Zaślepienie EGR

A ja mam pytanie, jeśli egr pokazuje bląd ponieważ jest uszkojmj

Wysyłane z mojego Novo7 Aurora za pomocą Tapatalk 2

A ja mam pytanie jesli egr pokazuje już błąd w fesie i po skasowaniu wyskoczy ponownie oznacza że jest uszkodzony, czy zaślepić można w takiej sytuacji? Ponieważ po zaślepieniu też będzie błąd (chyba?)

Wyycielo mi tekst daje jeszcze raz

Jaki jest kod tego błędu? Możesz zaślepić EGR tylko oprócz tego musisz go wyciąć programowo, inaczej komp dalej będzie widział niesprawny EGR.

Bym musiał dokładnie zobaczyć, bo lancia byla ostatnio u elektryka samochowego nie działały migacze, myślałem że to przekaźnik, przy okazji podłączył ja pod kompa. A jest u nas na forum jak później wyciąć to programowo? Wystarczy fes i kabel ja taki zestaw posiadam

Wydaje mi się, że to robota dla tunera (wycięcie). Czy jazda z niesprawnym, ale zaślepionym EGR-em szkodzi silnikowi. Czy jedyną konsekwencją jest błąd na desce.

Właśnie o to mi chodzi kobe, egr trochę kosztuje jakby nie patrzeć.

Wydaje mi się, że to robota dla tunera (wycięcie). Czy jazda z niesprawnym, ale zaślepionym EGR-em szkodzi silnikowi. Czy jedyną konsekwencją jest błąd na desce.

Błąd na desce.
Jednak gdy będziesz np. sprzedawał samochód, to i tak będziesz musiał coś z tym zrobić.

Plus to co Maciek często zwraca uwagę.
Jak ci wyskoczy inny błąd to nie będziesz świadomy.

Palnuje to zrobic ale objechala mi sie sruba zeby sciagnac elektromagnes. A zanim wytne go programowo chcialbym jeszcze spróbować naprawić. Posiadam kabel i profilaktycznie sprawdzam czy nie ma innych błędów.

Wysłane z telefonu za pomoca Tapatalk

Witam

Może i ja się wypowiem. Jakiś miesiąc temu zaślepiłem EGR. Wcześniej oczywiście naczytałem się na ten temat trochę tu i ówdzie co się stanie po zaślepieniu. Dzisiaj wyciągnąłem ową "blaszkę" i szczerze mówiąc jestem zawiedziony a wręcz zniesmaczony. Po zaślepieniu autko stało się mułowate Do 2000 obr. w ogóle nie chciało ciągnąć Po wyjęciu "blaszki" autko odzyskało wigor i ciągnie jak szalone od ok. 1500 obr. Szczerze mówiąc dla mnie to bardziej efekt placebo i poza mniejszym brudem w dolocie nie widzę żadnych plusów. Chodź szczerze mówiąc moje autko ma 9 lat i zapewne ja pierwszy czyściłem dolot w miejscu przykręcenia EGR-u więc nie wiem czy to naprawdę tak często żeby kombinować z blaszkami. Oczywiście to moje odczucie więc proszę na mnie nie krzyczeć i uszanować moje zdanie bo każdy ma prawo do swojego. Ale tak jak mówię dla mnie to efekt placebo.

tak się naczytałeś, że się nie dowiedziałeś że w 20v nie wystarczy blacha...

tak się naczytałeś, że się nie dowiedziałeś że w 20v nie wystarczy blacha...

Kolejny mądruś z ciastkiem w ustach Wiem że nie wolno całkowicie zaślepić tylko musi być "sito" A przy całkowitym zaślepieniu potrzeba ingerencji "tunera" Ale wszyscy piszą że nawet przy "sitku" autko jest super i w ogóle zajebiaszcze i zbiera się jak by miało ze 20 kucy więcej A wg. mnie jest właśnie zupełnie na odwrót Muł jak cholera Może po całkowitym zaślepieniu jest ok ale jeśli chodzi o "sito" to nie warto

Oby się nie okazało, że całkowite zaślepienie i wycięcie spowoduje jeszcze większego muła, bo coś jest skopane...

Panowie coś mi się stało z EGR nie ma żadnego błędu ale zawsze na niskich obrotach EGR miał około 3,98% a teraz coś się pomieszało i ma 40% a jak dodam gazu to maleje do 3,98 % dlaczego teraz pokazuje odwrotnie ? zamist rosnąć po dodaniu gazu to maleje ? mam podkładkę z otworami.

Po odpaleniu samochodu (bez ruszania gazu) będziesz miał te ~4%. Przygazujesz i odpuścisz to na wolnych (850obr) będzie miał te ~40%. Od tej pory zachowanie EGR jest takie same: GAZ = spadek wartości otwarcia EGR'a.

To z obserwacji

...wiesz jak jest...kazdy ma inne odczucia, zdanie, pomysły...tu nie ma co dywagować, wyczyścic, wywalić, zaslepic. Sam wiesz, że tak to działa i nie ma co się z ekologami pieścić. Ma nam byc dobrze :cool:

Oby się nie okazało, że całkowite zaślepienie i wycięcie spowoduje jeszcze większego muła, bo coś jest skopane...

Czy mogę poprosić o numer z eper'a na pełną zaślepkę do "starego" jtd 105KM/115KM ?

PS
Przez lata tematu nie tykałem ale może coś przez te ponad 100 stron i kilka lat wyszło. Zaślepiamy CF3 115KM w pełni czy tylko dławimy tak jak JTDm (120)?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót