł śmiechem i powiedział ,,Tato jak ty w sportowym aucie patrzysz na zużycie paliwa, to kup se skodę". Ja czekam tylko na fl giuli i biorę wersję veloce. Jestem przygotowany na spalanie średnie rzędu 10-13 l. Tą moc, ten banan na twarzy, tą radość z jazdy trzeba nakarmić. Nic nie ma za darmo a skody w garażu nie chcę.

Amortyzatory
Powrót