Zużycie paliwa

Dziękuję wszystkim za bardzo szybki i tak liczny odzew. Powiedzcie proszę jak wygląda kwestia wyciszenia tego auta? Ktoś ma porównanie benzyny do diesla??
Na testach jeździłem też 2.2 180km i w moim odczuciu benzyna jest bardziej komfortowa akustycznie.

To ja jakiś wariat jestem :). Co prawda w Stelvio 280KM, ale spalanie do Chorwacji i z powrotem 3850km średnio 10,6 L i jechałem w miarę spokojnie, bo przez Austrię się nie poszaleje w Niemczech trochę robót i zwężek.
W mieście bez jazdy po obwodnicach to brakuje skali i wskazuje 15L / 100km

To ja jakiś wariat jestem :). Co prawda w Stelvio 280KM, ale spalanie do Chorwacji i z powrotem 3850km średnio 10,6 L i jechałem w miarę spokojnie, bo przez Austrię się nie poszaleje w Niemczech trochę robót i zwężek.
U mnie podobnie (tyle, że Giulia 280KM). Trasa - przy normalniej jeździe można się zmieścić w 10l/100 km. Przy oszczędnej jeździe pewnie można zejść poniżej 8l/100 km.
W mieście średnie spalanie wychodziło mi trochę poniżej 15l/100 km - stricte miasto, nie cykl mieszany.
Turbo żyje, turbo pije :D

Ostatnia edycja:
Macie porównanie do podobnych wielkościowo SUVów innych marek np. GLC albo X3? Jak tam wygląda spalanie? Ponad 15 l w mieście to chyba trochę za dużo..

Niskie spalanie to kwestia płynnej jazdy.
Podane wyżej 7,5 l. w trasie, w 2 litrowej, 200 konnej benzynie, to jest super spalanie.

Myślę, że w dieslu, w podobnych warunkach można uzyskać 5,5 l.
Czy to duża, czy mała różnica, każdy musi policzyć sam.

Odnośnie głośności w środku: diesla słychać tym bardziej, im wolniej się jedzie. On nie brzmi jakoś specjalnie źle. Powiedziałbym, że jak na diesla brzmi zupełnie przyjemnie.
Powyżej 120/130 km/h zaczyna być bardziej słyszalny szum powietrza i kół.

Ostatnio bawiłem się jazda, drogami krajowymi 90-100 km/h, płynna jazda, później autostrada na tempomacie 120 km/h około 20 minut stania w korkach w Rumii i Redzie i tak traska nad morze i z powrotem 7.9 na dystansie 740 km. Jazda po mieście bez wariacji to około 13 l, szybsza i dynamiczna jazda w trasie to 9-11 l.

Jeżdżąc różnymi samochodami pierwszy raz zauważyłem że silnik i tak spala paliwo ok 2,5 litra a nawet 5 zjeżdżając ze stromego wzniesienia gdy hamuje sie silnikiem. Przynajmniej tyle wskazuje komputer. Do tej pory samochody wtedy pokazywały zużycie 0-0,5 litra. Więc będzie miało to duży wpływ na spalanie samochodu.

Mi pokazuje spalanie na poziomie o jakim piszesz tylko wtedy gdy jest na ssaniu bądź w trybie A i wrzuci na luz. Podczas normalnego hamowania silnikem spalanie spada do 0

Jeżdżąc różnymi samochodami pierwszy raz zauważyłem że silnik i tak spala paliwo ok 2,5 litra a nawet 5 zjeżdżając ze stromego wzniesienia gdy hamuje sie silnikiem. Przynajmniej tyle wskazuje komputer. Do tej pory samochody wtedy pokazywały zużycie 0-0,5 litra. Więc będzie miało to duży wpływ na spalanie samochodu.
Ten temat został tu już wyjaśniony w tym albo w innym wątku - spalanie paliwa podczas hamowania silnikiem jest efektem ubocznym zamontowania GPFa. W autach bez GPFa podczas hamowania silnikiem spalanie spada do 0, czego przykładem jest np. moje auto.

Mam Giulię wyprodukowaną w 2019 roku i na pewno ma GPF. Nie wiem od czego to zależy, ale przy odpuszczonym gazie i hamowaniu silnikiem czasem chwilowe spalanie spada do zera, a czasem utrzymuje się na poziome 2-3l. Nie wiem od czego to zależy.
Giulia Veloce 2.0 280KM Q4, Opony Pirelli P7, szer. 225, R18, wersja EU, spalanie:
Miasto (Warszawa) - odcinki Włochy-Ochota-Centrum-Okęcie (ok 18km w obie strony, trasę pokonuję 2x dziennie)
średnie spalanie przy małym ruchu i ekonomicznej jeździe ok 11,5-12l, przy normalnym ruchu 12-13l, korki 14l i wyżej. Średnio z tankowań (80% miasto, 20% poza miejska) wychodzi mi ok 12,7l, przy spokojnym, raczej ekonomicznym stylu jazdy.
Z wyjazdu wakacyjnego (4 dorosłe osoby i pełen bagażnik) wyszło mi średnio 7.3l, trasa ok 3,5 tys km, głownie autostrady, prędkość tempomat 120-130km/h, bez szaleństwa, płynna jazda, tryb A. Bez obciążenia da się zejść przy 120-130km/h ciut poniżej 7l, ale ruch musi odbywać się płynnie, raczej bez mocniejszego przyspieszania i na mocniej nabitych oponach :P Trochę ostrzejsza jazda po autostradzie to średnio ok 11l/100km.

Pewnie wtedy nie spada ci do 0 spalanie gdy jest wypalanie sadzy w filtrze. A że większość jeździsz po mieście to często się wypala. Taka logika obowiązuje w dieslu przy dpt, pewnie w benzynie jest podobnie.

Spalanie Giulii 2.2 diesel 180 KM.
Niecałe 90 km to droga ekspresowa z tempomatem na 120 km/h (spalanie: 5,5-5,6 l.)
Nieco ponad 10 km to miasto.
Spalanie w normalnej trasie, nie przekraczając 100-110 km/h: około 5 l. (nie mniej).
Miasto: nie wiem, nie jeżdżę Giulią w mieście.
Giulia Super 2.2 180 KM.jpg

W Giulii 200KM mam średnie zużycie z 11.000 km: 9,3 l/100km. Pierwsze 1000 km spokojnie, potem kilkaset km testowanie możliwości samochodu. Po tym okresie większość to trasy, ale z częstym wyprzedzaniem. Jak już miasto, to trasy 7 km i postój, po 10h pracy znowu 7 km, często korki. Wolnossący poprzednik (150KM) spalał około 1,5-2 litra mniej. Ale o wieeele mnie przyjemna jazda...

Ten temat został tu już wyjaśniony w tym albo w innym wątku - spalanie paliwa podczas hamowania silnikiem jest efektem ubocznym zamontowania GPFa. W autach bez GPFa podczas hamowania silnikiem spalanie spada do 0, czego przykładem jest np. moje auto.

Mam dwa samochody jeden diesel z DPF i drugi benzyna Honda z GPF i obydwa silniki przy hamowaniu silnikiem spalanie mają 0-0,5l. Jeśli się włączy dopalanie DPF to wtedy jest więcej. W Alfie mam przejechane 1000km i nie było mniej niz 2,5l/100. Ciekawe dlaczego ten typ silnika tak działa?

Amortyzatory
Powrót