• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zużycie paliwa

Dzisiaj trasa 50km, droga szybkiego ruchu, tempomat adaptacyjny na 114km/h i starałem się nie hamować - wyszło 7.4l/100km... ale tak się nie da jeździć niestety. Jeżeli ktoś schodzi niżej, to nie uwierze w żadne przejazdy przez miasto, bramki, światła, skrzyżowania.

Mi udało się zejść niżej, przy większej prędkości, z kilkoma korkami przed bramkami i granicą z Chorwacją, ale: jechałem większość trasy w trybie A i nie używałem tempomatu.

Trasa Ustronie Morskie-Wałcz, spory ruch plus jazda za Teściem. 7,4 l na 100 niżej już chyba się zejść nie da.

20190714_122809.jpg

Czy ktoś może napisać o spalaniu diesla w trasie - w prównaniu np. z 150 konny Passatem (tutaj bez problemu przy prędkości podróżnej 140km/h można uzyskać przy trasie 300km 5.5l/100km).

Dzięki za wpis. Poruszyłeś bardzo ciekawy temat.
Skąd wiesz, że kable nie są ekranowane?
Wiesz co kryje się pod pojęciem "duża moc"?
Możesz odwołać nas do jakiegoś konkretnego źródła traktującego o wpływie działania falowników małej i średniej mocy na organizmy? Z tego co ja rozumiem, to szkodliwe jest promieniowanie jonizujące, gdzie częstotliwość fali to ponad.. 800'000 GHz, albo fale elektromagnetyczne o odpowiednio dużej mocy (nawet fale radiowe), choć sama uszkodzenie komórek ma inny charakter (powiedziałbym molekularny, a w drugim przypadku termiczny).

Moim skromnym zdaniem za 5 lat większość sprzedawanych samochodów osobowych to będą samochody hybrydowe i elektryczne.

Trochę mnie nie było, z androida wycina mi czasem posty np znikł post w którym napisałem,że armia USA chce wycofać ekrany dotykowe, gdyz dane przemawiaja za ich "udziałem" w dwóch katastrofach okretów - ciekawe jak to jest w samochodach i ile ofiar maja "na sumieniu", więc odpowiadam teraz.
Nie będę sie rozpisywał więc dam linki do biblioteki kongresowej USA, są tam setki i tysiące artykułów - każdy może poczytać - wystarczy abstrakty. Lepsze teksty lub z wyższym IF są płatne, sorry - nie moja wina, ale pracownicy uniwersytetów czy akademii medycznych powinni miec do nich dostęp w ramach umów uczelnianych. Dałem tez przykład abstraktu.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=electromagnetic+fields+cancer

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=electromagnetic+field+in+electric+vehicules

Phys Med Biol. 2015 Jan 7;60(1):163-73. doi: 10.1088/0031-9155/60/1/163. Epub 2014 Dec 5.
In-situ electric field in human body model in different postures for wireless power transfer system in an electrical vehicle.
Shimamoto T1, Laakso I, Hirata A.
Author information
1
Nagoya Institute of Technology Department of Computer Science and Engineering, Nagoya 466-8555, Japan.
Abstract
The in-situ electric field of an adult male model in different postures is evaluated for exposure to the magnetic field leaked from a wireless power transfer system in an electrical vehicle. The transfer system is located below the centre of the vehicle body and the transferred power and frequency are 7 kW and 85 kHz, respectively. The in-situ electric field is evaluated for a human model (i) crouching near the vehicle, (ii) lying on the ground with or without his arm stretched, (iii) sitting in the driver's seat, and (iv) standing on a transmitting coil without a receiving coil. In each scenario, the maximum in-situ electric fields are lower than the allowable limit prescribed by international guidelines, although the local magnetic field strength in regions of the human body is higher than the allowable external magnetic field strength. The highest in-situ electric field is observed when the human body model is placed on the ground with his arm extended toward the coils, because of a higher magnetic field around the arm.
PMID:

25479377

DOI:

10.1088/0031-9155/60/1/163
[Indexed for MEDLINE]
• Share on Facebook
• Share on Twitter
• Share on Google+

- - - Updated - - -

Ja zrobiłem teraz nad morze i z powrotem 1366 km (Wrocław -Hel) . Rózne drogi i korki. Normalna jazda. Wg komputera 9,6 l/100km z baku 9,3. Wygląda jakby komputer zawyżył spalanie.

To nie komputer zawyżył tylko niedokładność w nalewaniu. Nie zawsze uda się tak samo napełnić zbiornik, nawet lejąc teoretycznie pod korek. U Ciebie to wychodzi 4 litry na całej trasie, a podejrzewam, że tankowałeś minimum dwa razy, a może trzy. Do tego zaokrąglenia w wyliczaniu i gotowe. Ale nie ma się tu czym przejmować, gorzej jak będzie tak jak u mnie kilka razy: różnica 1,5 l/100 km (większe z tankowania). Ale zdarzyło się tylko kilka razy, zawsze na stacjach przy granicy, raz w Warszawie - albo mój błąd przy tankowaniu albo jak ja to nazwałem "małe litry" z dystrybutora.

Mi się jeszcze nie zdarzyło, żebym po tankowaniu spalanie z dystrybutora miał wyższe niż komputer pokazuje. Za każdym razem jest niższe o 0,3-0,4.

jak już wrzucacie zdj z minimalnych spalań to trasa z Łodzi do mnie do miasta, kilkadziesiąt km s8, reszta krajówkami;
jak widać prędkość średnia niezła, nie była to emerycka jazda, ale dość równa,
spalanie też całkiem spoko ;-) - 5.1 przy średniej 87km/h
IMG_7046.jpg

Ostatnia edycja:
Płynna autostradowa jazda wieczorem.
312.jpg

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Serwus Panowie, mam możliwość kupienia diesla 150 koni w manualu. Jutro chciałem go obejrzeć. Teoretycznie powinien w trasie palić niedużo. Mogę liczyć na spalanie rzędu 5l (przy podróżnej 130km/h) czy to raczej marzenie?
k3ss - wiesz może jak to powinno wyglądać w 150 konnym manualu (i powiedz jeszcze czy ten dźwięk silnika jest faktycznie nieprzyjemny, czy to zwyczajnie narzekanie)?

Serwus Panowie, mam możliwość kupienia diesla 150 koni w manualu. Jutro chciałem go obejrzeć. Teoretycznie powinien w trasie palić niedużo. Mogę liczyć na spalanie rzędu 5l (przy podróżnej 130km/h) czy to raczej marzenie?
k3ss - wiesz może jak to powinno wyglądać w 150 konnym manualu (i powiedz jeszcze czy ten dźwięk silnika jest faktycznie nieprzyjemny, czy to zwyczajnie narzekanie)?

niestety nie pomogę za bardzo;
z manualem miałem styczność tylko przy pierwszym testowym aucie jak się pojawiły w salonach - później już nie;

jak się spojrzy na tabele spalania z katalogu to wyniki są podobne,
ale czy realnie 5L się zrobi przy 130kmh to ciężko mi powiedzieć, ale wydaje się, że między 5 a 6 jest do zrobienia

jeśli chodzi o dźwięk silnika to wg mnie dużo zależy od indywidualnych upodobań; mnie osobiście tak bardzo nie przeszkadza, ale ostatnio mialem same diesle, ale jak się przesiadłem z testowanego w weekend s60 benzynowego, to przez parenaście minut kłuł w uszy ;-)
są cichsze diesle, ale są też głośniejsze - ja mam takie przemyślenie, że on na wyższych obrotach to nawet trochę bardziej "warczy" niż klepie ;-)

170km/h tempomat odcinek 45km ruch maly, 3 dorosluch na pokladzie,kilka przyhamowan do moze 140 jsk ktos zajechal, srednia predkosc 168km/h sr spalabie 11.5l/100.

testowalem ten sam odcinek w druga strone jadac 190km/h na tempomacie, duzo większy ruch, wiele razy zwalnianie do tych 130-140, zdazylo sie tez ze na chwile pojechałem 210. sr spalanie 14.5.

tu widze postęp w stosunku do 159 tbi, bo tam miałem wyniki o 1.5-2l wieksze przy takich predkosciach. prwnie to wynik to 8 biegowej skrzynii biegów i nizszego wspolczynnika oporu powietrza

Trochę mnie nie było, z androida wycina mi czasem posty np znikł post w którym napisałem,że armia USA chce wycofać ekrany dotykowe, gdyz dane przemawiaja za ich "udziałem" w dwóch katastrofach okretów - ciekawe jak to jest w samochodach i ile ofiar maja "na sumieniu", więc odpowiadam teraz.
Nie będę sie rozpisywał więc dam linki do biblioteki kongresowej USA, są tam setki i tysiące artykułów - każdy może poczytać - wystarczy abstrakty. Lepsze teksty lub z wyższym IF są płatne, sorry - nie moja wina, ale pracownicy uniwersytetów czy akademii medycznych powinni miec do nich dostęp w ramach umów uczelnianych. Dałem tez przykład abstraktu.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=electromagnetic+fields+cancer

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=electromagnetic+field+in+electric+vehicules

Phys Med Biol. 2015 Jan 7;60(1):163-73. doi: 10.1088/0031-9155/60/1/163. Epub 2014 Dec 5.
In-situ electric field in human body model in different postures for wireless power transfer system in an electrical vehicle.
Shimamoto T1, Laakso I, Hirata A.
Author information
1
Nagoya Institute of Technology Department of Computer Science and Engineering, Nagoya 466-8555, Japan.
Abstract
The in-situ electric field of an adult male model in different postures is evaluated for exposure to the magnetic field leaked from a wireless power transfer system in an electrical vehicle. The transfer system is located below the centre of the vehicle body and the transferred power and frequency are 7 kW and 85 kHz, respectively. The in-situ electric field is evaluated for a human model (i) crouching near the vehicle, (ii) lying on the ground with or without his arm stretched, (iii) sitting in the driver's seat, and (iv) standing on a transmitting coil without a receiving coil. In each scenario, the maximum in-situ electric fields are lower than the allowable limit prescribed by international guidelines, although the local magnetic field strength in regions of the human body is higher than the allowable external magnetic field strength. The highest in-situ electric field is observed when the human body model is placed on the ground with his arm extended toward the coils, because of a higher magnetic field around the arm.
PMID:

Chyba z tego abstraktu nie dowiem się nic specjalnego na temat wpływu falowników na organizm człowieka :( Przydało by się też.. Conclusions. - Może odwołać nas do jakiegoś źródła, gdzie mamy możliwość zapoznania się z treścią? Czy podany przez Ciebie Autor to znany autor (z wysokim wsk. Hirscha, albo znany w środowisku naukowym?).

Stwierdziłeś wcześniej, że kable inwerterów nie są ekranowane - skąd to wiesz?

Myślisz, że Toyota, która robi hybrydy od 20 lat, mając w działach badawczo-rozwojowych, podejrzewam, setki doktorów inżynierów zarabiających górę pieniędzy, którzy pochodzą z różnych stron świata i najlepszych uczelni , wyposażonych w najlepsze narzędzia i mających dostęp do najlepszych laboratoriów, podobnie Tesla, BMW, Volkswagen nie badały wpływu falowników na organizm ludzki???

Przejechałem się dzisiaj Giulią 150PS - spalanie w mieście z stosunkowo dużą liczbą startów i stopów przy spokojnej jeździe miałem około 5.5l (2 osoby na pokładzie).

Ostatnia edycja:
GD-WAW-GD oszczedny niczym hybryda :)
co prawda A1/A2, 80% tempomat i tylko kilka 'dzid'
20190828_111002 - Kopia.jpg

GD-WAW-GD oszczedny niczym hybryda :)
co prawda A1/A2, 80% tempomat i tylko kilka 'dzid'
Pokaż załącznik 261529
Bez "dzid" pewnie szło by zejść ponizej 10:) pytanie tylko jak się powstrzymać:P w sumie tylko jedno mi przychodzi do głowy.. daj żonie prowadzić:D ja po wakacyjnym wyjeździe gdzie spalania 8,5-9,5l z poszczególnych tankowan pojezdzilem troche "normalnie" i spalanie na podstawie tankowania 17,4l ;)

Swoja droga czy udało się komuś z jednego baku przekroczyć 20l:) (nie mówię o krótkich odcinkach ;)

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Bez "dzid" pewnie szło by zejść ponizej 10:) pytanie tylko jak się powstrzymać:P w sumie tylko jedno mi przychodzi do głowy.. daj żonie prowadzić:D ja po wakacyjnym wyjeździe gdzie spalania 8,5-9,5l z poszczególnych tankowan pojezdzilem troche "normalnie" i spalanie na podstawie tankowania 17,4l ;)

Swoja droga czy udało się komuś z jednego baku przekroczyć 20l:) (nie mówię o krótkich odcinkach ;)

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
[MENTION=77795]niegowic[/MENTION] mi się udało :) 22,5 ;p :D

Chyba z tego abstraktu nie dowiem się nic specjalnego na temat wpływu falowników na organizm człowieka :( Przydało by się też.. Conclusions. - Może odwołać nas do jakiegoś źródła, gdzie mamy możliwość zapoznania się z treścią? Czy podany przez Ciebie Autor to znany autor (z wysokim wsk. Hirscha, albo znany w środowisku naukowym?).

