[159] Zawieszenie skrzypi.

• Autor wątku Autor wątku krisvanmoto
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mnie też dopadło trzeszczenie zawieszenia, praktycznie z dnia na dzień. Nawet nie było minimalnych objawów wcześniej. W poprzednim sezonie była cisza. Subiektywnie trzeszczenie dochodzi z prawej strony. Nie ma żadnych stuków, puków itp. Przeczytałem cały temat i po jego lekturze można dojść do wniosku że najbardziej prawdopodobne jest że winowajcą może być drążek kierowniczy. Nie znam się na mechanice zawieszenia. Wiem tylko że jeśli słychać stuki się wymienia zawiasy. U mnie trzeszczy na nierównościach i minimalnie przy kręceniu kierownicą. Wiem że jeśli chcę znaleźć trzeszczenie muszę poruszać autem góra-dół. Zapytam się jak w ten sposób. Czy istnieją jakieś techniki "naciskania" żeby zlokalizować owe trzeszczenie? Np że to są tuleje górnego lub dolnego wahacza, sworznie wahaczy czy gumy stabilizatora albo właśnie ten drążek kierowniczy. Dodam że wczoraj naciskałem na błotnik ale żadnego trzeszczenia nie było słychać a nawet mocno autem bujano. A wystarczyło tylko przejechać się 5m po nierównościach żeby było słychać trzaski.

Mam podobnie z tym, że u mnie z dnia na dzien zaczeło skrzypieć. Wizyta w SKP i przyczyna zlokalizowana, takze moze udaj sie na SKP, moze diagnoście uda sie takze zlokalizować

Mi skrzypi z przodu ale tylko jak jest zimno i jak przyjeżdżam przez jakieś wyboje, czy to tez może mieć związek z tulejami wahacza?

U mnie jakieś 2 tygodnie temu zaczęła skrzypieć tuleja gumowa stabilizatora. Nie było to głośne, ale jedak irytujące, że coś trzeszczy. Kupiłem w aptece igłę ze strzykawką i zaaplikowałem biały smar litowy między gumę, a stabilizator i mam spokój.

i mnie dzisiaj dopadł ten problem - skrzypi po prawej przedniej stronie :/ zawieszenie na 100% OK więc nie zostaje nic innego jak "siknąć" po wszystkich możliwych tulejach :P
Jakieś podpowiedzi gdzie przeważnie występuje ten problem?

Tuleje wahacza górnego tak wygląda TRW po 6 miesiącach użytkowania i jakieś 3 kkm przebieguhttps://youtu.be/_TjqKM2gZZc

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Był w woreczku TRW

Tego nie wiem napewno był w grubej folii TRW zgrzanej na ciepło

Teraz mam magnetii z autosklep24.pl mechanik przy demontażu i montażu potwierdził znaczącą różnice na korzyść magnetti

Teraz mam magnetii z autosklep24.pl mechanik przy demontażu i montażu potwierdził znaczącą różnice na korzyść magnetti

To dopiero wyjdzie jak "kilka" km przelatasz. Tak na oko to wiadomo , że ten wymontowany będzie gorszy od nowego. A ten worek w który miałeś zapakowany wahacz pamiętasz może jak wyglądał :confused:

a jaka jest różnica cenowa magnetti???

W mojej belli TRW górny prawy zaczął skrzypieć po niecałych 2 miesiącach - normalnie jak stare łóżko :O Potem krótka przygoda z Fastem - również gówno jakich mało. W tydzien zrobiłem 300km i wahacz na śmieci. Pojawiło się stukanie...

Jak już, to tylko oryginał.

Ja zakładałem lemfordera jeden skrzypiał od początku na reklamacje drugi kupiony reklamacja uwzględniona 15 tyś jest ok trw ma często podróbki trzeba dobrze kupić.

Sprawa wygląda tak:
siknalem we wszystkie możliwe tuleje i nadal skrzypi :( stanąłem na progu od strony pasażera żeby nieco auto "rozbujac" i dochodzi straszny dźwięk skrzypienia-zostaje mi siknac mocowania sprężyn... Słabo to wygląda

Sprawa wygląda tak:
siknalem we wszystkie możliwe tuleje i nadal skrzypi :( stanąłem na progu od strony pasażera żeby nieco auto "rozbujac" i dochodzi straszny dźwięk skrzypienia-zostaje mi siknac mocowania sprężyn... Słabo to wygląda
Jeżeli skrzypi i nie wiesz gdzie to na kanał, podnośnik hydrauliczny i góra dół na przemian i usłyszysz skąd skrzypi. Nie ma opcji, żeby nie znaleźć. Obstawiam tuleje górnego wahacza.

Górny wahacz usłyszysz bez kanału z zewnątrz tylko musisz skręcić kołem tak żeby było widać tuleje. Nawet widać jak przeskakują i trzeszczą.

Amortyzatory
Powrót