• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zaślepienie EGR

Ale ja się nie pytam jak i gdzie tylko o numerek pełnej zaślepki, a tego w pierwszym poście nie widzę... ale dzięki za zainteresowanie :P

Od jesieni mam częściowo zaślepiony EGR. Rozumiem, że EGR tak czy inaczej ma być sprawny? Chciałem się tylko upewnić ;)

Tak musi. Najgorzej to jak się zatnie w pozycji otwartej ;)

Ostatnia edycja:
... i samochód jest z DPF-em ;)

korzystajac z okazji jeszcze raz dziekuje za zamkniecie egr usuniecie dpf i ogarniecie spalania mojej 159 2.4
teraz to inny woz odczuwalnie lepszy dół silnika oraz równomierne przyspieszania samochodu (wczesniej przyspieszał skokowo-pulsacyjnie) teraz jest ok

KOLEGE @SDERO GORĄCO POLECAM!!!!

Ale ja się nie pytam jak i gdzie tylko o numerek pełnej zaślepki, a tego w pierwszym poście nie widzę... ale dzięki za zainteresowanie :P

Jak bys sie wysilił i doczytał do konca to na samym koncu napisane, ze tylko zaślepki z otworami sa dostepne w ASO, a pełne trzeba kupować np. na allegro. Idiotycznym rozwiązaniem było by aby ASO sprzedawało pełne zaślepki do EGR bo po co montować by mieli zawór jak później by go zaślepiali całkowicie ;)

Nic mnie nie zdziwi skoro po jakimś czasie doszli do wniosku, że w JTDm trzeba stosować te z otworami to dlaczego nie miały by się pojawić pełne po latach do starych JTD? Ja bym nie był zaskoczony...
Dziękuję za odpowiedź...

Ostatnia edycja:
Z otworami były wkładane aby zapobiegać szybkiemu zawaleniu się EGR'a sadzą co prowadziło do jego zablokowania, w jakim stopniu ta z otworami zapobiega temu nie wiem. Całkowite zaślepienie spowodowało by, ze auto nie spełniało by norm Euro bo EGR nie przepuszczał by spalin więc równie dobrze mogli by od razu go w czasie produkcji nie montować ;) Ja w takiej 115KM jak ty mam całkowicie fizycznie usunięty EGR z samochodu i zaślepione zaraz przy kolektorze, a EGR sprzedany na allegro :D

zakręciłem się juz od tych postów....

Panowie
ja juz gupi jestem :)
Powiedzcie jeszcze raz czy przy autku
Numer nadwozia samochodu: ZAR93200001208685
kod silnika : AR37101
Alfa Romeo 156 Sportwagon 1.9 JTD 81 kW rok 2001
mam zaślepić ten zawór EGR czy nie?
Jak tak dajcie linki jakie zaślepki muszę kupic...
Dzięki za wyrozumiałość..
PS
W odpowiedzi na linki wysyłające mnie na początek forum informuje że wszystko przeczytałem i stąd moje konkretne zapytanie :)

Z otworami były wkładane aby zapobiegać szybkiemu zawaleniu się EGR'a sadzą co prowadziło do jego zablokowania, w jakim stopniu ta z otworami zapobiega temu nie wiem. Całkowite zaślepienie spowodowało by, ze auto nie spełniało by norm Euro bo EGR nie przepuszczał by spalin więc równie dobrze mogli by od razu go w czasie produkcji nie montować ;) Ja w takiej 115KM jak ty mam całkowicie fizycznie usunięty EGR z samochodu i zaślepione zaraz przy kolektorze, a EGR sprzedany na allegro :D

No czyli jak przeczytałeś i nie wiesz to znaczy, ze w szkole omijałeś lekcje czytania ze zrozumieniem :P W linkowanym przeze mnie temacie masz wyraźnie napisane jakie silniki w jaki sposób można zaślepić. Gdzie zamontować zaślepkę oraz gdzie ją kupić.
http://www.forum.alfaholicy.org/zro...z_ang_exhaust_gas_recirculation_poradnik.html Przeczytaj jeszcze raz, jak znów nie będziesz wiedział to jeszcze raz i tak do skutku bo tam naprawdę wszystko jest napisane :)

kamizon masz już zapewne CF3, pełna uszczelka, u siebie całkowicie masz zaślepić EGR. Błędów nie będzie na desce rozdzielczej, ale jak podepniesz pod kompa to zawsze ci pokażę błąd zaworu EGR, oczywiście tym nie będziesz się przejmował. Na 2 zdjęciu (trochę rozmyte, w worku foliowym widać uszczelkę i zaślepkę pełną, zaślepiasz pod dołem zaworu egr). A tu trochę fotek;). Przy okazji poczyściłem przepustnicę, czujnik, a później cały kolektor.

20130521_174747.jpg20130521_171638.jpg20130521_164328.jpg20130521_174931.jpg20130521_171757.jpg20130521_171811.jpg20130521_171818.jpg20130521_171831.jpg20130521_174357.jpg20130521_174409.jpg20130521_174415.jpg20130521_174423.jpg20130521_174738.jpg20130521_171651.jpg

Jak czyszciłeś ta część z elektromagnesem?

Wysłane z telefonu za pomoca Tapatalk

Pędzelkiem, i troszkę drucianką. To był taki mięciutki w sumie pyłek tak lekko zbity, u mnie EGR był w 100% Sprawny, ale jak zobaczyłem ile syfu leci z EGR do środka silnika to... zaślepiłem, i wiem, że teraz kolektorem dolotowym będzie leciało czyste powietrze. A i cewka ten bolec u mnie bardzo leciutko chodził, góra dół i sam wylatywał i się chował. 1.9JTD 8V 115KM CF3 - pełne zaślepienie ;).

Przy stanie naszego paliwa trzeba zaślepić. Ja w Mojej Byłej 147 1.9 jtd 115km czyściłem zawór cyklicznie przy wymianie filtrów i oleju benzyną ekstrakcyjną od momentu zaślepienia jedna czynność mniej:) teraz mam 159 1.9 150km i zamierzam zająć się EGR-em jak i innymi bolączkami juz za dwa tygodnie tak by cieszyć się z jazdy.
Pozdrawiam

Kolego przeczytaj pierwszą stronę, jak dalej nie będziesz wiedział to przeczytaj jeszcze raz.... Ten kto zamieścił to ogłoszenie nie wie za bardzo czym handluje - to nie jest część do twojego auta. Ty nic nie czyść tylko zaślep i bedziesz miał spokój

ja równiez postanowiłem wyczyścić i zaślepić egr przy okazji "małego" remontu Alfy. i tu mam dwa pytania.

1. w jakim położeniu jest ten trzpień z elektromagnesu po rozkręceniu? U mnie był prawie na równi z tą powierzchnią z z którą się go przykręca do reszty zaworu. mogłem go wcisnąć do środka i bez problemu powracał. ale nie wiem czy nie powinien wystawać? ostatnio jak logowałem Alfe to EGR sprawiał wrażenie jakby działał (otwarcie zmieniało się od 1% do 99% czy jakoś podobnie). Niestety nie moge teraz sprawdzić testem w FES, bo troszke mam rozebrane auto i nie mam jak tego zrobić.

2. jak będę wstawiał zaślepkę (całkowitą - 1.9 110KM) to wystarczy sama zaślepka czy tam się jeszcze wsadza pomiędzy metalową uszczelkę?

Moc

Kupiłem alfe i wydaje mi sie ze slabo ciagnie jakby turbina sie nie wlacza

Amortyzatory
Powrót