Stwierdziłeś wcześniej, że kable inwerterów nie są ekranowane - skąd to wiesz?

Myślisz, że Toyota, która robi hybrydy od 20 lat, mając w działach badawczo-rozwojowych, podejrzewam, setki doktorów inżynierów zarabiających górę pieniędzy, którzy pochodzą z różnych stron świata i najlepszych uczelni , wyposażonych w najlepsze narzędzia i mających dostęp do najlepszych laboratoriów, podobnie Tesla, BMW, Volkswagen nie badały wpływu falowników na organizm ludzki???

Przejechałem się dzisiaj Giulią 150PS - spalanie w mieście z stosunkowo dużą liczbą startów i stopów przy spokojnej jeździe miałem około 5.5l (2 osoby na pokładzie).

Litośći!!! Podałem linki do biblioteki kongresowej - możesz tam wejśc znajdziesz setki i tysiace artykułów. Abstrakty podaje sie po to,żebyś nie marnował czasu na czytanie artykułów , które dla Ciebie bedą bezużyteczne - masz wiedzieć o czym jest, chcesz więcej wchodzisz na full text jeśli jest za darmo albo płacisz i korzystasz. W artykule wg wymogów pismiennictwa masz m. innymi wstęp, metody, przedmiot badania kwerendę do kolejnej literatury, statystyka, dyskusje i wnioski czyli conclusions oraz spis literatury. dopiero po przestudiowaniu i analizie możesz wyrobic swoje własne zdanie albo szukać dalej. Podałem przykład abstraktu - nie wszyscy umieją z tego korzystać i dobrze, bo nie każdy musi wszystko umieć (chwała Bogu)- by pokazać jak to wygląda. Ostatnie zdanie " Czy podany przez Ciebie Autor to znany autor (z wysokim wsk. Hirscha, albo znany w środowisku naukowym?) " dowodzi ,że masz braki w czytaniu abstraktu - i korzystania ze stopek abstraktu - z nich powinieneś uzyskać wszystkie informacje , o które pytasz.( Jak wiadomo Uniwersytet w Nagoyi leży w dżungli na zad...iu i czarownicy łykając ziółka opowiadają bajki spisywane tam-tamami). Tak a propos zwróciłes uwagę na słowo leakage - oznacza tu tyle co przeciek. Czyli domyślnie ekrany są, a jest przeciek elektromagnetyczny czyli wypadnie sprawdzić w full tekście - tu tak żeby odnieść się tylko do tego tekstu. Miejscami zgodny z normami w innym nie. Kto ustala normy, na jakiej zasadzie - producent? niezależna instytucja? I nie ma do tego nic sztab inżynierów chocby znakomitych - oni mają sie trzymać przepisów i pilnować kosztów. Innymi słowy - literatura do przeglądu.

Dzięki Ignacy. Wybacz moje lenistwo, ale nie chce mi się sprawdzać czy autor jest znany czy nie. Poza tym w jednej dziedzinie masz Hirscha 10, a w drugiej 3 i w obu przypadkach naukowiec/inżynier/autor może być bardzo dobry (mierząc "Hirschem").
Znajdę setki i tysiące artykułów, ale ja nie mam dostępu do tych płatnych czasopism. Czy możesz w 10 zdaniach bez odwoływania nas do abstraktów, biblioteki kongresowej i tysiąca artykułów na czym polega owa, rzekoma szkodliwość falowników? 10 zdań. To chyba nie dużo - co?

Podejrzewam, że na świecie sprzedano ponad 20mln sztuk samochodów stricte elektrycznych i hybrydowych - naprawdę myślisz, że producencie nie zadali sobie trudu, żeby zgłębić temat, tylko machnęli ręką i zaryzykowali miliardy euro, dolarów i yenów inwestując w rzekome rakotwórcze technologie.
Tak jak pisałeś - conclusions daje obraz wyników. Abstrakt daje obraz tego co było robione- czyż nie? Więc po co mi abstrakt, skoro interesują mnie Wnioski.
Powtórzę pytanie, bo podejrzewam, że całe domniemanie(?) o wpływie falowników na człowieka opiera się o stwierdzenie, że kable w samochodach nie są ekranowane. Dlatego pytam: skąd wiesz, że kable nie są ekranowane? Czy trzeba pisać elaborat, żeby na to pytanie odpowiedzieć?

Ostatnia edycja:
Całkiem chyba niezły wynik, w tym ok. 1,5h (w sumie) stania w korku, prędkość 110-150km/h (max. 200km/h), obciążenie 2+2 + pełny bagażnik.

20190831_125455.jpg

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót