• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Zawieszenie skrzypi.

Panowie wymieniłem wczoraj felgi 16 z zimówkami na 18 z oponami letnimi i zaczeło mi skrzypieć przy hamowaniu i na nierównościach tak jak to ktoś określił stary tapczan teściowej. Na 16 z oponami 205/55 tego nie mialem albo było tylko minimalnie. A teraz słychać to wyraźnie i głośno w kabinie jak i na zewnątrz.<br />
<br />
Dodam że na skręconych kołach nie skrzypi, tylko przy ruszaniu, hamowaniu i jeździe po większych nierównościach, i śpiących policjantach.<br />
<br />
Popsikałem wszystkie tulejki silikonem w spreyu i nic nie pomogło niestety ;/<br/>

Wciśnij olej lub smar w gumę sworznia, pewnie to on skrzypi

U mnie jak trzeszczała tuleja górnego wahacza to żadne specyfiki nie pomogły. Strzykawką, sprayem nic nie dało.

u mnie znow zaczelo skrzypiec ale tylko przy hamowaniu i przy manewrach parkingowych przy skreconych kolach w prawo. W innych sytuacjach jest OK. Dodam, ze objawy sa zauwazalne tylko w suche dni. Jak pada to cisza

Bo jak popada to element który skrzypi jest "smarowany" wodą. Więc pewnie któraś tuleja .......

Panowie mam to samo skrzypienie dolny wahacz. Jak go przesmarować bez sciagania go ?

Jak skrzypi tuleja, to raczej ciężko ją przesmarować, kiedyś to przerabiałem, u mnie cisza nastąpiła po wymianie wahacza.Łatwiej jest za skrzypiącym sworzniem, można przewiercić się do główki cienkim wiertłem i strzykawką wlać trochę oleju, pomaga.

Jak skrzypi tuleja, to raczej ciężko ją przesmarować, kiedyś to przerabiałem, u mnie cisza nastąpiła po wymianie wahacza.Łatwiej jest za skrzypiącym sworzniem, można przewiercić się do główki cienkim wiertłem i strzykawką wlać trochę oleju, pomaga.

No więc patent na skrzypiące zawieszenie. Trzeba wymienić wahacze ale gumy należy przed montażem posmarować smarem na bazie silikonu, sprawdziłem w zeszłym tygodniu, nastała błoga cisza.

To mojej skrzypiącej (szczególnie w mrozy) w fabryce chyba nie posmarowali, bo jak zaczęła skrzypieć, to moje żadne smarowanie już nie pomagało. Skrzypiało gdzieś wew.i tam ze smarem się nie dostaniesz.

no włąśnie, a wymiana tylei się nie opłaca. Nowy wahacz 300 zł
Zgłębiłeś temat wahaczy czy wybrałeś po prostu najtańszy na allegro? Przeczytaj kilka stron tego tematu to możesz jednak zrozumiesz o co chodzi z wymianą tulei, ze skrzypieniem i jak na to poradzić. Jeśli skrzypi duża tylna tulejka w dolny wahaczu to lepiej wymienić ją, niż kupić najtańszy wahacz. Zdecydowanie dłużej pojeździsz. Zazwyczaj reszta elementów wytrzymuje dużo więcej. Ale jak wolisz nowy za 300 to droga wolna........

Jeden huśta autem, drugi w kanale ze stetoskopem na uszach "bada" tuleje. Może być też trzonek od młotka przy uchu, każdy chwyt dozwolony.

Jarek jak nie wiesz jak sprawdzić która to tuleja to lepiej oddaj samochód do mechanika.

Amortyzatory
Powrót